Кулінарні хитрощі: як дати друге життя великодній випічці — 5 смачних рецептів

depositphotos
Великодні свята закінчились, а смачна їжа залишилась. Зазвичай паску доїдають цілий тиждень, але випічка швидко втрачає аромат і засихає щойно її розрізали. Також часто залишаються невеликі шматки паски, які ніхто не їсть, а викинути шкода. До того ж віруючі люди знають: викидати святкову випічку — великий гріх. Неприємно таке говорити, але навіть з цими смачними виробами з борошна доводиться прощатися. Що ж робити з пасками, які вже декілька днів чекають своєї черги?
За підтримки Олейна
Увімкнемо фантазію та дамо їм друге життя в нових стравах, адже креативність та турбота про довкілля можуть продовжити смакування.
1. Тістечко «Картопля»

Пасочка, яка вже підсохла, стане чудовою основою для улюблених тістечок, які ми любимо з дитинства — «Картопля».
Інгредієнти:
- залишки паски — 300 г;
- згущене молоко — 120 г;
- вершкове масло — 85 г;
- цукор — 70 г;
- рафінована соняшникова олія «Олейна» — 1 ст. л.;
- волоські горіхи — 50 г;
- молоко — 40 мл;
- какао-порошок — 3 ст. л.
Спосіб приготування:
- Волоські горіхи підсмажте на сухій сковороді. Подрібніть до стану крихти.
- Змішайте горіхи із залишками паски.
- В окремій мисці з'єднайте згущене молоко, м’яке вершкове масло, цукор і 2 столові ложки какао-порошку.
- Збийте все міксером до утворення пишної однорідної маси.
- Змішайте крем з міксом волоських горіхів та паски з п. 1. Маса вийде досить розсипчастою.
- Додайте столову ложку олії, щоб консистенція не була надмірно сухою.
- Далі потроху вливайте молоко, щоразу перемішуючи масу.
- Коли маса стане пластичною і з неї можна буде ліпити, сформуйте тістечка.
- Кожне тістечко обваляйте в какао-порошку, що залишився, та поставте десерт в холодильник на кілька годин.
- За бажанням тістечка можна намастити кремом.
2. Хлібний пудинг

Пропонуємо вам рецепт хлібного пудингу — страви, легкої в приготуванні, що перетворює черству паску на смачний сніданок або апетитний десерт.
Інгредієнти:
- паска — 700 г;
- молоко — 550 мл;
- масло вершкове — 100 г;
- жовтки — 8 шт.;
- яйце — 1 шт.;
- цукор — 150 г;
- кориця мелена — 5 г;
- вершки 10% - 500 мл;
- цедра апельсина — 1 ст. л.;
- ванілін — 5 г;
- рафінована соняшникова олія «Олейна» — 1 ст. л.;
- пудра цукрова — на смак;
- мускатний горіх мелений — 5 г.
Спосіб приготування:
- Вершкове масло кімнатної температури разом із рафінованою соняшниковою олією «Олейна», мускатним горіхом, корицею та цедрою апельсина розімніть виделкою.
- Змастіть форму для випікання масою, що вийшла в пункті 1.
- Наріжте паски на шматочки та змастіть їх тією самою масою.
- Викладіть намащені шматочки у підготовлену форму для випікання.
- Жовтки та яйце збийте з цукром до однорідного стану.
- Молоко кімнатної температури змішайте з вершками та нагрійте на середньому вогні, але не кип’ятіть.
- Повільно влийте молочну суміш у яєчну, постійно помішуючи, а потім збиваючи віночком або міксером.
- Вилийте отриманий крем у форму зі шматочками паски. Залишіть на 20 хвилин, щоб паска просочилася кремом.
- Випікайте пудинг протягом 40−45 хвилин при 180 градусах.

3. Французькі тости на сніданок

Ці ніжні тости готуються із найдоступніших продуктів. Дуже прості в приготуванні і дуже смачні. Обережно, ці тости викликають кулінарну залежність!
Інгредієнти:
- паска — 400 г;
- цукор — 100 г;
- ванільний цукор — 1 г;
- вершки від 30% жирності - 400 г;
- рафінована соняшникова олія «Олейна».
Спосіб приготування:
- Жовтки збийте виделкою з ванільним цукром, звичайним цукром та вершками.
- Поріжте залишки паски на маленькі шматочки та полийте тоненькою цівкою олії, щоб розм’якшити сухе тісто та надати йому аромату.
- Кожен шматочок паски занурте в суміш з п. 1 та потримайте декілька секунд.
- Сковорідку поставте на середній вогонь та налийте олії.
- Смажте тости по 2 хв з кожного боку до утворення скоринки.
- Готові тости подавайте гарячими з доповненнями на ваш вибір: нутеллою, свіжими ягодами та фруктами, карамеллю, джемом або морозивом.
4. Панцанела

Панцанела — італійська страва, до неподобства проста в приготуванні. Традиційно в ній використовують хліб, який дрібно рветься руками. Ми ж візьмемо за основу залишки паски після Великодня.
Інгредієнти:
- залишки паски — 300 г;
- помідори — 250 г;
- червона цибуля — 1 шт.;
- базилік — 20 г;
- маслини — 10 шт.;
- рафінована соняшникова олія «Олейна» — 60 мл;
- червоний винний оцет — 40 мл;
- сіль на смак.
Спосіб приготування:
- Черству паску нарізати великими шматками, покласти в глибоку миску і залити водою, змішаною з оцтом. Залишити на 30 хвилин, щоб паска ввібрала воду.
- Нарізати цибулю тонкою соломкою, помідори — середніми шматочками, а листя базиліка — порвати.
- Віджати паску руками та перекласти в салатницю.
- Додати підготовлені овочі та маслини до паски, влити «Олейна», посолити й перемішати.
5. Яблучна шарлотка

З паски, що зачерствіла, можна приготувати ніжну солодку шарлотку з яблуками. Смак неймовірний!
Інгредієнти:
- черства паска — 400−450 г;
- яблука — 3 шт.;
- яйце — 1 шт.;
- молоко — 200 мл.;
- цукор — 3 ст. л.;
- вершкове масло — 70 г;
- рафінована соняшникова олія «Олейна» — 2 ст. л.;
- кориця — на смак.
Спосіб приготування:
- Поріжте паску, збризніть олією і залийте теплим молоком, щоб вона розм’якла.
- Яблука очистіть від шкірки та наріжте великими кубиками.
- Розм’яклу паску помніть пресом для пюре, вбийте в цю масу яйце, додайте цукор і ретельно вимішайте.
- Викладіть половину маси в змащену олією форму. Потім розподіліть яблучні кубики та покрийте зверху масою, що залишилася з п. 3.
- На поверхні шарлотки розкладіть невеликі шматочки вершкового масла і посипте корицею.
- Випікайте в розігрітій духовці за температури 180 °C протягом 40 хвилин.
Відтепер ви знаєте, як дати друге смачне життя залишкам паски, а собі та своїм близьким — смачні сніданки, обіди та вечері. Крім того, такий підхід — екологічний та економічний, що дозволяє скоротити кількість відходів та заощадити гроші на купівлю нових продуктів. Спробуйте приготувати одну із запропонованих страв та переконайтеся в тому, наскільки це смачно.
Олейна, готуємо з любов’ю!