Як приготувати медузу? Шеф-кухар поділився рецептами делікатесів
У Чорному і Азовському морях водяться два види медуз, якими можна харчуватися: аврелія і коренерот. Бердянський шеф-кухар Микита Смаковський розповів Радіо НВ, які страви можна приготувати з цих морських тварин.
Медузи як морепродукт готують переважно в країнах Азії, але через нещодавнє засилля тварин в Азовському і Чорному морях, скуштувати делікатес можна і на Півдні України.
«Відразу хочу попередити, що у декого може бути несприйняття або алергічна реакція, тому радити готувати їх вдома я не буду. <…> Якщо ви вирішите повторити, то це на ваш страх і ризик. Краще [спочатку] спробувати трішки, а якщо все минуло добре, то тоді можна їсти», — застеріг Смаковський.
Однак двома рецептами шеф-кухар все ж поділився. Пропонує готувати з медуз салат і тартар, але спершу варто тварин правильно обробити. Щупальці, які містять токсичні речовини, потрібно відділити від тіла медузи. М’ясо («парасольку») занурити в окріп, а потім викласти на лід, щоб воно охололо. Процедура зробить медуз безпечними для споживання.
Далі, розповідає кухар, — справа смаку. Для салату м’ясо медузи варто змішати з соусами, овочами та приправами. А Смаковський готував тартар за мотивами французької кухні.
«Ми нарізали купол медузи кубиками, заправили спеціальною заправкою з червоного винного оцту, додали якоїсь не гострої цибулі (червона або шалот підійде), петрушку, м’яту. І до смаку довести цукровою пудрою. Можна додати гостроти, якщо хочете. Це все має постояти хоча б одну хвилинку», — розповів Смаковський.
Втім ласувати такою стравою необхідно досить швидко, адже медуза «тане» в теплі.
«Вона майже без смаку. Чимось схожа на кальмар, але це більш рідка субстанція. Чимось нагадує суміш кальмара, устриці і, можливо, трішки віддалено рибу», — поділився шеф-кухар.
Втім уже зараз, розповідає Смаковський, на Азовському морі медуз спіймати складно, адже вони покидають українські пляжі.