Кулінарні хитрощі: як дати друге життя великодній випічці — 5 смачних рецептів

20 квітня, 09:08
Партнерський проєкт
depositphotos

depositphotos

Великодні свята закінчились, а смачна їжа залишилась. Зазвичай паску доїдають цілий тиждень, але випічка швидко втрачає аромат і засихає щойно її розрізали. Також часто залишаються невеликі шматки паски, які ніхто не їсть, а викинути шкода. До того ж віруючі люди знають: викидати святкову випічку — великий гріх. Неприємно таке говорити, але навіть з цими смачними виробами з борошна доводиться прощатися. Що ж робити з пасками, які вже декілька днів чекають своєї черги?

За підтримки Олейна

Увімкнемо фантазію та дамо їм друге життя в нових стравах, адже креативність та турбота про довкілля можуть продовжити смакування.

1. Тістечко «Картопля»

Відео дня

depositphotos
Фото: depositphotos

Пасочка, яка вже підсохла, стане чудовою основою для улюблених тістечок, які ми любимо з дитинства — «Картопля».

Інгредієнти:

  • залишки паски — 300 г;
  • згущене молоко — 120 г;
  • вершкове масло — 85 г;
  • цукор — 70 г;
  • рафінована соняшникова олія «Олейна» — 1 ст. л.;
  • волоські горіхи — 50 г;
  • молоко — 40 мл;
  • какао-порошок — 3 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Волоські горіхи підсмажте на сухій сковороді. Подрібніть до стану крихти.
  2. Змішайте горіхи із залишками паски.
  3. В окремій мисці з'єднайте згущене молоко, м’яке вершкове масло, цукор і 2 столові ложки какао-порошку.
  4. Збийте все міксером до утворення пишної однорідної маси.
  5. Змішайте крем з міксом волоських горіхів та паски з п. 1. Маса вийде досить розсипчастою.
  6. Додайте столову ложку олії, щоб консистенція не була надмірно сухою.
  7. Далі потроху вливайте молоко, щоразу перемішуючи масу.
  8. Коли маса стане пластичною і з неї можна буде ліпити, сформуйте тістечка.
  9. Кожне тістечко обваляйте в какао-порошку, що залишився, та поставте десерт в холодильник на кілька годин.
  10. За бажанням тістечка можна намастити кремом.
Залишки паски можна також додавати до тіста для млинців, надаючи їм особливого смаку та аромату. Просто змішайте дрібно-дрібно нарізану паску з тістом для млинців та випікайте звичайним способом. Ви отримаєте смачні млинці з оригінальним запахом паски.

2. Хлібний пудинг

depositphotos
Фото: depositphotos

Пропонуємо вам рецепт хлібного пудингу — страви, легкої в приготуванні, що перетворює черству паску на смачний сніданок або апетитний десерт.

Інгредієнти:

  • паска — 700 г;
  • молоко — 550 мл;
  • масло вершкове — 100 г;
  • жовтки — 8 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • цукор — 150 г;
  • кориця мелена — 5 г;
  • вершки 10% - 500 мл;
  • цедра апельсина — 1 ст. л.;
  • ванілін — 5 г;
  • рафінована соняшникова олія «Олейна» — 1 ст. л.;
  • пудра цукрова — на смак;
  • мускатний горіх мелений — 5 г.

Спосіб приготування:

  1. Вершкове масло кімнатної температури разом із рафінованою соняшниковою олією «Олейна», мускатним горіхом, корицею та цедрою апельсина розімніть виделкою.
  2. Змастіть форму для випікання масою, що вийшла в пункті 1.
  3. Наріжте паски на шматочки та змастіть їх тією самою масою.
  4. Викладіть намащені шматочки у підготовлену форму для випікання.
  5. Жовтки та яйце збийте з цукром до однорідного стану.
  6. Молоко кімнатної температури змішайте з вершками та нагрійте на середньому вогні, але не кип’ятіть.
  7. Повільно влийте молочну суміш у яєчну, постійно помішуючи, а потім збиваючи віночком або міксером.
  8. Вилийте отриманий крем у форму зі шматочками паски. Залишіть на 20 хвилин, щоб паска просочилася кремом.
  9. Випікайте пудинг протягом 40−45 хвилин при 180 градусах.
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Залишки паски можна додавати до смузі або коктейлю — для додавання особливого смакового акценту. Просто подрібніть нарізану паску в блендері разом з іншими інгредієнтами, такими як фрукти, йогурт, мед, м’ятні листочки тощо, і насолоджуйтесь напоєм зі смаком паски.

