Знайти баланс і стати щасливим. Найбільш здоровій середземноморській дієті 40 років

12 травня 2020, 00:28

Фрукти, овочі, бобові, зернові та ненасичені жири у вигляді оливкової олії - середземноморська дієта визнана кращим збалансованим харчуванням в світі.

Середземноморську дієту визначили в окремий вид харчування в 1980 році і на сьогоднішній день їй вже 40 років. Чому дієта вважається найбільш збалансованою і яке майбутнє її чекає, описали експерти oliveoiltimes.

Відео дня

У 1958 році фізіолог з Університету Міннесоти школи громадської охорони здоров’я Ансель Бенджамін Кіс зазначив, що випадки ішемічної хвороби серця частіше зустрічаються у американців середнього віку, ніж у європейців, які проживають в країнах Середземномор’я. Вчений зробив висновок, що існує взаємозв'язок між ризиком розвитку серцево-судинних захворювань і звичками харчування. Щоб перевірити свою гіпотезу, вчений провів дослідження, в якому брали участь учасники з семи країн світу — США, Італії, Греції, Югославії, Нідерландів, Японії та Фінляндії.

Дослідження показало, що у учасників із Греції та Італії, які мали схожі звички харчування, були найнижчі показники серцевих захворювань. Японці теж мали низькі показники — їх харчування також було в основному рослинним. Від середземноморської дієти воно відрізнялося тим, що не містило ненасичених жирів, які середземноморське населення отримувало з оливкової олії. А ось учасники з Фінляндії і США мали найвищі показники захворювань через високий рівень споживання насичених тваринних жирів. Це дослідження привело до формального визначення середземноморського харчування в окрему дієту в 1980 році.

Клінічний фізіолог і викладач Університету Шеффілд Халлам Маркос Клонізакіс вважає, що одна з переваг середземноморського харчування — це безліч варіацій, які роблять його придатним для різних культур і способів життя. За його словами, бурхлива пандемія коронавірусу також може стати одним із чинників, які сформують нові переваги в їжі. Якщо раніше ми їли нездорову їжу, так як її було легше приготувати, то зараз, на думку Маркоса, у людей з’явилося більше часу і це може стати шансом для всіх почати їсти краще.

freepik
Фото: freepik

Доктор Девід Кац з Єльського університету вважає, що причина, з якої середземноморська дієта залишається популярною протягом 40 років, обумовлена ​​її культурною значущістю. За словами вченого, це не просто захоплення, середземноморська дієта підтримувала здоров’я людей протягом поколінь. Безліч досліджень показали, що середземноморське харчування призводить до зниження ризику розвитку ішемічної хвороби, деменції, хвороби Альцгеймера.

Спеціаліст з дослідницької та консалтингової компанії громадського харчування в Чикаго Ліззі Фрейер стверджує, що середземноморська дієта пов’язана з багатьма сучасними тенденціями здорового харчування, тому вона і далі буде набирати популярність. На думку Фрейер, тенденції в області здоров’я включають збільшення рослинного раціону і вживання необроблених продуктів, а це основні атрибути середземноморської дієти.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Згодна з твердженням про те, що середземноморська дієта буде набирати все більшої популярності і американський дієтолог Брін Макдауелл. Дієта не містить ніяких строгих правил, а лише заснована на рекомендаціях додати в раціон більше здорових продуктів і менше вживати червоне м’ясо, випічку і солодкі десерти. Брін Макдауелл бачить в цьому гнучкість, яка допомагає адаптувати харчування до будь-якого стилю життя. Дієтолог стверджує, що саме це може допомогти уникнути зривів через суворі обмеження, так як люди розчаровуються в строгих дієтах і повертаються до того, щоб знову полюбити смачну і здорову їжу зі свіжих інгредієнтів, якою і є середземноморська дієта.

Показати ще новини
Радіо NV
X