Традиції Колодія. Що має бути на столі на Масницю
Хоча головна асоціація з цим святом — млинці, насправді кулінарні традиції святкового тижня набагато ширші.
Масниця — українське свято, що триває тиждень перед початком Великого посту. Оскільки в останній тиждень перед постом люди традиційно їли багато масних страв, свято врешті отримало одну зі своїх найпопулярніших назв — Масниця. Альтернативні назви свята відсилають нас до язичницький традицій, на основі яких було засноване це свято — Колодій, Бабський тиждень, Сиропуст.
Хоча піст іще не розпочався, а на столах у перед тиждень посту часто з’являється м’ясо, його кількість починають обмежувати, щоб морально й фізично підготуватися до суворого посту. Натомість основними продуктами стають молочні, через що одна з назв Масниці - Сирний тиждень, Сиропуст чи Сирниця.
До 17 століття Масницю святкували три тижні:
- Всеїдний тиждень: м’ясо дозволялося їсти щодня, люди постійно ходили одне до одного в гості, а на столах обов’язково з’являвся холодець
- Переступний тиждень: м’ясо можна було їсти щодня крім середи та п’ятниці
- Сиропусний тиждень: найгучніше святкування, багато страв із молочних продуктів, але вже без м’яса.
Наразі в Україні активно святкують тільки третій етап, власне Масницю.
Що повинно бути на столі на Масницю
Головна страва тижня не млинці, а вареники з сиром, що подаються зі сметаною. Традиційно їх готували щодня на одну із трапез. Оскільки в язичницькій традиції Масниця була святом Нового року — першого весняного молодика, вареники у формі півмісяця і стали головною стравою. І тільки після них ідуть млинці, хоча традиційно вони були гречаними, а не пшеничними.
- Рецепт вареників з сиром і гречкою від Євгена Клопотенка
- Рецепт лінивих вареників від Лізи Глінської
- Рецепт гречаних млинців
На Галичині традиційною стравою Масниці були пампухи з борошна та сиру, котрі також популярні в центральній Європі.
Окрім вареників, млинців і пампухів на столі також варто мати: налисники з сиром, сирники та запіканки, запечені молочні каші, білий борщ (із додаванням вершків, сметани чи сироватки), страви з капусти. Якщо ж ви їсте м’ясо в цей тиждень, найкраще готувати холодець.