Поживні та прості. Добірка страв для військових від Євгена Клопотенка

12 жовтня, 21:21
Тушкований хек, гомілки в томатно-соєвому соусі (Фото:klopotenko.com)

Тушкований хек, гомілки в томатно-соєвому соусі (Фото:klopotenko.com)

Публікуємо п’ять рецептів страв, для приготування яких потрібно мінімум девайсів.

Кулінарний експерт створив добірку із поживних і смачних страв для військових, котрі легко готуються. В умовах періодичного вимикання світла та води, ці рецепти знадобляться і в цивільному повсякденні. В меню: розсольник з рисом, паелья з куркою, ліниві голубці, запечені курячі гомілки та тушкований з овочами хек.

Відео дня

Рецепт розсольнику з рисом на курячому бульйоні

Інгредієнти:

  • 300 г курячих стегон
  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 1 зубчик часнику
  • 100 г рису довго зернистого чи пропареного
  • 3−4 середні картоплі
  • 3 солоні огірки
  • 100−150 мл розсолу з огірків
  • 3 ст.л. соняшникової олії
  • 1−2 лаврових листи
  • дрібка фенхелю
  • 3 гілочки петрушки
  • 2 л води
  • сіль та перець до смаку
  • сметана (за бажанням для подачі)
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Зваріть курячий бульйон: візьміть курячі стегна, виріжте кістку та зніміть шкіру. Промийте, складіть у кастрюлю, залийте 2 літрами води та варіть 15 хвилин після закипання на середньому вогні. Періодично знімайте пінку, що утворюється.

2. Очистіть цибулю та картоплю, помийте та наріжте їх кубиком. Моркву та огірки натріть на тертці або також наріжте кубиком.

3. Порізану картоплю додайте у бульйон.

4. Для засмажки розігрійте на сковороді соняшникову олію, додайте цибулю та обсмажте до м’якості. Потім додайте моркву та огірки, смажте все разом 5 хвилин, помішуючи. Влийте 100−150 мл розсолу та готуйте ще 5 хвилин, після чого перекладіть засмажку в каструлю з бульйоном.

5. Витягніть м’ясо, наріжте на порційні шматочки та поверніть до каструлі. За бажання чи необхідності долийте ще води.

6. Додайте в суп дрібно нарізаний часнику та всипте 100 г рису. Потім додайте лавровий лист, дрібку фенхелю та варіть до готовності всіх інгредієнтів на невеликому вогні. Доведіть до смаку сіллю та перцем.

7. Після приготування залиште суп на 20 хвилин настоятися. При подачі посипте подрібненою петрушкою та, за бажання, додайте сметану.

Рецепт паельї з куркою

Інгредієнти:

  • 200 г рису басматі
  • 1 куряче філе
  • 1 цибуля
  • 2−3 зубчики часнику
  • 1 ч. л. куркуми
  • 400−500 мл курячого бульйону (чи води)
  • 2−3 ст.л. олії
  • ½ лимона
  • 1 ч. л. приправа до курки
  • ½ ч. л. перцю чилі в пластівцях
  • сіль та перець

Повний рецепт — за покликанням.

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт лінивих голубців

Інгредієнти:

  • 125 г рису
  • 250 г води
  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 50−70 г вершкового масла
  • ½ качана білокачанної капусти (маленької)
  • 500 г фаршу телячого або асорті
  • ½ ч. л. коріандру меленого
  • 400 г томатів (у власному соку)
  • 200 г сметани
  • 2−3 ст.л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Промийте рис, залийте його холодною водою у співвідношенні 1:2, підсоліть і варіть 5 хвилин під закритою кришкою після закипання. Потім зніміть з вогню і залиште на 15 хвилин, щоб крупа дійшла до готовності.

2. У цей час підготуйте решту інгредієнтів: цибулину наріжте дрібними кубиками, морквину натріть на крупній тертці, дрібно нашаткуйте капусту. Розтопіть вершкове масла на пательні та обсмажте цибулю до м’якості та прозорості. Потім додайте моркву, а через 3 хвилини — капусту. Тушкуйте все разом протягом 5−7 хвилин до м’якості капусти. Посоліть і поперчіть овочі.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

3. У великій посудині змішайте остиглий рис, фарш, засмажку і коріандр. Ретельно перемішайте.

4. Для соусу змішайте нарізані томати у власному соку зі сметаною, посоліть на поперчіть отриману суміш.

5. Сформуйте невеликі ліниві голубці у формі продовгуватих котлет абощо. Змастіть форму для запікання олією та викладіть голубці в один шар, притискаючи один до одного. Полийте голубці соусом та запікайте в духовці при 180 °C протягом 45−50 хвилин.

Рецепт курячих гомілок з кетчупом та соєвим соусом

Інгредієнти:

  • 800 г курячих гомілок 
  • 6 ст.л. соєвого соусу
  • 5 ст.л. кетчупу або томатного соусу
  • ½ перцю чилі 
  • 3 зубчики часнику 
  • 2 ст.л. соняшникової олії
  • 1 ст.л. кунжуту (для подачі) 
  • сіль та перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Увімкніть розігріватися духовку до 180 °C та підготуйте м’ясо. Промийте та обсушіть паперовим рушником ніжки, перекладіть їх у миску та додайте сіль, перець і 2 ст. л. соняшникової олії. Гарно перемішайте м’ясо перекладіть у форму для запікання та відправте в духовку на 25 хвилин.

2. Приготуйте соус: у невеликій мисці змішайте соєвий соус, кетчуп, подрібнений часник і половину перцю чилі. Вилийте суміш на сковорідку та випарюйте на середньому вогні впродовж 3−5 хвилин до густоти.

3. Готові гомілки дістаньте з духовки та перекладіть у сковорідку до соусу. Тушкуйте разом протягом 5 хвилин, періодично помішуючи, щоб вони рівномірно вкрилися соусом. Подавайте гарячими, посипавши кунжутом. 

Рецепт хека, тушкованого з овочами і томатним соусом

Інгредієнти:

  • 500 г філе хека
  • 3−4 картоплини
  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 240 г томатної заправки з болгарським перцем
  • 50 г вершкового масла
  • 250 мл води (або рибного бульйону)
  • сіль та перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Очистіть овочі, цибулину та наріжте дрібним кубиком, моркву наріжте напівкільцями, картоплю — середнім кубиком, філе хека — великими поперечними шматочками.

2. У каструлі з тефлоновим покриттям рощтопіть вершкове масло та додайте рибу. Обсмажуйте її 2 хвилини, а потім додайте цибулю та смажте до прозорості ще 5 хвилин.

3. Додайте у каструлю моркву та смажте кілька хвилин. Опісля додайте картоплю та воду. Накрийте кришкою та варіть на середньому вогні 20−25 хвилин після закипання до готовності картоплі.

4. Додайте до печені томатну заправку, перемішайте, спробуйте та збалансуйте страву по спеціях. Тушкуйте все разом ще 15 хвилин на невеликому вогні.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X