Від салатів до узвару. 12 пісних страв на різдвяну вечерю

23 грудня 2022, 12:44
Дві найбільш традиційні страви — кутя й узвар (Фото:kovalnadiya.rus.net/depositphotos.com)

Дві найбільш традиційні страви — кутя й узвар (Фото:kovalnadiya.rus.net/depositphotos.com)

Шеф-кухар Євген Клопотенко зібрав меню на святкову вечерю, в якій є салати, основні страви та десерт.

За правилами українських традицій на святковому вечірньому столі має бути 12 страв. Кулінарний експерт Євген Клопотенко запропонував своє меню з оригінальними та традиційними стравами до Різдва.

Відео дня

Кутя з булгура з лаймом

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт за покликанням

Пісний борщ з копченою грушею

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт за покликанням

Гливи з часником

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт за покликанням

Спагетті з цукіні з грибами

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт за покликанням

Цвітна капуста з соусом з тахіні

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт за покликанням

Запечена селера

Інгредієнти:

  • 1 корінь селери
  • 1 ст. л. олії
  • до смаку сіль та перець
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

Добре помийте один невеликий корінь селери, розріжте навпіл, приправте за смаком. Полийте олією та відправте в розігріту до 200 °C духовку на 40−80 хвилин, в залежності від розміру селери. Вона повинна стати дуже м’якою.

Смажені огірки

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт за покликанням

Салат зі шпинатом і апельсином

Інгредієнти:

  • 2 апельсина
  • 200 г шпинату
  • 100 г моркви
  • 1 ч.л. кунжуту
  • 100 мл апельсинового соку
  • 20 г вершкового масла або олії
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Промийте і обсушіть шпинат, наріжте широкими смужками. Обсмажте на вершковому маслі 2−3 хвилини і додайте сіль за смаком.

2. Один апельсин почистіть і відокремте м’якоть від білих перегородок. З другого апельсина вичавить сік.

3. Моркву наріжте кружальцями і відваріть за принципом приготування «глазурованих овочів», тільки замість води додайте сік апельсина.

4. Кунжут обсмажте на сухій пательні впродовж 10−20 секунд, щоб розкрити його аромат. Усі інгредієнти змішайте і додайте соус, в якому варилася морква.

Марокканський салат

Інгредієнти:

  • 1 апельсин
  • 150 г червоної консервованої квасолі
  • 1 лимон
  • 1 солодкий перець
  • 10 маслин без кісточок
  • 1 кримська цибуля
  • 2 гілочки м’яти
  • 1−2 ст. л. оливкової олії
  • сіль та чорний свіжомелений перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Апельсин розріжте навпіл. З однієї частини зніміть цедру (без білої частини), потім часточки апельсина очистіть від плівок. У вас повинно залишитися тільки чисте апельсинове філе. З другої половини вичавіть сік.

2. Цибулю і перець наріжте кубиками, а маслини — навпіл. Змішайте в мисці апельсини, цибулю, перець і маслини, додайте квасолю.

3. Змішайте виделкою сік лимона і половини апельсина з оливковою олією. Заправте соусом салат, додайте м’яту, приправте перцем, сіллю і тонко нарізаною цедрою апельсина.

Вегетаріанський пастуший пиріг

Інгредієнти:

  • 1 склянка сочевиці (червоної або зеленої)
  • 2 томати
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • ½ ч.л. кмину
  • 1 морква
  • 200 г печериць
  • 2 зубчики часнику
  • 100 мл овочевого бульйону (або води)
  • 500 г картоплі
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 1 ст.л. соняшникової олії
  • сіль і перець до смаку
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

1. Вимийте печериці та наріжте їх тонкими слайсами. Очистіть одну цибулину та наріжте її дрібними кубиками, велику моркву очистіть і натріть на крупній тертці. Томати наріжте середнім кубиком, два зубчики часнику подрібніть ножем.

2. Розігрійте пательню зі столовою ложкою соняшникової олії та обсмажте цибулю до прозорості. Додайте до цибулі терту моркву та обсмажуйте ще кілька хвилин, потім додайте печериці та смажте ще кілька хвилин.

3. Візьміть 1 склянку сочевиці, відваріть у підсоленій воді до готовності, згідно з інструкцією на упаковці. Тим часом додайте на пательню до овочів томати, томатну пасту та овочевий бульйон. Тушкуйте все разом 5−7 хвилин.

4. Додайте на пательню подрібнений часник. Перекладіть на пательню відварену сочевицю, посоліть і поперчіть до смаку, додайте кмин і тушкуйте ще 1 хвилину.

5. Очистіть картоплю, зваріть у підсоленій воді до готовності та розімніть товкачем із додаванням 1 ст.л. оливкової олії.

6. Викладіть готову начинку з овочів із сочевицею в форму для запікання та рівномірно розподіліть формою. Покрийте шаром картопляного пюре та відправте в духовку на 20 хвилин запікатися при температурі 180 °C до появи рум’яної скоринки.

Смачного!

Веганські трюфелі з фініків

Інгредієнти:

  • 500 г в’ялених фініків
  • 5 ст.л. кероба
  • 30 мл кокосових вершків
  • 100 г фісташок
  • 100 г волоського горіха
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Приготування:

Видаліть кісточки з фініків, м’якоть розберіть на частини та відправте в чашу блендера. Додайте кероб і перебийте до однорідності. Додайте кокосові вершки та ще раз подрібніть.

Сформуйте з отриманої маси кульки одного розміру. Розділіть цукерки на 3 частини: першу частину цукерок обваляйте в керобі, другу — в подрібнених фісташках і третю — в подрібнених волоських горіхах.

Узвар з розмарином

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Рецепт за покликанням

Показати ще новини
Радіо NV
X