Що можна їсти на вечерю. Ідеї та список смачних страв від нутриціолога

19 листопада 2022, 20:55
Риба під шаром кунжуту + зелень + хлібець + квашені огірки (Фото:facebook.com/spoon.com.ua)

Риба під шаром кунжуту + зелень + хлібець + квашені огірки (Фото:facebook.com/spoon.com.ua)

Нутриціолог Анастасія Голобородько розповіла, що готувати на вечерю, щоб здорово харчуватися.

Анастасія Голобородько

Сертифікований нутріціолог, консультантка з харчування, фуд-терапевтка та спікерка з освіти в їжі

Формули вечерь не існує.

Ще сто разів казатиму, що тіло — не лінійна машина, не колія. Важливі й те що було на сніданок та обід, перекушували чі ні, спорт чи ні, стрес чи ні. Тому рекомендації загальні, щоб не нашкодити та мотивувати, не їсти булки та прості вуглеводи на ніч. Вам без розуміння може бути й ок з цим, а мене хвилюють ваші рівні цукру крові та їх наслідки. Хочу ще більше пацієнтів на консультаціях з запитом «в мене все добре, просто чекап, різноманіття та хочу не хворіти».

Відео дня

Формула яка влаштує нутриціолога:

  • риба + овочі (ті, що ростуть над землею)
  • яйця + овочі та зелень
  • овочі + жири (тушковані, печені, свіжі, гриль + насіння, оливки, горіхи, масло та олії).

Якщо спорт/стрес — додавайте коренеплоди (буряк, батат, коріння селери, петрушки) чи трохи цільних каш (гречку, пшоно, нешліфований рис) чи бобових (сочевиця, паста з нуту).

2−3 рази на тиждень прошу робити рослинними — це відпустка для ШКТ.

Приклади вечерь на фото:

  1. Карпатська форель + пюре з моркви з прянощами + три види зелені змішані з кіноа та насінням, авокадо
  2. Запечений в гірчиці сібас + тушкована червона капуста чи томлені томат + баклажан + оливки + орегано, пучок кропу
  3. Салат з запеченої заздалегідь картоплі на шкірці + квашена капуста + часник + гірчиця зернятами + оливки + яйце, якщо зголодніли за день
  4. Відварена 2 хвилини цвітна капуста в яйці (просто збите яйце, сіль, сухий кріп, підсмажити на вершковому маслі)
  5. Голець (мінтай чи тріска, кінг кліп) запечений швидко під шаром кунжуту + зелень + хлібець (тут без зернят — овочевий з льоном) + квашені огірки
  6. Великий мікс листя із свіжим буряком, грейпфрутом + тунець в розсолі, заправлений оцтом, солодкою цибулею та перцем
  7. Два шматочки тунця, змащеного пастою з часнику та імбиру, смаженого в кокосовій олії (можна замінити на курячу печінку та вершкове масло) + свіжі овочі + зелень та пророщений маш
  8. Паста з кіноа та горошку (ще смачна з сочевиці) просто з сіллю, часником та оливковою олією + зелень та овочі
  9. Запечений олдскульний «вінегрет» з 3−6 видів коріння, якщо зголодніли — додаємо оселедець чи солону скумбрію
  10. Тушкована червона капуста з кмином та паприкою + відварені яйця + хлібець.
Показати ще новини
Радіо NV
X