Не тільки каша. 6 ідей, що приготувати з гречки

9 квітня, 10:15
Що приготувати з гречки, крім каші (Фото:5seconds/depositphotos)

Що приготувати з гречки, крім каші (Фото:5seconds/depositphotos)

Гречка — джерело білків, поживна і корисна крупа, яка, до того ж, довго зберігається. В українській кухні з неї готують переважно кашу, яку можна доповнювати за смаком — печерицями, м’ясом, підливкою або навіть молоком з цукром або ягодами.

Ділимося підбіркою простих рецептів з гречаної крупи. Для більшості з них потрібно мати зварену кашу, тому нагадаємо як варити гречку:

  1. Промити крупу, вибрати з неї сміття та неочищені зерна.
  2. Варити гречку варто у посуді з товстими стінками.
  3. На 1 склянку крупи потрібно використовувати 2 склянки чистої питної води.
  4. Підсолити кашу варто на початку приготування. Крупу потрібно довести до кипіння, а потім варити на маленькому вогні 25−30 хв.
  5. Після приготування гречки, її потрібно зняти з вогню та дати постояти 10−15 хв під кришкою. Якщо після цього ви плануєте їсти її, а не використовувати у рецептах, її варто заправити вершковим маслом або рослинною олією.

Відео дня

Що можна приготувати з гречки окрім каші

Гречаники з м’ясом

Інгредієнти:

  • Свинячий фарш — 500 г;
  • Гречка — 1 склянка;
  • Цибуля — 1 шт;
  • Борошно — для панірування;
  • Яйце — 1 шт;
  • Олія — для смаження;
  • Сіль, перець — за смаком.

Приготування:

  1. Гречку відварити до готовності та перебити блендером.
  2. Цибулю почистити, дрібно нарізати та обсмажити на олії до золотистості.
  3. У окремій ємності змішати фарш, гречку, цибулю. Змішати до однорідності, після чого додати яйце, сіль та перець та знову вимішати.
  4. Сформувати невеликі котлетки однакового розміру, обваляти їх у борошні, а потім — у збитому яйці.
  5. Обсмажувати на невеликому вогні під кришкою до рум’яної скоринки з обох боків.
Гречаники з м'ясом (Фото: instagram.com/_cook_time_love_/)
Гречаники з м'ясом / Фото: instagram.com/_cook_time_love_/

Гречаники без м’яса

Інгредієнти:

  • Гречка — 125 г;
  • Вода — 2,5 склянки;
  • Фета (або інший м’який сир) — 100 г;
  • Цибуля — 2 шт;
  • Петрушка — 25 г;
  • Зелена цибуля — 25 г;
  • Яйце — 2 шт;
  • Сіль, перець — за смаком;
  • Борошно — 1 ст. л;
  • Масло рослинне.

Приготування:

  1. Гречку потрібно зварити, а потім дати охолонути до кімнатної температури. Опісля викладіть у миску, де буде замішуватися маса.
  2. Фету подрібніть до гречки.
  3. Цибулю очистіть, дрібно наріжте та додайте до крупи з сиром. Туди ж додати подрібнені петрушку та зелену цибулю (можна використовувати будь-яку зелень за смаком).
  4. Опісля поступово додайте в суміш яйця, спеції та трохи борошна, щоб консистенція «тіста» не була занадто рідкою, але з неї зручно було формувати гречаники. Перемішайте до однорідності.
  5. Сформуйте невеликі котлетки однакового розміру. Для зручності перед ліпленням руки варто змочувати холодною чистою водою. Котлетки варто відправити на 15−20 хвилин у холодильник — це не обов’язковий крок, але додає зручності.
  6. Обсмажувати котлетки на достатній кількості попередньо розігрітої олії по 3−4 хвилини з кожного боку.

Гречані оладки з грибами

  • Гречка — 400 г;
  • Печериці - 200 г;
  • Цибуля — 1 шт;
  • Яйце — 1 шт;
  • Олія — для смаження;
  • Сіль, перець — за смаком.

