Якщо зелень зів'яла в холодильнику. Три рецепти від IKEA, щоб не викидати продукти

27 березня 2021, 10:39

IKEA випустила книгу рецептів з кулінарних відходів, які люди звикли відправляти на смітник. Ділимося трьома рецептами страв із зів'ялої зелені, з якої можна приготувати повноцінні страви.

У цій книзі фуд-експерти розповідають, як приготувати різні очистки, кавунові шкірки, овочі, що залежалися, стебла зелені або, наприклад, капусти. А також радять готувати і їсти бананові шкірки, але оскільки при доставці в Україну банани сильно обробляють від псування і шкідників, цю пораду безпечніше пропустити.

Відео дня

Що стосується зелені, вона не втрачає свою корисність, навіть коли починає в’янути. Класти таку зелень у салати вже не хочеться, але й викидати її не варто. Кулінари в книзі IKEA рекомендують готувати смузі, панкейки та незвичайну яєчню.

ella olsson / unsplash
Фото: ella olsson / unsplash

Солоні панкейки з зеленню (Plantcakes)

Це найбільш ароматний і смачний рецепт панкейків, який вам доводилося готувати, а також відмінний спосіб використати «втомлену» зелень і обрізки стебел. Це універсальна страва, яка можна поєднуватися зі смаженим яйцем зверху, шматком риби, або чим-небудь іще, що є у вас під рукою.

Складові

  • 500 г стебел овочів або зелені, а також (або) зелень, яка зів'яла (зелень мангольда, шпинату, фенхелю, зелені моркви, цибулі-порею, петрушки, кропу, кінзи, естрагону і т. д.)
  • 1 середня цибулина, натерта на тертці
  • 1 склянка (130 г) борошна
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 1 збите яйце
  • Сіль за смаком
  • 1 дрібка пластівців чилі
  • 2−3 столові ложки води
  • Спеції за смаком
  • 2 столові ложки рослинної олії

Приготування:

1. Промийте зелень і обсушіть.

2. Дрібно наріжте зелень, а якщо використовуєте стебла, натріть їх на дрібній тертці.

3. Додайте цибулю, борошно, розпушувач, яйце, сіль, пластівці чилі, спеції та перемішайте. Потроху додавайте воду, поки не сформується консистенція млинцевого тіста. На цьому етапі ви можете перекласти тісто в іншу ємність і зберігати в холодильнику до 3 днів.

4. Нагрійте рослинну олію в неглибокій сковороді на середньому вогні. Викладіть на сковороду кілька столових ложок тіста з гіркою так, щоб вони не перекривали одне одного. Смажте на слабкому чи середньому вогні приблизно 3−4 хвилини, перевіряючи, щоб панкейки не пригорали. Переверніть на інший бік і смажте ще 3−4 хвилини.

6. Вистеліть неглибоку тарілку паперовим рушником і перекладіть на неї панкейки, коли вони будуть готові.

7. Подавайте гарячими з улюбленим соусом.

Яєчня з зеленим гарніром

У цій страві можна використовувати не тільки зелень, а й обрізки листя з різних овочів, наприклад, ріпи чи редиски. Із зелені виходить відмінне «гніздо» для яєць і фети, які врешті складаються в прекрасний і корисний сніданок.

Складові:

  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 2 подрібнених зубчики часнику
  • 2 чайні ложки свіжого листя чебрецю
  • 125 г зелені ріпи або редиски (листя крупно нарізані, стебла дрібно нарізані)
  • 200−300 г шпинату або іншої зелені
  • Морська сіль
  • 100 г фети
  • 4 яйця

Приготування:

1. Розігрійте духовку до 175 °C.

2. Нагрійте оливкову олію у великій сковороді, яка поміститься в вашу духовку. Додайте часник і листя чебрецю, готуйте, поки часник не стане ароматним і не почне розм’якшуватися, приблизно 1 хвилину.

3. Додайте стебла і листя ріпи, час від часу помішуючи, поки стебла не стануть м’якими, а зелень не стане ніжною (приблизно 2 хвилини). Додайте шпинат 2−3 порціями, періодично помішуючи, і смажте поки він не стане м’яким, близько 5 хвилин. Злегка приправте за смаком морською сіллю.

4. Зробіть 4 поглиблення в зелені, щоб створити «гнізда» для фети і яєць. Розкладіть фету та вбийте яйця в підготовлені місця.

5. Поставте сковорідку в духовку та випікайте страву, поки яєчні білки не застигнуть, а жовтки не приготуються на ваш смак (5−10 хвилин). Якщо ваша сковорода занадто велика для вашої духовки, розділіть інгредієнти на 2 сковороди або використовуйте інший жаростійкий посуд.

Зелений смузі

Ще один метод врятувати непрезентабельного вигляду зелень — приготувати смузі. Так ви зробите напій у кілька разів кориснішим. Адже дуже важливо починати свій день із насичення смачним і корисним сніданком.

Складові:

  • 1 столова ложка стебел кінзи
  • ½ коричневого банана
  • 1 склянка будь-якої зів'ялої салатної зелені
  • 11/2 чайної ложки свіжого імбиру, натертого на тертці
  • 2 столові ложки листя селери
  • 1−2 столові ложки листя фенхеля
  • ½ склянки ягід (будь-яких, свіжих або заморожених)
  • ¼ склянки (60 мл) простого йогурту
  • 1 столова ложка арахісової пасти
  • 1 столова ложка насіння конопель
  • 1 стакан (250 мл) води або кокосового молока

Приготування

Додайте всі інгредієнти в блендер. Почніть з низького рівня і поступово збільшуйте потужність. Перебивайте до бажаної консистенції.

Смачного!

jan sedivy / unsplash
Фото: jan sedivy / unsplash

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X