3. Французькі тости на сніданок

depositphotos
Фото: depositphotos

Ці ніжні тости готуються із найдоступніших продуктів. Дуже прості в приготуванні і дуже смачні. Обережно, ці тости викликають кулінарну залежність!

Інгредієнти:

  • паска — 400 г;
  • цукор — 100 г;
  • ванільний цукор — 1 г;
  • вершки від 30% жирності - 400 г;
  • рафінована соняшникова олія «Олейна».

Спосіб приготування:

  1. Жовтки збийте виделкою з ванільним цукром, звичайним цукром та вершками.
  2. Поріжте залишки паски на маленькі шматочки та полийте тоненькою цівкою олії, щоб розм’якшити сухе тісто та надати йому аромату.
  3. Кожен шматочок паски занурте в суміш з п. 1 та потримайте декілька секунд.
  4. Сковорідку поставте на середній вогонь та налийте олії.
  5. Смажте тости по 2 хв з кожного боку до утворення скоринки.
  6. Готові тости подавайте гарячими з доповненнями на ваш вибір: нутеллою, свіжими ягодами та фруктами, карамеллю, джемом або морозивом.
Залишки паски можна використовувати для приготування свіжих салатів та надання їм додаткової текстури та смаку. Паска може бути нарізана на кубики або натерта на тертці, після чого можна додати її до зеленого листя, овочів, горіхів чи інших складових салату. Це підкреслить святковий колорит та освіжить смак ваших салатів.

4. Панцанела

depositphotos
Фото: depositphotos

Панцанела — італійська страва, до неподобства проста в приготуванні. Традиційно в ній використовують хліб, який дрібно рветься руками. Ми ж візьмемо за основу залишки паски після Великодня.

Інгредієнти:

  • залишки паски — 300 г;
  • помідори — 250 г;
  • червона цибуля — 1 шт.;
  • базилік — 20 г;
  • маслини — 10 шт.;
  • рафінована соняшникова олія «Олейна» — 60 мл;
  • червоний винний оцет — 40 мл;
  • сіль на смак.

Спосіб приготування:

  1. Черству паску нарізати великими шматками, покласти в глибоку миску і залити водою, змішаною з оцтом. Залишити на 30 хвилин, щоб паска ввібрала воду.
  2. Нарізати цибулю тонкою соломкою, помідори — середніми шматочками, а листя базиліка — порвати.
  3. Віджати паску руками та перекласти в салатницю.
  4. Додати підготовлені овочі та маслини до паски, влити «Олейна», посолити й перемішати.
Якщо не маєте можливості використати залишки паски одразу, ви можете їх заморозити для майбутнього використання. Просто наріжте паску на порції, заверніть у плівку для заморожування або пакети для заморозки, й помістіть у морозильник. Заморожена паска може зберігатися до кількох місяців, і ви зможете використовувати її за потреби, додавши до різних страв або випічки.

5. Яблучна шарлотка

depositphotos
Фото: depositphotos

З паски, що зачерствіла, можна приготувати ніжну солодку шарлотку з яблуками. Смак неймовірний!

Інгредієнти:

  • черства паска — 400−450 г;
  • яблука — 3 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • молоко — 200 мл.;
  • цукор — 3 ст. л.;
  • вершкове масло — 70 г;
  • рафінована соняшникова олія «Олейна» — 2 ст. л.;
  • кориця — на смак.

Спосіб приготування:

  1. Поріжте паску, збризніть олією і залийте теплим молоком, щоб вона розм’якла.
  2. Яблука очистіть від шкірки та наріжте великими кубиками.
  3. Розм’яклу паску помніть пресом для пюре, вбийте в цю масу яйце, додайте цукор і ретельно вимішайте.
  4. Викладіть половину маси в змащену олією форму. Потім розподіліть яблучні кубики та покрийте зверху масою, що залишилася з п. 3.
  5. На поверхні шарлотки розкладіть невеликі шматочки вершкового масла і посипте корицею.
  6. Випікайте в розігрітій духовці за температури 180 °C протягом 40 хвилин.

Відтепер ви знаєте, як дати друге смачне життя залишкам паски, а собі та своїм близьким — смачні сніданки, обіди та вечері. Крім того, такий підхід — екологічний та економічний, що дозволяє скоротити кількість відходів та заощадити гроші на купівлю нових продуктів. Спробуйте приготувати одну із запропонованих страв та переконайтеся в тому, наскільки це смачно.

Олейна, готуємо з любов’ю!

Показати ще новини
Радіо NV
X