Меню на святкові вихідні. П’ять страв на різдвяну вечерю в американському стилі

Ребра по-техаськи — одна з головних різдвяних страв (Фото:brebca / depositphotos.com)
Євген Клопотенко поділився кількома рецептами, котрі на зимові свята часто готують в США.
Різдво в США — одне з трьох найважливіших свят у році (крім Дня подяки та Дня незалежності), а тому святкове меню має буквально сотні страв. Однак кілька основних і найбільш популярних страв виділити можна, що й зробив Євген Клопотенко. Він пропонує готувати крамбл з яблуками і журавлиною, запечену з лимоном моркву, ребра по-техаськи, горіхові цукерки з віскі та яєчний лікер з ромом.
Ребра по-техаськи
Інгредієнти:
- 1,5 кг свинячих реберець з грудинки
- 4 ст.л. гострого кетчупу
- 4 ст.л. меду
- 2 ст.л. меленої паприки (чи копченої паприки)
- 4 ст.л. винного червоного оцту
- 100 мл соняшникової олії

Приготування:
1. Увімкніть розігріватися духовку до 120 °C. Зачистіть від плівок ребра з грудинки та зробіть маринад. У глибокій та широкій мисці змішайте кетчуп, мед, мелену паприку, оцет і олію. Посоліть до смаку та перемішайте, щоб всі інгредієнти добре розподілилися.
2. Опустіть в маринад реберця, а потім викладіть на деко, застелене пергаментним папером. За бажанням візьміть кулінарний пензлик і ще раз добре пройдіться по них маринадом.
3. Ставте запікатися на 5 годин за температури 120 °C. Вони будуть томитися та стануть м’якими. Потім дістаньте, перекладіть на дошку та дайте відпочити 10 хвилин, щоб соки розподілилися по всьому шматку.
Смачного!
Запечена морква з лимоном
Інгредієнти:
- 700 г моркви
- 1 лимон
- 100 г вершкового масла 82,5%
- дрібка коріандру
- сіль до смаку

Приготування:
1. Увімкніть духовку розігріватися до 180 °C. Очистіть моркву, помийте та наріжте однаковими великими брусками. Посоліть до смаку.
2. Викладіть овочі у форму для запікання, зверху додайте кружальця одного лимона та шматочки вершкового масла, посипте дрібкою коріандру.
3. Накрийте форму фольгою та ставте запікатися на 30−40 хвилин за температури 180 °C. Морква повинна приготуватися до стану аль денте, тобто не бути занадто м’якою. Подавайте її до столу теплою.
Крамбл з яблуками і журавлиною
Інгредієнти для начинки:
- 5 середніх яблук
- 100 г сухої журавлини
- 30 г вершкового масла 82,5%
- 1 ст.л. цукру
- 10 г ванільного цукру
- 2 ч.л. меленої кориці
Інгредієнти для крихти:
- 300 г панірувальних сухарів
- 200 г вершкового масла 82,5%
- 100 г вівсяних пластівців крупнозернових
- 100 г цукру

Приготування:
1. Розігрійте духовку до температури 180 °C. Вийміть з холодильника вершкове масло, щоб воно розм’якло, яблука наріжте часточками однакової товщини.
2. Розігрійте пательню з 30 г вершкового масла і викладіть яблука. Додайте до них журавлину, ванільний і звичайний цукор, мелену корицю. Перемішайте та карамелізуйте на середньому вогні протягом 10−15 хвилин. Яблука мають стати м’якими, але тримати форму.
3. Для крихти змішайте у мисці цукор, сухарі, вівсяні пластівці та масло.

4. Викладіть карамелізовані яблука з журавлиною в форму для запікання (діаметром приблизно 28 см) та рівномірно розподіліть. Зверху викладіть крихту. Поставте запікатися на 30−40 хвилин за температури 180 °C.
Подавати найкраще з кулькою морозива.
Кентуккі бурбон — горіхові цукерки з віскі
Інгредієнти:
- 200 г вершкового масла 82,5% (розм’якшеного)
- 200−250 г цукрової пудри
- 100 мл бурбона Кентуккі
- 2 склянки (приблизно 300 г) подрібнених волоських горіхів
- 250−300 г темного шоколаду (для глазурі)
- 30−50 г вершкового масла (для глазурі)
- половинки волоських горіхів для прикрас

Приготування:
1. Подрібніть горіхи в блендері або качалкою, для більш виразного смаку можете злегка обсмажити. Залийте бурбоном і дайте настоятися 2−4 години. Дістаньте масло з холодильника, щоб трохи розм’якшилось.
2. Збийте міксером масло, цукрову пудру та замочені горіхи. Відправте масу в морозилку, щоб вона застигла і з неї можна було робити кульки. Як варіант — помістити на балкон, особливо, якщо на вулиці мороз, але тоді знадобиться трохи більше часу.
3. Дістаньте холодну масу, формуйте кульки та викладайте їх на дощечку. Готові ще раз помістіть у морозилку.
4. Приготуйте шоколадну глазур: поставте на парову баню мисочку з поламаним на шматочки темним шоколадом і вершковим масло. Розтопіть до об'єднання, часто помішуючи.
5. За допомогою ложки занурюйте горіхові кульки у теплу шоколадну глазур, викладайте готові на дощечку та прикрашайте половинкою горішка. Знову відправте цукерки застигнути. Важлива деталь: з часом алкогольний смак вивітрюється, тож через декілька днів ними можна смакувати не лише ввечері.
Егног — яєчний лікер з ромом
Інгредієнти на 2 келихи:
- 2 великих яйця (окремо жовток і білок)
- 4 ч.л. цукрової пудри
- 60 мл вершків 33%
- ½ ч.л. екстракту ванілі
- 100 мл витриманого рому
- тертий мигдаль (для прикраси)
- мелена кориця (для прикраси)

Приготування:
1. Розділіть яйця та викладіть жовтки і білки в окремі миски. До жовтків додайте цукрову пудру та перемішайте вінчиком до однорідності. В іншій мисці збийте білки до стійких піків. Це можна зробити віничком або використати блендер чи кухонну машину з відповідною насадкою. В третю миску вилийте вершки та збийте їх.
2. У миску до жовтків обережно перекладіть збиті вершки та білки. Влийте ром та екстракт ванілі. Ніжно перемішайте силіконовою лопаткою, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.
Розлийте по келихах і відразу подавайте, додавши мелену корицю та тертий мигдаль, за бажанням додайте кілька кубиків льоду.
Смачного!