Солодка, але корисна. Усе, що потрібно знати про шовковицю, і чому її варто включити в раціон

9 липня 2022, 05:10
Найпопулярніша шовковиця — чорна, біла і червона (Фото:mallivan / depositphotos.com)

Найпопулярніша шовковиця — чорна, біла і червона (Фото:mallivan / depositphotos.com)

Початок липня — розпал сезону шовковиці, найсолодшої, але від цього не менш корисної, ягоди. Розповідаємо, у чому користь шовковиці та які у неї протипоказання.

Шовковиця — це плід тутового дерева, родич інжиру та хлібного дерева. Хоча в Україні дерево в більшості зростає виключно заради плодів, в Азії і Північної Америці дерева шовковиці вирощують заради листя, адже це єдина їжа для тутових шовкопрядів.

Відео дня

Плоди шовковиці бувають чорні, білі та рожеві, а з ягід часто роблять вино, фруктовий сік, чай, джем або консерви, але їх також можна сушити та використовувати як натуральний підсолоджувач або є як снек.

Свіжа шовковиця на 88% складається з води і містить всього 60 калорій на склянку. У сирому вигляді ягоди містять 9,8% вуглеводів, 1,7% клітковини, 1,4% білка і 0,4% жиру. Шовковицю часто вживають в сушеному вигляді, як і родзинки. У цій формі вони містять 70% вуглеводів, 14% клітковини, 12% білка і 3% жиру, що робить їх досить багатими на білки в порівнянні з більшістю ягід.

engin akyurt / unsplash
Фото: engin akyurt / unsplash

Шовковиця багата безліччю вітамінів і мінералів, особливо вітаміном С і залізом:

Шовковиця також багата рослинними з'єднаннями, такими як антоціани. Однак варто зауважити, що стигла шовковиця насиченого кольору багатша на рослинні сполуки та має більш високу антиоксидантну здатність, ніж безбарвні та незрілі ягоди.

Користь шовковиці для здоров’я

1.

Знижує рівень холестерину

Холестерин — важлива жирова молекула, присутня в кожній клітині вашого тіла. Однак підвищений рівень холестерину в крові пов’язаний з підвищеним ризиком серцевих захворювань.

Дослідження на тваринах свідчать, що екстракти шовковиці можуть знизити надлишки жиру та знизити рівень холестерину. Вони також можуть поліпшити співвідношення між холестерином ЛПНГ (поганий) і ЛПВЩ (хорошим).

Окрім того, деякі експерименти в пробірках показують, що вони зменшують утворення жиру в печінці, що потенційно допомагає запобігти жировій хворобі цього органу.

2.

Покращує контроль рівня цукру в крові

Люди з діабетом схильні до ризику швидкого підвищення рівня цукру в крові, і їм необхідно дотримуватися обережності, коли вони їдять вуглеводи.

Шовковиця містить сполуку DNJ, яка пригнічує фермент в кишечнику, що розщеплює вуглеводи. Отже, шовковиця може бути корисною при діабеті, сповільнюючи підвищення рівня цукру в крові після їжі. Однак досліджень на людях поки не було і говорити про 100% роботу шовковиці поки зарано.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

У будь-якому випадку, як і більшість ягід, шовковиця містить дуже мало вуглеводів, навіть у сухому вигляді, а тому стає доступним і безпечним десертом для людей з діабетом.

anshu / unsplash
Фото: anshu / unsplash

3.

Знижує ризик раку

Дослідження показали, що підвищений стрес в організмі викликає окисне пошкодження клітин і тканин, що пов’язано з підвищеним ризиком раку.

Протягом сотень років шовковиця була частиною традиційної китайської медицини як засіб від раку. Деякі дослідники тепер вважають, що ці відомі профілактичні ефекти можуть мати наукове обгрунтування.

Дослідження на тваринах свідчать, що антиоксиданти в соку тутового дерева можуть знизити окислювальний стрес — потенційно знижуючи ризик раку. Майте на увазі, що те ж саме відноситься до фруктів і овочів загалом. Немає доказів того, що шовковиця знижує ризик раку більше, ніж інші фрукти або ягоди.

4.

Покращує травлення

Оскільки шовковиця містить харчові волокна, вони можуть допомогти поліпшити травлення за рахунок збільшення обсягу стільця та полегшення руху їжі по травному тракту. Як наслідок, вони допомагають полегшити запор, здуття живота і спазми шлунку.

Окрім того, здорове травлення — необхідна умова для підтримки оптимальної ваги. Таким чином, плоди шовковиці відмінно підходять для програм схуднення.

5.

Допомагає імунній системі

Шовковиця містить алкалоїди, які допомагають активувати макрофаги, які, в свою чергу, стимулюють імунну систему, зберігаючи її готовність до загроз для здоров’я. Вітамін С, що міститься в цих ягодах, також є живильною речовиною, що зміцнює імунітет.

Протипоказання та побічні ефекти

Алергія на шовковицю зустрічається рідко, але пилок тутових дерев іноді викликає алергічні реакції у чутливих людей.

Помірне вживання шовковиці корисне для здоров’я. Але згідно з тестом, проведеним Американською діабетичною асоціацією, було виявлено, що вживання занадто великої кількості шовковиці може знизити рівень цукру в крові до небезпечно низького рівня та икликати гіпоглікемію.

Використання шовковиці

Шовковиця має солодкий і чудовий смак, вона багата на поживні речовини і має низку потенційних переваг для здоров’я, які важливі для побудови правильного харчування.

Плоди цього дерева — відмінний інгредієнт для приготування смачних смузі, джемів, десертів і снеків. А ягоди можна і їсти сирими, і сушити, і морозити на зиму.

Шовковиця також є ефективним засобом по догляду за шкірою і волоссям. Ягоди допомагають зменшити кількість висипань і темних плям. Шовковиця також сприяє росту волосся і допомагає зберегти колір.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
Радіо NV
X