Задовольни в собі ласуна. Рецепт шоколадної паски від ведучої Валентини Хамайко

13 квітня, 13:38
Шоколадна паска від ведучої Валентини Хамайко (Фото:1+1 media)

Шоколадна паска від ведучої Валентини Хамайко (Фото:1+1 media)

Напередодні Великодня обов’язково звільніть для себе один день, щоб мати можливість присвятити себе процесу випікання пасок.

Великодні богослужіння ПЦУ та УГКЦ — онлайн

Зазвичай українці печуть паски в четвер або суботу. На перший погляд, все складно, але з кожним роком ваші паски будуть кращати, а сам процес підготовки до Великодня приноситиме відчуття піднесення та щастя. Тісто на паску потрібно замішувати з ранку, тому що тільки до вечора ви отримаєте готові вироби. Великдень не любить метушні.

Відео дня

Шоколадна паска: рецепт

Інгредієнти для опари:

  • Борошно — 100 г
  • Цукор — 10 г
  • Молоко — 90 мл
  • Свіжі дріжджі — 5 г

Для тіста:

  • Борошно — 430 г
  • Какао — 30 г
  • Цукор — 120 г
  • Ванільний цукор — 10 г
  • Сіль — 5 г
  • Молоко — 70 мл
  • Ром / амарето — 45 мл
  • Мед — 16 г
  • Жовтки — 6 шт
  • Вода — 35 мл
  • Свіжі дріжджі - 10 г
  • Вершкове масло — 80 г
  • Чорні родзинки/шоколадні краплі - 165 г

Для змащування:

  • Маленьке яйце — 1 шт
  • Дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. Готуємо опару. Дріжджі змішуємо з цукром, розтираємо їх і розводимо теплим молоком.
  2. Додаємо борошно. Замішуємо і залишаємо опару під плівкою підходити протягом 40−60 хвилин.
  3. Готуємо основне тісто. У чашу для замішування кладемо просіяне борошно, какао, ванільний цукор, мед, ром / амаретто, сіль та дріжджі, розтерті з цукром та розведені молоком до однорідності. Додаємо шість жовтків і воду.
  4. Додаємо опару і вимішуємо тісто на низьких обертах до однорідності. Наприкінці замісу поступово додаємо розм’якшене масло. Тісто має бути дуже м’яким і трохи липнути до рук.
  5. Залишаємо тісто в теплому місці на 1,5−2 години: воно має збільшитися в об'ємі вдвічі.
  6. Щойно тісто підійшло, обминаємо його, додаючи родзинки або шоколадні краплі.
  7. Ділимо тісто ножем — рвати не бажано. Формуємо з тіста колобки і розкладаємо у форми для випікання. Тісто має заповнити форму не більше, ніж на одну третину. Накриваємо тісто у формах харчовою плівкою і залишаємо приблизно на 30 хв.
  8. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Щойно тісто підніметься майже доверху, змащуємо його яйцем і випікаємо. Час випікання залежить від розміру форми і об'єму тіста.
  9. Орієнтуйтеся на зовнішній вигляд, готовність перевіряйте дерев’яною зубочисткою: протикайте паску посередині, якщо дерев’яна паличка виходить сухою, випічка готова.
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо NV
X