Просекко, кава чи розе? Яке ігристе вино вибрати для святкування Нового року
Ігристе стало постійним атрибутом святкування Нового року, проте з часом мода на вина змінюється. Радіо НВ розпитало винного академіка Ірину Грідіну, які напої в тренді на межі 2021−2022 років, скільки обійдеться хороше ігристе і чи можна змішувати різні вина за один вечір.
Ірина Грідіна
— Чи є тренд на різнокольорові вина — фіолетове, блакитне?
Блакитне ігристе і взагалі вино точно не варто пити. Якщо ви хочете випити щось барвисте, тоді візьміть рожеве.
І фіолет — це колір року, але давайте його залишимо для наших суконь, а у винну історію я пропоную вибирати якісь більш класичні та натуральні [кольори]. Якщо ви дбаєте про здоров’я, про екологію, вино має бути натуральним.
— Чи є такий напій, який має бути на кожній модній вечірці?
— Щодо трендів нічого не змінилося: просекко, як і раніше, набирає своєї популярності, шампанське не здає [позицій].
У світі тренд на розе-споживання збільшилося в рази: і вина, й ігристого, не кажучи про шампанське. Якщо ви хочете слідувати моді, то я би взяла щось із цієї категорії.
— Що таке розе? Це ігристе з особливим присмаком?
— Це окрема стилістика. Є ігристе вино, яке буде солом’яного, золотистого кольору, а є рожеве вино. Воно зазвичай виготовляється шляхом мацерації. У Шампані є інший спосіб — блендінг. Це коли поєднуються біле вино та трохи червоного вина, яке надає рожевого кольору. Це абсолютно натуральний процес. Мацерація — це настоювання на виноградній шкірці. У ній містяться барвники, які і видають цей колір. Тобто жодних барвників, звісно, якщо ми говоримо про якісний продукт.
— Як споживачеві зрозуміти, що перед ним якісне розе? Скільки мінімально має коштувати пляшка?
— Ціна в даному випадку — одна з найкращих та найпростіших характеристик. Хороше рожеве вино не може коштувати менше ніж сто гривень. Я взагалі б у ту категорію не розглядала. Трендове просекко коштує дорого.
— Дорого — це скільки? Яка мінімальна ціна має бути на просекко?
— Десь від 200 до 300 гривень можна починати куштувати.
— Чи варто брати до уваги певні характеристики — регіон, тип винограду, склад?
— Сорт винограду скаже менше, регіон скаже більше. Я б із цих простих характеристик звертала увагу на метод виробництва.
Наприклад, просеко і кава — це зовсім різні стилі виробництва.
Якщо ви хочете простий і легкий напій, який вип'єте як аперитив, він буде освіжаючим, нескладним, то беріть просекко. Просекко є і складні, дорогі, але ми зараз не про них говоримо.
Якщо ви хочете якийсь складніший напій, з яким вам буде легше поєднувати їжу на новорічному столі, тоді потрібно брати щось зроблене традиційним методом — каву та класичне шампанське. Але пам’ятаймо, що шампанське можуть виробляти тільки в регіоні Шампань у Франції. Шампанське — це не будь-який ігристий напій.

— На всьому іншому має бути написано «ігристе вино», якщо це схоже на шампанське?
— Абсолютно вірно.
— Коли уже опівночі б'є годинник, що ми відкриваємо цієї миті?
— Якщо ми хочемо бути у тренді, то відкриваємо рожеве ігристе. У просекко віднедавна теж запровадили категорію рожевого, яке раніше не існувало. Що вам до вподоби, те й відкривайте.
— А можна розе змішати з просекко?
— В одному келиху? Ні.
— Протягом вечора?
— Так, звичайно. У цьому немає жодних проблем. Гірше вам від цього не стане, голова не болітиме. З погляду науки, це нормально.