З кардамоном і цукатами. Рецепт штолена від переможця МастерШеф
Напередодні Різдва час згадати про традиційну різдвяну випічку — німецький штолен. Пропонуємо рецепт бездріжджової випічки від Євгена Клопотенка.

Різдвяний штолен — традиційна випічка, яку раніше готували задовго до самого Різдва і давали вистоятися кілька місяців. В сучасних класичних рецептах тісто готують на дріжджах, але існує і не менш смачний варіант — бездріжджовий. НВ Style публікує рецепт різдвяного штолена від кулінарного експерта, автора онлайн-курсу з кулінарії Мислити як кухар, співвласника ресторану 100 років тому вперед Євгена Клопотенка. Переможець кулінарного шоу МастерШеф Євген Клопотенко є також реформатором шкільного харчування — він отримав грант на укладання збірника рецептів для харчування в школах. Пропонуємо приготувати різдвяний штолен без дріжджів на розпушувачі з просоченням з анісового сиропу. Буде дуже смачно!
Різдвяний штолен без дріжджів
Традиційна різдвяна випічка з цукатами
Інгредієнти
Інструкція приготування
Загальний час: 01:05 (Час приготування: 03:00)
- Цукати, родзинки і в'ялену вишню замочіть в коньяку або ромі на 20 хвилин. Залишки рідини злийте. Смажений мигдаль перебийте в борошно в чаші блендера або в кавомолці. Змішайте в мисці пшеничне борошно, мигдалеве борошно, цукор, сіль, ванільний цукор, розпушувач, мелений кардамон. Перемішайте ложкою до отримання однорідної маси.
- Додайте яйце, кисломолочний сир, розм'якшене вершкове масло, сік половини апельсина. Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Додайте в тісто попередньо замочені цукати і добре перемішайте. Має вийти пластичне тісто. Якщо воно вийшло дуже сухим, додайте ще трохи апельсинового соку.
- Натріть в тісто цедру одного апельсина і ще раз добре замісіть, щоб цедра рівномірно розподілилася.
- Сформуйте штолен в формі довгастої хлібини і викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте в розігрітій духовці протягом 40-45 хвилин.
- Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику 100 г цукрової пудри і 150 мл води, додайте бадьян і доведіть практично до кипіння. Проваріть сироп на мінімальному вогні близько 10 хвилин, зніміть з вогню і дайте застигнути.
- Готовий штолен дістаньте з духовки, дайте охолонути, просочіть сиропом (можна полити сиропом із ложки або змастити штолен кілька разів за допомогою кулінарної кисті). Посипте штолен цукровою пудрою. При бажанні прикрасьте при подачі анісом і апельсиновою цедрою.
