З усіх куточків Європи. Три рецепти європейських різдвяних пирогів

15 грудня 2022, 04:44
Штоллен готується протягом кількох годин, а потім настоюється ще тиждень чи два (Фото:food photographer jennifer pallian / unsplash)

Штоллен готується протягом кількох годин, а потім настоюється ще тиждень чи два (Фото:food photographer jennifer pallian / unsplash)

Продовжуємо сезон святкової зимової випічки традиційними кексами й пирогами Німеччини, Швеції та Італії.

Мабуть, кожна країна має свою традиційну різдвяну випічку, а тому щороку в нас є чимало можливостей для експериментів зі святковими десертами. Тому ми зібрали добірку із трьох рецептів: шведського кексу з брусничним варенням і штоллена від сайту Shuba та італійського кексу з апельсинами.

Відео дня

Рецепт кексу зі Швеції

Інгредієнти:

  • Яйця курячі - 2 шт.
  • Цукор — 300 г
  • Борошно пшеничне — 300 г
  • Масло вершкове — 50 г
  • Молоко — 150 мл
  • Гвоздика мелена — ½ ч.л.
  • Кориця мелена — 2 ч.л.
  • Імбир сушений мелений — 1 ч.л.
  • Цукор ванільний — 1 ч.л.
  • Сода харчова — 1 ч.л.
  • Брусничне варення — 2 ст.л.
  • Панірувальні сухарі - 10 г

Для глазурі:

  • Яєчний білок — ½ шт.
  • Лимон, сік — 1 ч.л.
  • Пудра цукрова — 250 г

Для прикраси (заморожені ягоди):

  • Брусниця — за смаком
  • Смородина — за смаком

Приготування:

1. Увімкніть духовку та розігрійте її до 180 °C.

2. Наріжте шматочками вершкове масло, покладіть у сотейник і поставте на повільний вогонь. Розтопіть до рідкого стану та дайте трохи охолонути. Після цього влийте масло тонкою цівкою в молоко і ретельно перемішайте.

3. У глибокій мисці збийте яйця з цукром, потім додайте до них остиглі масло з молоком.

4. В окремій мисці змішайте всі сухі інгредієнти: борошно, спеції, ванільний цукор і соду. Після цього додайте сухі інгредієнти до вологих і ретельно перемішайте.

5. Додайте в тісто брусничне варення та перемішайте до однорідної консистенції.

6. Змастіть форму вершковим маслом та присипте панірувальними сухарями. Вилийте тісто у форму та випікайте протягом 40 хвилин. Перевіряйте готовність зубочисткою.

7. Перемішайте міксером інгредієнти для глазурі та полийте нею вже остиглий кекс. Зверху для декору викладіть ягідки брусниці або червоної смородини.

Смачного!

Рецепт штолена

Інгредієнти:

  • Темні родзинки — 1/3 склянки
  • Золотисті родзинки — 1/3 склянки
  • Смородина сушена — 100 г
  • Цукати — 100 г
  • Журавлина сушена — 100 г
  • Мигдаль — 1 склянка
  • Чорний ром — ½ склянки
  • Сік апельсиновий — ¼ склянки

Для тіста:

  • Борошно пшеничне — 600 г
  • Дріжджі сухі — 3,5 г
  • Молоко — ¼ склянки
  • Сіль — 1 ч.л.
  • Кардамон мелений — ½ ч.л.
  • Гвоздика мелена — ¼ ч.л.
  • Мускатний горіх мелений — ¼ ч.л.
  • Лимон, цедра — 1 шт.
  • Масло вершкове несолоне — 225 г
  • Яйце куряче, жовток — 2 шт.
  • Цукор — ½ склянки
  • Олія соняшникова — 2 ч.л.

Для глазурі:

  • Цукор — ½ склянки
  • Імбир — 7 г
  • Мускатний горіх мелений — 1/8 ч.л.
  • Масло вершкове несолоне — 120 г
  • Цукрова пудра — 1 склянка

Приготування:

1. Залийте сухофрукти ромом та апельсиновим соком на ніч.

2. Перемішайте 2 склянки борошна і дріжджі. Додайте тепле молоко та збивайте суміш одну хвилину. Накрийте поліетиленовою плівкою та залиште в теплому місці підніматися на одну годину.

3. У великій мисці з'єднайте 3 склянки борошна, сіль, кардамон, гвоздику та мускатний горіх.

4. Коли тісто підніметься, додайте лимонну цедру та перемішайте. Додавайте вершкове масло, по 2 ст.л. за раз, збиваючи, поки тісто не стане густим. Додайте яєчні жовтки і збивайте з цукром. Поступово додайте в чашу 2,5 склянки суміші борошна та спецій (залиште ½ склянки). Замішуйте тісто на низькій швидкості протягом 4−6 хвилин, а потім додайте залишок борошна та спецій по 2 ст.л. за раз, поки не увійде. Готове тісто має бути м’яким і відтягуватися від боків миски.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

5. У велику миску додайте олію. Сформуйте з тіста кульку і помістіть його в миску, кілька разів перевернувши, щоб воно все покрилося олією. Накрийте миску поліетиленовою плівкою і дайте піднятися в теплому місці впродовж 1,5 години або до подвоєння в об'ємі. Якщо у вас холодна кухня, процес може зайняти більше часу.

6. Додайте фрукти та горіхи і вимішуйте хвилину-дві або до моменту, коли всі фрукти та горіхи добре не змішаються. Дайте відпочити 10 хвилин перед формуванням штоленів, а в цей час застеліть два дека пергаментним папером.

7. Розділіть тісто на 4 рівні шматки. Розкачайте один шматок тіста у круг діаметром 20 см. Загорніть одну третину тіста до середини, а протилежну частину викладіть над нею. Тісто має виглядати як овал з гребеням зверху. Повторіть це з рештою шматків тіста і покладіть їх на відстані 3 см на підготовлені дека.

8. Накрийте штолени плівкою і дайте їм піднятися в теплому місці до подвоєння, впродовж приблизно години.

9. Розігрійте духовку до 180 °C. Відправте штолени в духовку випікатися впродовж 25 хвилин, потім поміняйте місцями верхній і нижній дека, обернувши їх на 180°. Випікайте ще 15−20 хвилин, поки штолени добре не підрум'яняться.

10. Перемішайте цукор, імбир та мускатний горіх. Ще теплими покрийте верхівки та боки штоленів розтопленим вершковим маслом, а зверху посипте пряним цукром. Дайте повністю охолонути.

11. Після повного охолодження загорніть хлібці у плівку, а потім у фольгу. Зберігайте в сухому прохолодному місці (не в холодильнику) принаймні 3 дні перед нарізанням. Найкраще дати настоятися штоленам 1−2 тижні.

12. Перед подачею рясно посипте штолени цукровою пудрою через ситечко.

Смачного!

Рецепт італійського кексу з апельсинами

Інгредієнти:

  • 200 г борошна
  • 200 г свіжої рикоти
  • 2 великих яйця
  • 160 г цукру
  • 50 г соняшникової олії (або 50 г топленого вершкового масла)
  • 2 ст.л. молока
  • цедра 1 великого лимона
  • цедра 1 великого апельсина
  • 1 паковання ваніліну за бажанням
  • 1 паковання розпушувача

Для декору:

  • 2 цілих апельсина
  • 3 ст.л. цукру
  • апельсиновий сік +1 ч.л. меду

Повний рецепт шукайте за покликанням серед іншої італійської випічки.

Показати ще новини
Радіо NV
X