Якщо немає газу й світла. Крупи, які не потрібно варити, та способи їх приготування

25 листопада 2022, 21:21
Вівсянку можна приготувати за 15 хвилин, заливши гарячою водою, або за 30−60 — холодною (Фото:micheile dot com / unsplash)

Вівсянку можна приготувати за 15 хвилин, заливши гарячою водою, або за 30−60 — холодною (Фото:micheile dot com / unsplash)

Розповідаємо, які складні вуглеводи можна їсти, якщо у вас немає ресурсів на приготування.

Частковий блекаут, що стався 23 листопада, показав, що потрібно бути готовим до дуже тривалих відключень світла та газу впродовж зими. На допомогу тут приходять продукти тривалого зберігання та страви, що можна приготувати з мінімальними затратами всіх ресурсів.

Відео дня

Хоча ми звикли термічно обробляти усі крупи, чимало з них можна готувати й без електроенергії та термічної обробки. Розповідаємо, що і як приготувати без світла та газу.

1

Гречка

Починаємо з крупи, без якої страждають усі українці за кордоном. Гречка — це перше, що приходить на думку, коли йдеться і про крупи, і про приготування без плити. Справа в тім, що вона готується від простого замочування в холодній воді/молоці/кефірі, однак для цього потрібно чимало часу: крупа буде готова через 2−10 годин. Тож найкращий варіант із гречкою — замочити її на ніч. Перед трапезою у гречку можна додати консервоване м’ясо чи мед/цукор.

5seconds/depositphotos
Фото: 5seconds/depositphotos

2

Манка

Якщо вам потрібне швидше рішення, манка ідеально підійде. Залийте крупу холодним молоком, щільно накрийте кришкою, плівкою чи тарілкою та лишіть настоюватися на 15 хвилин. За бажанням ви одразу можете додати в крупу підсолоджувач, а перед подачею доповнити манку сухофруктами чи варенням.

3

Вівсянка

Іще одна швидка каша, котру можна приготувати з окропом чи холодною водою/молоком. Якщо ви заллєте кашу гарячою водою, вона буде готова за 15−20 хвилин, якщо холодною — каша набухатиме 30−60 хвилин.

margarita zueva / unsplash
Фото: margarita zueva / unsplash

4

Кускус

Кускус менш універсальний за попередні крупи, адже таки потребує окропу. Однак, його не потрібно варити, тож якщо у вас є можливість нагріти воду, просто залийте кускус окропом і лишіть на 15−20 хвилин настоятися.

5

Чіа

Чіа — суперфуд, котрий не містить багато вуглеводів, однак не потребує ніяких ресурсів у приготуванні й гарно смакує з вареннями чи свіжими ягодами та фруктами. Просто залийте насіння молоком, гарно перемішайте, щоб усі зернятка «втонули» та долийте трохи додаткової рідини, щоб насінню було що всотувати. Час приготування чіа залежить від температури рідини: якщо використовувати тепле (але не гаряче!) молоко, насіння набухне за 15−20 хвилин, якщо холодне — знадобиться кілька годин, а краще ніч.

marc mintel / unsplash
Фото: marc mintel / unsplash

6

Перловка

Для приготування цієї каші на холодній воді потрібно 10−20 годин, тож краще готувати її з вечора на обід/вечерю наступного дня. Залийте крупу водою у пропорції 1:3, накрийте кришкою чи тарілкою та лишіть настоюватися.

7

Рисова локшина

Якщо у вас є можливість закип’ятити воду — рисова локшина ідеальний варіант гарніру чи основи для супу. Скляну локшину треба просто залити окропом, накрити кришкою і дати настоятися до 10 хвилин. Ви також можете додати місопасту, а також тофу, норі, варену курку за смаком, та отримати повноцінний смачний азійський суп.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
volkan kacmaz / unsplash
Фото: volkan kacmaz / unsplash

8

Гранола

Не зовсім крупа, але хороший ранковий вуглеводний аналог круп, більш корисний за пластівці. Краса в тому, що гранола вже приготована, тож вам лише треба залити її молоком, йогуртом чи кефіром.

Показати ще новини
Радіо NV
X