Ще смачніше. Карамелізований білий шоколад стає новим фуд-трендом

20 лютого 2018, 09:55

У листопаді минулого року Starbucks представив асортимент святкових напоїв. Там, серед іншого, з'явився новий незнайомий Toasted White Chocolate Mocha (мокко зі смаженим білим шоколадом), який в меню описаний як напій з ароматом карамелізованого білого шоколаду плюс еспресо з молоком.

Як пише Eater, в тому ж місяці популярний виробник шоколаду Hershey's запустив новітній кондитерський виріб - шоколадну плитку Gold bar. За шість місяців до цього, бренд Cacao Barry випустив Zephyr Caramel - білий шоколад з ароматом карамелі.

Відео дня

Таким чином, золотий став новим трендовим відтінком в кондитерських виробах, а карамелізований білий шоколад набирає все більшої популярності серед виробників і закладів.

При цьому більш глибокий, приємний аромат, який дає карамелізований білий шоколад, це не секрет серед шеф-кухарів, які вже понад десять років використовують його в десертах. «Багатьом кухарям не подобається білий шоколад, тому що він занадто солодкий, - каже шеф-кухар і співвласниця B. Patisserie в Сан-Франциско Белінда Леонг. - Карамелізація дає додатковий аромат. І всі люблять слово «карамелізований» - це звучить сексуально».

До того, як карамельний білий шоколад був випущений в тираж, шеф-кухарі готували його вручну, просто поміщаючи його в духовку. Подрібнений білий шоколад ставили на деко або в жаростійку миску і випікали при відносно низькій температурі - десь між 95 і 135 градусами. Суміш часто перемішували, щоб сприяти підсмажуванню, і через 30-60 хвилин вона ставала глибокого золотисто-коричневого кольору, стаючи схожою більше на латиноамериканський десерт дульсе-де-лече, ніж на білий шоколад.

Отриманий продукт дуже універсальний. За словами шеф-кухаря Девіда Коллієра, його можна використовувати при приготуванні ганаша і мусу, заварного крему й панна котти.

Звичайне обсмаження дало білому шоколаду нове життя. «Білий шоколад вже багато років має погану репутацію, - говорить експерт з шоколаду Меган Гіллер. - Хоча це шоколад, багато хто не вважає його «справжнім» шоколадом».

«Білий шоколад носив стигму», - каже Коллієр. В останні роки чорний шоколад все частіше стали сприймати «здоровою їжею» - і чим вище відсоток какао, тим краще. А солодкий білий шоколад - просто нездоровим продуктом.

Зараз білий шоколад відновлює втрачені позиції. За словами креативного директора Інституту кулінарної освіти Майкла Лайсконіса, карамелізований шоколад готується в результаті того ж хімічного процесу, який дає карамелізованій цибулі, гострому стейку і хлібній скоринці їхній глибокий, складний аромат. «Якщо ви подивитеся на склад білого шоколаду, це масло какао, цукор і сухе молоко. Те, що відбувається при тривалому нагріванні - не надвисокій температурі, а тривалій теплоті - полягає в тому, що білки і лактоза в сухому молоці стають коричневими і створюють ароматичні сполуки, яких раніше не було».

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Марія Кабацій
Показати ще новини
Радіо НВ
X