Приготування:

  1. Цибулю почистити, дрібно нарізати і обсмажити на олії до золотистого кольору.
  2. До цибулі додати нарізані печериці і обсмажити до випаровування рідини.
  3. У окремій ємності змішати гречку (відварену), обсмажені печериці з цибулею, яйце та спеції. Перемішати до однорідності.
  4. На пательні розігрійте олію, опісля викладіть столовою ложкою оладки з гречаної маси. Обсмажте з двох сторін до хрусткої скоринки.

Голубці з картоплею і гречкою

  • Капуста — 1 шт;
  • Картопля — 2 кг;
  • Гречка — 250 г;
  • Цибуля 3−4 шт;
  • Часник — 3−4 зубці;
  • Олія — 3−4 ст. ложки;
  • Лавровий лист — 1−2 шт;
  • Грибний бульйон або вода — 1,5−2 л;
  • Перець;
  • Сіль.

Приготування:

  1. Капусту розібрати на листя, зварити його у підсоленій воді. Потовщені місця зрізати.
  2. Картоплю помити, почистити і натерти на тертці. Добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла.
  3. Гречку зварити до готовності.
  4. Цибулю та часник почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору.
  5. У окремій ємності змішати цибулю, часник з картоплею та гречкою. За смаком додати сіль та перець.
  6. Розкласти начинку на капустяне листя і загорнути голубці.
  7. Скласти їх у вогнетривку посудину, покласти лавровий листок, залити грибним бульйоном або водою і ще трохи підсолити. Випікати у духовці 1,5−2 години.
З гречки можна приготувати ситні пісні голубці (Фото: Seagull_l/depositphotos)
З гречки можна приготувати ситні пісні голубці / Фото: Seagull_l/depositphotos

Гречані оладки на кефірі

Інгредієнти:

  • Гречане борошно — 200 г;
  • Яйця — 2 шт;
  • Пшеничне борошно — 100 г;
  • Оливкова олія — 15 г;
  • Кефір — 200 г;
  • Олія — для смаження;
  • Сода;
  • Цукор — 40 г.

Приготування:

  1. Борошно змішати у чистому сухому посуді. Додати соду і пару ложок білого цукру, усе ретельно перемішати.
  2. У другій ємності з високими бортиками збити два свіжих яйця, додати кефір. Також додати ложку оливкової олії.
  3. Поступово у суміш мокрих інгредієнтів ввести сухі, постійно помішуючи.
  4. В широкій пательні з товстим дном розігріти олію для смаження, ложкою викладати невеликі однакові оладки.
  5. Обсмажувати гречані оладки по 1−2 хвилинки з кожного боку.
Гречані оладки (Фото: sophia valkova/unsplash)
Гречані оладки / Фото: sophia valkova/unsplash

Гречаний хліб

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно— 200 г;
  • Гречане борошно — 100 г;
  • Олія — 2 ст. л;
  • Цукор— 1 ст. л;
  • Сіль— 1 ч. л;
  • Дріжджі— 1 ч. л;
  • Вода (тепла) — 250 мл.

Приготування:

  1. Змішайте дріжджі з теплою водою і цукром і залиште на деякий час.
  2. Згодом до дріжжів додайте всі інші інгредієнти, замісіть однорідне тісто.
  3. Викладіть тісто в миску, накрийте плівкою і залиште в теплі на 1,5−2 години. Тісто має збільшитися в декілька разів.
  4. Після цього тісто знову потрібно вимісити і розкачати пласт, з якого звернути рулет.
  5. Тісто викладіть у форму, накрийте плівкою і залиште на півгодини.
  6. Випікайте хліб 40 хвилин в духовці при температурі 180 градусів.
  7. Готовий хліб залиште на 10 хвилин в формі.
Гречаний хліб (Фото: instagram.com/nmu_bread_ua)
Гречаний хліб / Фото: instagram.com/nmu_bread_ua

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати гречотто та гречаний суп за рецептами ресторатора Діми Борисова.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X