Задовольни в собі ласуна. Рецепт шоколадної паски від ведучої Валентини Хамайко

Шоколадна паска від ведучої Валентини Хамайко (Фото:1+1 media)
Напередодні Великодня обов’язково звільніть для себе один день, щоб мати можливість присвятити себе процесу випікання пасок.
Великодні богослужіння ПЦУ та УГКЦ — онлайн
Зазвичай українці печуть паски в четвер або суботу. На перший погляд, все складно, але з кожним роком ваші паски будуть кращати, а сам процес підготовки до Великодня приноситиме відчуття піднесення та щастя. Тісто на паску потрібно замішувати з ранку, тому що тільки до вечора ви отримаєте готові вироби. Великдень не любить метушні.
Шоколадна паска: рецепт
Інгредієнти для опари:
- Борошно — 100 г
- Цукор — 10 г
- Молоко — 90 мл
- Свіжі дріжджі — 5 г
Для тіста:
- Борошно — 430 г
- Какао — 30 г
- Цукор — 120 г
- Ванільний цукор — 10 г
- Сіль — 5 г
- Молоко — 70 мл
- Ром / амарето — 45 мл
- Мед — 16 г
- Жовтки — 6 шт
- Вода — 35 мл
- Свіжі дріжджі - 10 г
- Вершкове масло — 80 г
- Чорні родзинки/шоколадні краплі - 165 г
Для змащування:
- Маленьке яйце — 1 шт
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Готуємо опару. Дріжджі змішуємо з цукром, розтираємо їх і розводимо теплим молоком.
- Додаємо борошно. Замішуємо і залишаємо опару під плівкою підходити протягом 40−60 хвилин.
- Готуємо основне тісто. У чашу для замішування кладемо просіяне борошно, какао, ванільний цукор, мед, ром / амаретто, сіль та дріжджі, розтерті з цукром та розведені молоком до однорідності. Додаємо шість жовтків і воду.
- Додаємо опару і вимішуємо тісто на низьких обертах до однорідності. Наприкінці замісу поступово додаємо розм’якшене масло. Тісто має бути дуже м’яким і трохи липнути до рук.
- Залишаємо тісто в теплому місці на 1,5−2 години: воно має збільшитися в об'ємі вдвічі.
- Щойно тісто підійшло, обминаємо його, додаючи родзинки або шоколадні краплі.
- Ділимо тісто ножем — рвати не бажано. Формуємо з тіста колобки і розкладаємо у форми для випікання. Тісто має заповнити форму не більше, ніж на одну третину. Накриваємо тісто у формах харчовою плівкою і залишаємо приблизно на 30 хв.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів. Щойно тісто підніметься майже доверху, змащуємо його яйцем і випікаємо. Час випікання залежить від розміру форми і об'єму тіста.
- Орієнтуйтеся на зовнішній вигляд, готовність перевіряйте дерев’яною зубочисткою: протикайте паску посередині, якщо дерев’яна паличка виходить сухою, випічка готова.