Готуємо по-українськи. 5 простих десертів із травневими квітами від харківської фуд-блогерки

Кекс з бузиною та бузиновою глазур’ю (Фото:instagram.com/zoryana_ivchenko)
Українська кулінарка Зоряна Івченко створює сезонні рецепти, в які у травні додає багато квітів.
Зоряна Івченко — фуд-блогерка та авторка 28 кулінарних книг, у тому числі збірки Готуємо по-українськи. Раніше кулінарка публікувала багато яскравих та незвичайних сезонних рецептів, а після 24 лютого почала також висвітлювати хроніки свого життя під час війни.
Ми зібрали п'ять довоєнних травневих рецептів, серед яких три кекси, ніжний пудинг та бузиновий лікер.
Дієтичний рецепт кексу з бузиною
Цей кекс можна вважати дієтичним, адже в ньому немає яєць і масла, звичайне борошно замінюється цільнозерновим, а білий цукор — тростинним або кокосовим. Окрім того, ви можете замінити коров'яче молоко на рослинне та зробити кекс веганським.
Для десерту знадобиться бузиновий сироп, адже завдяки його просоченню кекс виходить ніжним і вологим. До того ж бузина надає кексу особливого аромату, який нагадує ваніль.
Складові:
- Борошно цільнозернове - 200 г
- Молоко - 160 мл
- Цукор коричневий - 70 г
- Олія - 80 мл
- Суцвіття бузини - 2-3 середніх
- Лимонний сік - 3 ст.
- Сироп із квітів бузини - 3 ст.л.
- Мед рідкий - 2 ст.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Сода харчова - 12 ч.л.
- Цукрова пудра - 4 ст.
- Лимонна цедра – 1 ч.л.
- Сіль - 14 ч.л.
Приготування:
Налити молоко в каструлю, покласти в нього суцвіття бузини та нагріти, не доводячи до кипіння. Накрити кришкою, залишити на 10 хвилин, потім процідити і добре віджати квіти. Для рецепту потрібно буде 125 мл молока, якщо його менше долити.
У мисці змішати вінчиком молоко, рідкий мед, 2 ст.л. лимонного соку та олію. В іншій мисці змішати борошно, розпушувач, соду, сіль, цукор та лимонну цедру. Всипати суху суміш у рідку і швидко змішати до однорідності.
Викласти тісто у невелику прямокутну форму, заповнивши її на 2/3. Випікати близько 35 хвилин при температурі 170°C, перевіряючи готовність зубочисткою або дерев'яною шпажкою.
Готовий кекс остудити у формі 5-10 хвилин і перевернути на решітку. Змішати 2 ст.л. сиропу бузини з 1 ст.л. окропу і змастити кекс з усіх боків за допомогою пензлика. Дати кексу охолонути.
Всипати цукрову пудру в миску, додати 1 ст.л. лимонного соку та сироп бузини, перемішати вінчиком до густої глазурі. Змастити кекс глазур'ю.
Рецепт лимонного кексу з кульбабами
Складові:
- Борошно - 150 г
- Цукор коричневий - 180 г
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове - 95 г
- Вершки жирні 75 г + 2 ст.л.
- Лимон - ½ шт.
- Кульбаби великі - 10 шт.
- Розпушувач - ¾ ч.л.
- Сіль дрібка
- Цукрова пудра – 3 ст.л.
Приготування:
Розм'якшене вершкове масло збити з цукром до світлої, пишної маси. Додати яйця та ще раз збити. З лимона стерти цедру та вичавити сік. У 75 мл вершків влити сік і перемішати. Трохи соку залишити для глазурі.
У тісто покласти цедру, дрібку солі, влити вершки, перемішати. Просіяти борошно з розпушувачем. У кульбаб відірвати ніжки, а жовті квіти додати в тісто. Перемішати.

Змастити круглу форму для кексу олією та присипати борошном. Викласти тісто та випікати кекс близько 40-45 хвилин. Остудити кекс у формі, а потім акуратно вийняти.
Для глазурі вінчиком змішати до однорідності цукрову пудру зі 2 ст.л. вершків та 1 ч.л. лимонного соку. Полити кекс глазур'ю.
Рецепт рисового пудингу з персиками та лавандою
Складові:
- Рис круглозерний - 150 г
- Молоко - 300 мл
- Вершки 33% - 300 мл
- Персики – 3 шт. (можна замінити джемом)
- Цукор – 4 ст.л.
- Сік ½ лимона
- Цукор з натуральною ваніллю – 1 ч.л.
- Лаванда – 1 ч.л.
- Сіль - дрібка
Приготування:
У каструлі довести до кипіння молоко з вершками та дрібкою солі. Рис промити та покласти у каструльку з молоком. На маленькому вогні, помішуючи, варити до м'якості рису близько 20-25 хвилин. Якщо рідини не вистачатиме, влити ще молока. Накрити кришкою рис, і залишити.
Персики нарізати шматочками, скласти в сотейник, додати сік лимона, цукор, ванільний цукор та лаванду. Варити на маленькому вогні близько 20 хвилин. Сік повинен зваритися до стану густого сиропу. Якщо сік рідкий, можна додати 1 ч.л. кукурудзяного крохмалю.
У баночки або склянки шарами покласти теплий рисовий пудинг чергуючи з шаром персиків. Зверху можна прикрасити малиною або лохиною, часточками персиків, лавандою. Подавайте теплим або остиглим.
Рецепт лавандово-лимонного кексу
Для цього десерту знадобиться спеціальна лавандова продукція, яку виготовляють на лавандових полях Scents and Sensations. Подібну продукцію можна також пошукати в європейських супермаркетах та еко-магазинах.
Складові:
- Суміш для випічки з лавандою - 500 г
- Яйця – 3 шт.
- Йогурт - 150 мл
- Оливкова лавандова олія - 150 мл
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Лимон – 1 шт.
- Лавандовий сироп - 2 ст.л.
- Цукрова пудра з лавандою - 50 г
Приготування:
Яйця збити до пишності, потім влити лавандову олію та ще раз збити. З лимона зняти цедру та вичавити сік. Лавандову суміш для випічки змішати з розпушувачем. Йогурт змішати з лимонним соком та цедрою. Небагато соку залишити для глазурі.
Порціями всипати лавандову суміш для випічки в яйця, чергуючи з лимонним йогуртом, перемішуючи на невеликих обертах.
Форму для випічки вистелити пергаментом та викласти тісто. Випікати кекс при температурі 170°C близько 1 години. Охолодити кекс у формі на решітці.
Для глазурі до цукрової пудри з лавандою додати лавандовий сироп і трохи лимонного соку. Збити вінчиком до густоти та полити охолоджений кекс.
Смачного!
Рецепт лікеру з квітів бузини
Складові:
- Горілка – 1 літр
- Бузина - 30 суцвіть
- Цукор - 100 г
- Лимон – 1 шт.
- Вода - 100 мл
Приготування:
Відрізати квіточки з суцвіття бузини і скласти в банку з широким горлом. З лимона смужками зняти цедру та покласти поверх квітів. Залити квіти горілкою і утрамбувати, щоб вони повністю були занурені в рідину. Щільно закрити і прибрати в темне місце на 2 тижні.
Зварити сироп із води та цукру. Процідити та віджати всю рідину з банки з квітами в іншу ємність. Влити цукровий сироп, перемішати і прибрати для дозрівання ще на 2 місяці.