Меню на святкові вихідні. П’ять страв на різдвяну вечерю в американському стилі

23 грудня 2022, 22:47
Ребра по-техаськи — одна з головних різдвяних страв (Фото:brebca / depositphotos.com)

Ребра по-техаськи — одна з головних різдвяних страв (Фото:brebca / depositphotos.com)

Євген Клопотенко поділився кількома рецептами, котрі на зимові свята часто готують в США.

Різдво в США — одне з трьох найважливіших свят у році (крім Дня подяки та Дня незалежності), а тому святкове меню має буквально сотні страв. Однак кілька основних і найбільш популярних страв виділити можна, що й зробив Євген Клопотенко. Він пропонує готувати крамбл з яблуками і журавлиною, запечену з лимоном моркву, ребра по-техаськи, горіхові цукерки з віскі та яєчний лікер з ромом.

Відео дня

Ребра по-техаськи

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинячих реберець з грудинки
  • 4 ст.л. гострого кетчупу
  • 4 ст.л. меду
  • 2 ст.л. меленої паприки (чи копченої паприки)
  • 4 ст.л. винного червоного оцту
  • 100 мл соняшникової олії
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Увімкніть розігріватися духовку до 120 °C. Зачистіть від плівок ребра з грудинки та зробіть маринад. У глибокій та широкій мисці змішайте кетчуп, мед, мелену паприку, оцет і олію. Посоліть до смаку та перемішайте, щоб всі інгредієнти добре розподілилися.

2. Опустіть в маринад реберця, а потім викладіть на деко, застелене пергаментним папером. За бажанням візьміть кулінарний пензлик і ще раз добре пройдіться по них маринадом.

3. Ставте запікатися на 5 годин за температури 120 °C. Вони будуть томитися та стануть м’якими. Потім дістаньте, перекладіть на дошку та дайте відпочити 10 хвилин, щоб соки розподілилися по всьому шматку.

Смачного!

Запечена морква з лимоном

Інгредієнти:

  • 700 г моркви  
  • 1 лимон 
  • 100 г вершкового масла 82,5%
  • дрібка коріандру 
  • сіль до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Увімкніть духовку розігріватися до 180 °C. Очистіть моркву, помийте та наріжте однаковими великими брусками. Посоліть до смаку.

2. Викладіть овочі у форму для запікання, зверху додайте кружальця одного лимона та шматочки вершкового масла, посипте дрібкою коріандру.

3. Накрийте форму фольгою та ставте запікатися на 30−40 хвилин за температури 180 °C. Морква повинна приготуватися до стану аль денте, тобто не бути занадто м’якою. Подавайте її до столу теплою.

Крамбл з яблуками і журавлиною

Інгредієнти для начинки:

  • 5 середніх яблук
  • 100 г сухої журавлини 
  • 30 г вершкового масла 82,5%
  • 1 ст.л. цукру
  • 10 г ванільного цукру 
  • 2 ч.л. меленої кориці 

Інгредієнти для крихти:

  • 300 г панірувальних сухарів 
  • 200 г вершкового масла 82,5% 
  • 100 г вівсяних пластівців крупнозернових
  • 100 г цукру
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Розігрійте духовку до температури 180 °C. Вийміть з холодильника вершкове масло, щоб воно розм’якло, яблука наріжте часточками однакової товщини. 

2. Розігрійте пательню з 30 г вершкового масла і викладіть яблука. Додайте до них журавлину, ванільний і звичайний цукор, мелену корицю. Перемішайте та карамелізуйте на середньому вогні протягом 10−15 хвилин. Яблука мають стати м’якими, але тримати форму.  

3. Для крихти змішайте у мисці цукор, сухарі, вівсяні пластівці та масло.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

4. Викладіть карамелізовані яблука з журавлиною в форму для запікання (діаметром приблизно 28 см) та рівномірно розподіліть. Зверху викладіть крихту. Поставте запікатися на 30−40 хвилин за температури 180 °C.

Подавати найкраще з кулькою морозива.

Кентуккі бурбон — горіхові цукерки з віскі

Інгредієнти:

  • 200 г вершкового масла 82,5% (розм’якшеного)
  • 200−250 г цукрової пудри
  • 100 мл бурбона Кентуккі
  • 2 склянки (приблизно 300 г) подрібнених волоських горіхів
  • 250−300 г темного шоколаду (для глазурі)
  • 30−50 г вершкового масла (для глазурі)
  • половинки волоських горіхів для прикрас
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Подрібніть горіхи в блендері або качалкою, для більш виразного смаку можете злегка обсмажити. Залийте бурбоном і дайте настоятися 2−4 години. Дістаньте масло з холодильника, щоб трохи розм’якшилось.

2. Збийте міксером масло, цукрову пудру та замочені горіхи. Відправте масу в морозилку, щоб вона застигла і з неї можна було робити кульки. Як варіант — помістити на балкон, особливо, якщо на вулиці мороз, але тоді знадобиться трохи більше часу.

3. Дістаньте холодну масу, формуйте кульки та викладайте їх на дощечку. Готові ще раз помістіть у морозилку.

4. Приготуйте шоколадну глазур: поставте на парову баню мисочку з поламаним на шматочки темним шоколадом і вершковим масло. Розтопіть до об'єднання, часто помішуючи.

5. За допомогою ложки занурюйте горіхові кульки у теплу шоколадну глазур, викладайте готові на дощечку та прикрашайте половинкою горішка. Знову відправте цукерки застигнути. Важлива деталь: з часом алкогольний смак вивітрюється, тож через декілька днів ними можна смакувати не лише ввечері.

Егног — яєчний лікер з ромом

Інгредієнти на 2 келихи:

  • 2 великих яйця (окремо жовток і білок)
  • 4 ч.л. цукрової пудри
  • 60 мл вершків 33%
  • ½ ч.л. екстракту ванілі
  • 100 мл витриманого рому
  • тертий мигдаль (для прикраси)
  • мелена кориця (для прикраси)
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Розділіть яйця та викладіть жовтки і білки в окремі миски. До жовтків додайте цукрову пудру та перемішайте вінчиком до однорідності. В іншій мисці збийте білки до стійких піків. Це можна зробити віничком або використати блендер чи кухонну машину з відповідною насадкою. В третю миску вилийте вершки та збийте їх.

2. У миску до жовтків обережно перекладіть збиті вершки та білки. Влийте ром та екстракт ванілі. Ніжно перемішайте силіконовою лопаткою, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.

Розлийте по келихах і відразу подавайте, додавши мелену корицю та тертий мигдаль, за бажанням додайте кілька кубиків льоду.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X