Овочі, фрукти та зелень. Продукти, які варто і не варто їсти у травні

18 травня 2022, 02:24
Кінець травня — початок сезону багатьох овочів, у тому числі моркви та гороху (Фото:ja ma / unsplash)

Кінець травня — початок сезону багатьох овочів, у тому числі моркви та гороху (Фото:ja ma / unsplash)

Останній місяць весни є сезоном багатьох корисних продуктів, проте часто спокушає фруктами та овочами, сезон яких ще не настав.

Травень — один із найпідступніших місяців року, адже поряд із сезонними продуктами на полицях супермаркетів з'являється багато літньої їжі, за якою всі так скучили. При цьому літні продукти, які з'явилися на прилавках завдяки пестицидам, створюють нездорову конкуренцію справді сезонним овочам, фруктам і зелені.

Відео дня

Розповідаємо, які продукти варто їсти у травні, а які відкласти на літо.

Овочі

Травень - сезон аспарагусу, артишоку, редиски, гороху, а також кінець сезону ревеню. Саме на ці продукти варто звертати увагу.

У світі спаржу відносять до топ-15 екологічно чистих продуктів, а також вона захищає печінку, спалює жир, уповільнює старіння мозку і чудово поєднується практично з будь-якими продуктами.

Редис, у свою чергу, - дуже низькокалорійний продукт, він містить безліч вітамінів, знижує рівень холестерину та нормалізує ШКТ.

Ревень - досить популярний у Європі продукт, з якого готують навіть винні напої. Ця рослина допомагає покращити апетит, травлення та насичує організм корисними речовинами.

В Україні артишок є досить дорогим продуктом, однак у Європі він є більш доступним. Його сезон припадає на травень, а тому всім, хто зараз за межами України, варто спробувати цю вишукану рослину.

didi miam / unsplash
Фото: didi miam / unsplash

Зелень

Якщо говорити про зелень, у травні обов'язково варто їсти кульбаби, поки вони не відійшли, молоду кропиву, а також щавель.

Зелень кульбаби може стати хорошим джерелом вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, кількох мінералів, а також заліза, кальцію та магнію.

Молода кропива підвищує опірність організму та зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин, виведенню шлаків і токсинів.

Щавель, у свою чергу, покращує травлення та зір, має жовчогінний ефект, підвищує стресостійкість і настрій.

peter f / unsplash
Фото: peter f / unsplash

Фрукти та ягоди

Із фруктів та ягід за кордоном, де клімат тепліший, ніж в Україні, у травні вже можна їсти полуницю, малину та лохину. В Україні сезон цих ягід настає на початку-середині червня, тому поки що варто почекати.

На полицях також починають з'являтися персики, абрикоси та сливи, проте сезону цих фруктів варто також почекати ще кілька тижнів.

Якщо ж говорити про ті продукти, які їсти не варто, радимо почекати з дегустацією молодої картоплі, суниці, кавуна та дині. У травні у них продуктах досить багато пестицидів, а ціна на них невиправдано висока.

Показати ще новини
Радіо NV
X