Мінімум термообробки. Шість оригінальних і простих страв на Новий рік

29 грудня 2022, 04:44
Приготування цих страв не займе багато часу (Фото:jay wennington / unsplash)

Приготування цих страв не займе багато часу (Фото:jay wennington / unsplash)

Ділимося кількома стравами, котрі пропонує готувати на свята Євген Клопотенко.

Цьогоріч святкові столи українців залежать не тільки від бюджетів, бажання та вправності, але й від відключень світла та наявності продуктів. Тому до традиційних рецептів запеченої качки чи пряних кексів, додаються добірки готових новорічних кошиків і добірки страв, котрі потребують мінімумального термічного втручання.

Відео дня

Євген Клопотенко запропонував кілька страв, а також дав кілька порад, котрі допоможуть готувати без світла:

  • робіть заготовки одразу на декілька страв: печінку чи курку на паштет і на салат, рибу — щоб їсти маринованою і запекти;
  • можна готувати в одній духовці різні види м’яса та порізані овочі, загорнуті у фольгу;
  • м’ясо для свята у цьому році купуйте найніжніше, запікайте його невеликими тонкими шматочками, попередньо добряче замаринувавши — так воно приготується швидше;
  • рибу варто просто маринувати та засолювати — це смачно, корисно і жодного витраченого кіловата. Ідеально — купити її очищеною або у вигляді філе, щоб не витрачати воду, яка теж у багатьох пропадає;
  • можна приготувати намазки та паштети, які легко зробити без блендера, і салати з консервованою рибою, бобами, овочами — тут ніяких витрат на електрику чи газ;
  • частину страв реально приготувати на мангалі, цього разу не варто їхати в ліс чи до озера, а можна виставити мангал у дворі. Це може бути цікаво і корисно: з сусідами поспілкуєтесь, можливо, стравами обміняєтесь, у гості запросите.

Рецепт маринованої скумбрії

Інгредієнти:

  • 2 заморожені скумбрії  
  • 400 мл води 
  • 3 ч. л. крупної морської солі 
  • 4 лаврових листочки 
  • ½ ч.л. чорного перцю горошком (приблизно 7−10 шт.)
  • 5 горошків духмяного перцю 
  • 2 бутони гвоздики 
  • ½ ч. л. коріандру в зернах 
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Розморозьте скумбрію в холодильнику, помийте, відріжте голову, хвіст та ретельно вичистіть нутрощі. Очистіть рибу зсередини, щоб не було чорних плівок, бо вони дають гіркоту. Зріжте плавники, обсушіть рибу паперовим рушником та поріжте шматочками завтовшки 2 см.

2. Приготуйте маринад: у каструлю влийте воду, додайте сіль та решту спецій. Поставте каструлю на середній вогонь, доведіть до кипіння та варіть 3−4 хвилини, доки сіль повністю не розчиниться. Періодично помішуйте. Готовий маринад охолодіть до кімнатної температури. 

3. Шматочки скумбрії розкладіть по банках, які закручуються кришками, та залийте маринадом, щоб він повністю покривав шматки. Закрийте банки кришками та поставте в холодильник мінімум на добу. Термін зберігання страви в холодильнику — до 7 днів.

Смачного!

Рецепт паштету з тунця і оливок

Інгредієнти:

  • 1 банка консервованого тунця
  • 150 г оливок без кісточок
  • 1 лимон
  • 5 гілочок петрушки
  • 200 г крем-сиру
  • 1 багет
  • 1 ст.л. соняшникової олії
  • 2−3 дрібки орегано або суміші пряних трав
  • сіль і перець за смаком
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Наріжте багет під кутом приблизно 45 градусів на скибочки завтовшки близько 1 см та підсушіть їх на сковороді зі столовою ложкою олії та спеціями. Цей крок можна пропустити.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

2. Якомога дрібніше наріжте оливки, щоб структура паштету була однорідна. Невеликими смужками натріть жовту частину цедри лимона.

3. Помийте 5 гілочок петрушки, відокремте листя від стебел і дрібно порубайте ножем.

4. Відкрийте банку з тунцем та злийте весь сік. Змішайте в мисці тунець, оливки, цедру, зелень і крем-сир. Перемішайте виделкою до отримання однорідної маси, посоліть і поперчіть за смаком.

5. Намажте паштет на підсушені шматочки багета і прикрасьте невеликою кількістю лимонної цедри.

Смачного!

