З кардамоном і цукатами. Рецепт штолена від переможця МастерШеф

5 січня 2020, 05:00

Напередодні Різдва час згадати про традиційну різдвяну випічку — німецький штолен. Пропонуємо рецепт бездріжджової випічки від Євгена Клопотенка.

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Різдвяний штолен — традиційна випічка, яку раніше готували задовго до самого Різдва і давали вистоятися кілька місяців. В сучасних класичних рецептах тісто готують на дріжджах, але існує і не менш смачний варіант — бездріжджовий. НВ Style публікує рецепт різдвяного штолена від кулінарного експерта, автора онлайн-курсу з кулінарії Мислити як кухар, співвласника ресторану 100 років тому вперед Євгена Клопотенка. Переможець кулінарного шоу МастерШеф Євген Клопотенко є також реформатором шкільного харчування — він отримав грант на укладання збірника рецептів для харчування в школах. Пропонуємо приготувати різдвяний штолен без дріжджів на розпушувачі з просоченням з анісового сиропу. Буде дуже смачно!

Відео дня

Різдвяний штолен без дріжджів

Традиційна різдвяна випічка з цукатами

Інгредієнти

Борошно 300 г

Мигдаль 50 г

Розпушувач 1 ч. л.

Цукор ванільний 1 ч. л.

Цукор 150 г

Цукрова пудра 150 г

Кардамон 0,5 ч. л.

Кисломолочний сир 150 г

Цукати 50 г

Ізюм 50 г

Вишня (в'ялена) 50 г

Яйце 1 шт.

Сіль щіпка

Вершкове масло 100 г

Коньяк (або ром) 100 мл

Апельсин 1 шт.

Бадьян 3 зірочки

Інструкція приготування

Загальний час: 01:05 (Час приготування: 03:00)

  1. Цукати, родзинки і в'ялену вишню замочіть в коньяку або ромі на 20 хвилин. Залишки рідини злийте. Смажений мигдаль перебийте в борошно в чаші блендера або в кавомолці. Змішайте в мисці пшеничне борошно, мигдалеве борошно, цукор, сіль, ванільний цукор, розпушувач, мелений кардамон. Перемішайте ложкою до отримання однорідної маси.
  2. Додайте яйце, кисломолочний сир, розм'якшене вершкове масло, сік половини апельсина. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  3. Додайте в тісто попередньо замочені цукати і добре перемішайте. Має вийти пластичне тісто. Якщо воно вийшло дуже сухим, додайте ще трохи апельсинового соку.
  4. Натріть в тісто цедру одного апельсина і ще раз добре замісіть, щоб цедра рівномірно розподілилася.
  5. Сформуйте штолен в формі довгастої хлібини і викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте в розігрітій духовці протягом 40-45 хвилин.
  6. Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику 100 г цукрової пудри і 150 мл води, додайте бадьян і доведіть практично до кипіння. Проваріть сироп на мінімальному вогні близько 10 хвилин, зніміть з вогню і дайте застигнути.
  7. Готовий штолен дістаньте з духовки, дайте охолонути, просочіть сиропом (можна полити сиропом із ложки або змастити штолен кілька разів за допомогою кулінарної кисті). Посипте штолен цукровою пудрою. При бажанні прикрасьте при подачі анісом і апельсиновою цедрою.
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com
Показати ще новини
Радіо NV
X