Напій, який радує завжди. Що потрібно знати про шампанське і про те, як його пити

29 грудня 2021, 17:40

Перед Новим роком гостем програми Це розкіш з Олексієм Тарасовим і Василісою Фроловою на Радіо НВ став сомельє Олег Кравченко, співвласник WinBar і переможець національного конкурсу сомельє.

Олег Кравченко навчає сабражу в WinBar (Фото: facebook.com / winbarkyiv)
Олег Кравченко навчає сабражу в WinBar / Фото: facebook.com / winbarkyiv

В ефірі шоу Це розкіш Олег Кравченко розповів про нюанси виробництва та вживання шампанського, про його історію, виробників і про те, які вина можуть стати інвестицією, здатною принести прибуток у майбутньому. Окрім того, він розвіяв існуючі міфи про вино королів і розповів, як пити його так, щоб не відчувати головного болю на ранок.

Відео дня

Як роблять шампанське

У класичному методі виробництва використовується вторинна ферментація, тобто береться тихе базове вино, потім наливається в пляшку, туди додається спеціальний розчин дріжджів, цукру і цього ж вина. Вторинне бродіння відбувається в пляшці: дріжджі з'їдають цукор і у вині з’являється вуглекислий газ, але він нікуди не йде, тому що пляшка закрита пробкою. Вино на осіданні знаходиться протягом певного періоду — дев’ять місяців, 12, у залежності від того, в яких країнах яка регламентація. У Шампані до продажу проходить 15 місяців, тобто в середньому на осіданні 12 і 15 — мінімалка.

deleece cook / unsplash
Фото: deleece cook / unsplash

Про аромат і смак шампанського

Булочка Бріош у розвитку — це шикарно, пахне ванільною булочкою, тропічними фруктами, яскравими кондитерськими виробами… Це те, за що ми цінуємо Шампань в ароматі, а в смаку — відмінна крута кислотність, що дозволяє цьому вину жити довго. І зараз це ігристе знаходиться на рівні найкрутіших вин світу, незважаючи на те, що ми звикли ставитися до ігристого, як до легковажного напою. Зараз шампанське вже виросло до того рівня, що може конкурувати з усіма крутими винами світу. Адже не дарма на всіх аукціонах найпопулярніші лоти — це шампанське, бургундські вина і вина з Бордо.

Дом Периньйон, англійці та історія шампанського

Ну не дарма Дому Периньйону стоїть пам’ятник в Еперне, як раз-таки в будинку Moet & Chandon, де топовим вином є Dom Perignon. Але насправді, якщо ми говоримо про історичні факти, то таким методом ігристе першими почали виготовляти як британці.

Це історичний факт 1662 року. А Шампань набуло своєї популярності в силу різних причин: регіон знаходився на кордоні торгових шляхів і був найближчим до Парижу, а вино для причастя французьких королів доставляли саме звідти. На початку це були тихі вина і більшість з них були червоними, потім через зміни в кліматі на досить прохолодний, Шампань не могла конкурувати з Бургундією в ранзі тихих вин, а в ранзі ігристих вона стала унікальною і зараз шампанське — це найкрутіше ігристе вино в світі.

andrew charles / unsplash
Фото: andrew charles / unsplash

Про виробників

Якщо ми порівнюємо великі бренди з гроверами, невеликими виробниками, останні зараз стають все більш популярними, і в ціні вони відмінно конкурують з великими брендами. Наприклад, 30% ціни великих брендів, таких як Moet & Chandon, Veuve Clicquot і інші - це маркетинг. Великі рекламні кампанії, маркетингові бюджети — це віддається на догоду унікальності та якості. Невеликі бренди, які можна зустріти зараз на полицях того ж Goodwine за ціною близько 1200−1400 грн. матимуть унікальну якість, класну кислотність, яскраву ароматику і глибокий смак. І це шампанське ми вже порівнюємо з винами, просто з винами, а не з бульбашками.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Про тренди

У багатьох з грою бульбашок ототожнюється якась жіноча історія, але насправді ігристе радує нас завжди, в усі пори року, незалежно від того, ми п'ємо його на аперитив або протягом усього вечора, що зараз у тренді. Але дійсно, історія його пов’язана з багатьма жінками: і Помпадур, і вдова Кліко, які багато зробила для розвитку шампанського і його популяризації і так далі. Але в принципі ігристе — це той напій, який радує завжди.

freepik
Фото: freepik

Як не п’яніти і не відчувати наслідків на ранок

Рецепт від сомельє, щоб на наступний день у вас не боліла голова: достатньо просто пити воду, келих вина — келих води. Не потрібно це пити одночасно, змішуючи і т. д., але якщо ви знаєте свою норму і завжди п'єте воду, на наступний день ви будете все пам’ятати і голова у вас не буде розриватися. Усе залежить від того, скільки ви п'єте, з яким настроєм, в якій компанії і якої якості продукт.

В які вина Шампані варто інвестувати

Якісь топові кюве, однозначно це Dom Perignon, особливо 2008 року, він вийшов тільки зараз. 2008 рік у Шампані був дуже крутим. Тому якщо ви побачите пляшку 2008 року Cristall, Dom Perignon, якихось інших топових виробників, не сумнівайтеся і купуйте. Головне — правильно зберігати.

В Україні, на жаль, немає такого вторинного ринку, це можна тільки між собою любителям вина продавати. Немає такої бази, банку, де ти можеш просто, як банківськими паперами, обмінюватися, продавати, купувати. Але скоро, я думаю, це зміниться. Проте такі кюве, як Dom Perignon, Cristall, затребувані завжди.

Ще один нюанс, шампанське прирівнюється до Великих вин, чи то Бургундія чи Бордо. Але якщо ми купуємо топове вино з Шампані, у порівнянні з топовими винами з Бургундії і Бордо, це найбільш мінімальна ціна.

Ефір Це розкіш від 25 грудня: Шампанське – як диявольске вино стало коштовним?
Показати ще новини
Радіо NV
X