Рецепт авокадо-тостів

Інгредієнти:

  • 1 авокадо
  • 4 скибки цільнозернового хліба
  • 2 яйця
  • 50 г сиру фета
  • 4 в’ялених томати
  • сіль і перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Промийте авокадо, розріжте навпіл, дістаньте кісточку. Ложкою виберіть м’якоть авокадо у мисочку. Якщо авокадо стиглий, це буде зробити досить легко.

2. Візьміть 2 яйця, відваріть некруто, охолодіть у холодній воді та почистіть. Авокадо й фету наріжте невеликими кубиками. Потім дрібно наріжте в’ялені томати.

3. Розімніть весь вміст виделкою до стану пасти, додайте перець і сіль до смаку.

4. Хліб для тостів підсушіть у тостері або на пательні без олії. Усі інгредієнти змішайте в мисці, додайте сіль і перець до смаку. Викладіть масу на тости та подавайте.

Смачного!

Рецепт курячого філе в духовці

Інгредієнти:

  • 1 куряче філе
  • 1 гілочка розмарину
  • ½ лимона
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 200 г йогурту
  • 2 гілочки м`яти
  • сіль і перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Очистіть куряче філе від жиру і плівок. Викладіть м’ясо на лист пергаменту, з обох боків покладіть четвертинки лимона, а зверху — гілочку розмарину. Полийте оливковою олією, щоб вона розтеклася по поверхні філе.

2. Посоліть, поперчіть і закрутіть у конверт у вигляді цукерки. Запікайте в розігрітій до 180С духовці 25 хвилин.

3. Для соусу помийте м’яту, обірвіть листочки та наріжте їх максимально дрібно. У невеликій мисці змішайте йогурт, оливкову олію, м’яту та сіль.

4. Коли запечене куряче філе буде готовим, викладіть його на тарілку разом з конвертом, розкрийте і полийте м’ятно-йогуртовим соусом.

Смачного!

Рецепт індички з сиром і томатами

Інгредієнти:

  • 500 г філе індички
  • 2−3 томати
  • 185 г сиру
  • сіль та перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Зачистіть філе індички від плівок та наріжте тонкими скибками однакової товщини, приблизно по 4 мм. Трохи відбийте кожен шматочок рукою, притискаючи м’ясо пальцями. Посоліть і приправте до смаку.

2. Помийте томати та наріжте тонкими кружальцями. Сир натріть на крупній тертці.

3. Викладіть м’ясо на деко, застелене пергаментом. На кожне філе покладіть по кілька кружалець томатів та посипте сиром. Запікайте в розігрітій до 190С духовці 10 хвилин.

Готову страву за бажанням притрусіть листочками базиліку або іншої зелені.

Смачного!

Рецепт чизкейку без випікання

Інгредієнти:

  • 500 г кисломолочного сиру 9%
  • 200 мл натурального несолодкого йогурту 
  • 150 г цукру 
  • 10 г гранульованого желатину 
  • 50 мл води 
  • 250 г вівсяного печива 
  • 100 г вершкового масла 82,5%

Для прикраси:

  • 1 грейпфрут/апельсин
  • 2 ст.л. цукру
  • 20 г вершкового масла 82,5%
  • ½ лимона (сік) 
  • 20−30 г чорного шоколаду 
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Залийте желатин водою (приблизно 50 г) і відставте на 10 хвилин. Коли желатин розбухне, розчиніть його на паровій бані, постійно помішуючи. Відставте миску. Якщо желатин почне застигати, поверніть його на парову баню. 

2. Подрібніть печиво в крихту блендером чи качалкою, виклавши між двома аркушами пергаментного паперу. Змішайте крихту з розтопленим маслом.

3. Гарно перемішайте печиво й масло, утрамбуйте коржем в форму для чизкейку та поставте в холодильник для застигання щонайменше на 30 хвилин.

4. У цей час перетріть через сито чи збийте занурювальним блендером сир. Додайте до нього йогурт і цукор. Перемішайте до однорідності, влийте желатин і ще раз гарно перемішайте.

5. Викладіть сирну масу на основу з вівсяного печива і знову поставте форму в холодильник для застигання щонайменше на 2 години.

6. Ретельно промийте грейпфрут та наріжте кружальцями.

7. Викладіть у сковорідку масло, дочекайтеся поки воно розтопиться, додайте сік лимона та цукор. Зменшіть вогонь і чекайте, поки цукор повністю не розтане.

8. Викладіть на сковорідку кружечки грейпфрута і тушкуйте 5−7 хвилин, поки фрукт не карамелізується. Періодично перевертайте часточки з боку на бік. Потім викладіть на тарілку, щоб вони остигли.

9. Коли грейпфрут повністю охолоне, викладіть його на чизкейк і, за бажанням, додайте нарізаний смужками чи натертий шоколад.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X