Пісні та безглютенові. Три рецепти різдвяних десертів

6 січня 2022, 12:52

Еко-активістка й засновниця компанії Glossary Organic Products розповіла, як приготувати мигдалеві їжачки, штолен та шоколадне печиво.

Анастасія Цибуляк

Засновниця Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation, еко-активістка

Анастасия Цибуляк півроку тестувала традиційну різдвяну випічку щоб винайти її на сучасний лад: веганську, без цукру та глютену. Окрім того, рецепти печива та мигдальних їжачків не містять яєць, а тому чудово підійдуть для пісного меню.

Відео дня

Штолен без глютену та лактози

Час приготування — 1 година

Інгредієнти на 10 порцій:

  • 80 мл рослинного молока
  • 14 г сухих активних дріжджів
  • 250 г борошна без глютену; або простого борошна + 2,5 ч.л. розпушувача і 1 ч. л. ксантанової камеді
  • 1 ч.л. міксу приправи для випічки
  • 25 г цукрового піску
  • 200 г родзинок або суміші сухофруктів
  • 30 г засушеної (зацукрованої) цедри цитрусових або ще 30 г сухофруктів
  • цедра мандарину сорту клементин до смаку
  • 30 г меленого мигдалю
  • 50 г розтопленої кокосової олії + для змащування зверху після запікання
  • 2 середніх яйця, збитих
  • 1⁄2 ч.л. бальзамічного оцту
  • 200 г марципану
  • цукрова пудра для покриття
Надано автором
Фото: Надано автором

Спосіб приготування

Розігрійте молоко протягом 25 секунд на повній потужності в мікрохвильовій печі. Додайте дріжджі в молоко і відкладіть убік на 10 хв.

Помістіть борошно, камідь ксантану та мікс приправ для випічки у велику миску, потім додайте цукор, сухофрукти, цедру мандарина та мигдаль. Добре перемішайте.

Додайте кокосове масло, яйця, оцет і молочно-дріжджову суміш. Руками добре перемішайте інгредієнти до стану липкого тіста.

Перекладіть тісто на шматочок харчової плівки. Посипте тісто борошном, накрийте ще одним шматком харчової плівки і розкатайте прямокутник розміром близько 30×25см.

Надайте марципану форму прямокутника чи циліндра трохи меншого за розміри розкатаного тіста.

Зніміть харчову плівку з верхньої частини тіста та помістіть марципан в центр. Загорніть тісто, запечатавши марципан всередині.

Накрийте штолен шматочком використаної харчової плівки та залиште у теплому місці на 90 хвилин.

Як тільки тісто підніметься, зніміть харчову плівку, покладіть на деко та випікайте в попередньо розігрітій духовці при 180 °C, або 160 °C з конвенцією протягом 25−30 хвилин.

Діставши з духовки, змастіть штолен розтопленим кокосовим маслом і щедро посипте цукровою пудрою. Дайте штолену охолонути, перш ніж порізати на шматочки.

Веганське шоколадне печиво

Час приготування — 20 хв

Інгредієнти на 8 порцій:

  • 100 г суміші для печива (борошно + 1⁄4 ч.л соди + 1 ч.л розпушувача + 1⁄8 ч.л ксантанової камеді)
  • 25 г какао-порошку
  • 45 г веганського масла
  • 100 г цукрової пудри
  • 1 ч.л. екстракту апельсина, м’яти чи ванілі
  • 2 ст.л. соєвого чи іншого рослинного молока
  • 60 г цукрової пудри
Надано автором
Фото: Надано автором

Спосіб приготування

Вистеліть велике деко пергаментним папером і відставте.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

У великій мисці змішайте борошно та какао-порошок до однорідного стану. Додайте веганське масло і перетріть усе разом, щоб вийшла текстура панірувальних сухарів. Додайте цукрову пудру.

Змішайте рослинне молоко та екстракт на ваш вибір. Потім додайте рідину в миску з сухою сумішшю. Ложкою перемішайте все, поки тісто не почне злипатися, потім руками сформуйте кульку. Спочатку тісто здаватиметься сухим, але воно повинно легко зліплюватися докупи.

Накрийте тісто і помістіть у холодильник на 30 хв.

Розігрійте духовку до 180°C (160 °C, якщо ви використовуєте конвекційну духовку). Через 30 хвилин дістаньте тісто з холодильника та розділіть його на 8 рівних частин. Руками скатайте кожен шматок у кульку і розплющіть у печевинки діаметром близько 3 см.

Викладіть 60 г пудри на неглибоку тарілку і обваляйте у ній кожну печевину. Чим більше пудри ви використаєте, тим краще печиво виглядатиме після запікання.

Викладіть печиво на деко і запікайте 10 хв. Обов’язково дайте печиву повністю охолонути, перш ніж знімати з дека.

Веганське мигдальне печиво «їжачок»

Час приготування — 27 хв

Інгредієнти на 10−12 печевин:

  • 1 ст. вівсяного борошна
  • 1⁄2 ст. мигдального борошна
  • 1⁄2 ст. мигдальної олії
  • 1⁄3 — 1⁄2 ст. кленового сиропу
  • 1 ст.л. меленого льону + 3 ст.л. води
  • 1 ч. л. порошку для випічки
  • 1⁄2 ч.л. ванілі
  • 1⁄2 ч.л. мигдального екстракту
  • 1⁄2 ст. сирого нарізаного мигдалю
  • 1⁄8 ст. чипсів із темного шоколаду
Надано автором
Фото: Надано автором

Спосіб приготування

Розігрійте духовку до 180 °C.

Приготуйте суміш із льону, змішавши 1 столову ложку лляного борошна з 3 столовими ложками води і залиште до загустіння.

У великій мисці змішайте вівсяне борошно, мигдальне борошно, розпушувач і сіль. Збийте до однорідної маси.

Додайте лляну суміш, кленовий сироп, мигдальну олію, екстракт мигдалю та екстракт ванілі та перемішуйте до утворення тіста. Дайте тісту постояти кілька хвилин. Якщо тісто здається занадто сухим, ви можете додати додаткову ложку мигдальної олії або рослинного молока по чайній ложці.

Розкачайте тісто в маленькі кульки розміром приблизно 1,5 столові ложки і защипніть одну сторону, щоб вийшла форма краплі. Викладіть на деко з вистеленим пергаментом. Для створення форми їжака, вставте нарізаний мигдаль рядами, щоб вийшли голки. Випікайте печиво приблизно 10−12 хв.

Перш ніж прикрасити шоколадом, дайте печиву повністю остигнути, щоб воно затверділо. Розтопіть 1/8 склянки темного шоколаду і зробіть кожному їжаку носик та очі. Дочекайтеся, поки шоколад застигне.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X