Готуємо по-українськи. 5 простих десертів із травневими квітами від харківської фуд-блогерки

23 травня 2022, 15:25
Кекс з бузиною та бузиновою глазур’ю (Фото:instagram.com/zoryana_ivchenko)

Кекс з бузиною та бузиновою глазур’ю (Фото:instagram.com/zoryana_ivchenko)

Українська кулінарка Зоряна Івченко створює сезонні рецепти, в які у травні додає багато квітів.

Зоряна Івченко — фуд-блогерка та авторка 28 кулінарних книг, у тому числі збірки Готуємо по-українськи. Раніше кулінарка публікувала багато яскравих та незвичайних сезонних рецептів, а після 24 лютого почала також висвітлювати хроніки свого життя під час війни.

Відео дня

Ми зібрали п'ять довоєнних травневих рецептів, серед яких три кекси, ніжний пудинг та бузиновий лікер.

Дієтичний рецепт кексу з бузиною

Цей кекс можна вважати дієтичним, адже в ньому немає яєць і масла, звичайне борошно замінюється цільнозерновим, а білий цукор — тростинним або кокосовим. Окрім того, ви можете замінити коров'яче молоко на рослинне та зробити кекс веганським.

Для десерту знадобиться бузиновий сироп, адже завдяки його просоченню кекс виходить ніжним і вологим. До того ж бузина надає кексу особливого аромату, який нагадує ваніль.

Складові:

  • Борошно цільнозернове - 200 г
  • Молоко - 160 мл
  • Цукор коричневий - 70 г
  • Олія - 80 мл
  • Суцвіття бузини - 2-3 середніх
  • Лимонний сік - 3 ст.
  • Сироп із квітів бузини - 3 ст.л.
  • Мед рідкий - 2 ст.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Сода харчова - 12 ч.л.
  • Цукрова пудра - 4 ст.
  • Лимонна цедра – 1 ч.л.
  • Сіль - 14 ч.л.

Приготування:

Налити молоко в каструлю, покласти в нього суцвіття бузини та нагріти, не доводячи до кипіння. Накрити кришкою, залишити на 10 хвилин, потім процідити і добре віджати квіти. Для рецепту потрібно буде 125 мл молока, якщо його менше долити.

У мисці змішати вінчиком молоко, рідкий мед, 2 ст.л. лимонного соку та олію. В іншій мисці змішати борошно, розпушувач, соду, сіль, цукор та лимонну цедру. Всипати суху суміш у рідку і швидко змішати до однорідності.

Викласти тісто у невелику прямокутну форму, заповнивши її на 2/3. Випікати близько 35 хвилин при температурі 170°C, перевіряючи готовність зубочисткою або дерев'яною шпажкою.

Готовий кекс остудити у формі 5-10 хвилин і перевернути на решітку. Змішати 2 ст.л. сиропу бузини з 1 ст.л. окропу і змастити кекс з усіх боків за допомогою пензлика. Дати кексу охолонути.

Всипати цукрову пудру в миску, додати 1 ст.л. лимонного соку та сироп бузини, перемішати вінчиком до густої глазурі. Змастити кекс глазур'ю.

Рецепт лимонного кексу з кульбабами

Складові:

  • Борошно - 150 г
  • Цукор коричневий - 180 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове - 95 г
  • Вершки жирні 75 г + 2 ст.л.
  • Лимон - ½ шт.
  • Кульбаби великі - 10 шт.
  • Розпушувач - ¾ ч.л.
  • Сіль дрібка
  • Цукрова пудра – 3 ст.л.

Приготування:

Розм'якшене вершкове масло збити з цукром до світлої, пишної маси. Додати яйця та ще раз збити. З лимона стерти цедру та вичавити сік. У 75 мл вершків влити сік і перемішати. Трохи соку залишити для глазурі.

У тісто покласти цедру, дрібку солі, влити вершки, перемішати. Просіяти борошно з розпушувачем. У кульбаб відірвати ніжки, а жовті квіти додати в тісто. Перемішати.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Змастити круглу форму для кексу олією та присипати борошном. Викласти тісто та випікати кекс близько 40-45 хвилин. Остудити кекс у формі, а потім акуратно вийняти.

Для глазурі вінчиком змішати до однорідності цукрову пудру зі 2 ст.л. вершків та 1 ч.л. лимонного соку. Полити кекс глазур'ю.

Рецепт рисового пудингу з персиками та лавандою

Складові:

  • Рис круглозерний - 150 г
  • Молоко - 300 мл
  • Вершки 33% - 300 мл
  • Персики – 3 шт. (можна замінити джемом)
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Сік ½ лимона
  • Цукор з натуральною ваніллю – 1 ч.л.
  • Лаванда – 1 ч.л.
  • Сіль - дрібка

Приготування:

У каструлі довести до кипіння молоко з вершками та дрібкою солі. Рис промити та покласти у каструльку з молоком. На маленькому вогні, помішуючи, варити до м'якості рису близько 20-25 хвилин. Якщо рідини не вистачатиме, влити ще молока. Накрити кришкою рис, і залишити.

Персики нарізати шматочками, скласти в сотейник, додати сік лимона, цукор, ванільний цукор та лаванду. Варити на маленькому вогні близько 20 хвилин. Сік повинен зваритися до стану густого сиропу. Якщо сік рідкий, можна додати 1 ч.л. кукурудзяного крохмалю.

У баночки або склянки шарами покласти теплий рисовий пудинг чергуючи з шаром персиків. Зверху можна прикрасити малиною або лохиною, часточками персиків, лавандою. Подавайте теплим або остиглим.

Рецепт лавандово-лимонного кексу

Для цього десерту знадобиться спеціальна лавандова продукція, яку виготовляють на лавандових полях Scents and Sensations. Подібну продукцію можна також пошукати в європейських супермаркетах та еко-магазинах.

Складові:

  • Суміш для випічки з лавандою - 500 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Йогурт - 150 мл
  • Оливкова лавандова олія - 150 мл
  • Розпушувач – 1,5 ч.л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Лавандовий сироп - 2 ст.л.
  • Цукрова пудра з лавандою - 50 г

Приготування:

Яйця збити до пишності, потім влити лавандову олію та ще раз збити. З лимона зняти цедру та вичавити сік. Лавандову суміш для випічки змішати з розпушувачем. Йогурт змішати з лимонним соком та цедрою. Небагато соку залишити для глазурі.

Порціями всипати лавандову суміш для випічки в яйця, чергуючи з лимонним йогуртом, перемішуючи на невеликих обертах.

Форму для випічки вистелити пергаментом та викласти тісто. Випікати кекс при температурі 170°C близько 1 години. Охолодити кекс у формі на решітці.

Для глазурі до цукрової пудри з лавандою додати лавандовий сироп і трохи лимонного соку. Збити вінчиком до густоти та полити охолоджений кекс.

Смачного!

Рецепт лікеру з квітів бузини

Складові:

  • Горілка – 1 літр
  • Бузина - 30 суцвіть
  • Цукор - 100 г
  • Лимон – 1 шт.
  • Вода - 100 мл

Приготування:

Відрізати квіточки з суцвіття бузини і скласти в банку з широким горлом. З лимона смужками зняти цедру та покласти поверх квітів. Залити квіти горілкою і утрамбувати, щоб вони повністю були занурені в рідину. Щільно закрити і прибрати в темне місце на 2 тижні.

Зварити сироп із води та цукру. Процідити та віджати всю рідину з банки з квітами в іншу ємність. Влити цукровий сироп, перемішати і прибрати для дозрівання ще на 2 місяці.

Показати ще новини
Радіо NV
X