Користь і шкода селери. Чи варто пити селеровий сік щодня

28 травня 2019, 05:55

Правильне харчування для схуднення — тренд останніх років, і він немислимий без такого продукту, як соковиті зелені стебла селери. У чому ж конкретно їх користь і чому голівудські селебріті починають ранок зі склянки фрешу з селери?

Літо — найкращий час, щоб поповнювати запаси корисних речовин в організмі за допомогою сезонних продуктів, при цьому багато які з них допоможуть в позбавленні від зайвих кілограмів. Номер один серед таких фудів — селера.

Відео дня
Дієта для схуднення почінається з вживання Корисної ароматного селери (Фото: drinkwelljuice / Instagram)
Дієта для схуднення почінається з вживання Корисної ароматного селери / Фото: drinkwelljuice / Instagram

Селера пахуча (Селера запашна, селера культурна, лат. Ápium graveólens) — дворічна духмяна рослина з сімейства селерових. Ця овочева культура поширилася по світу з Середземномор’я, де здавна використовувалася в їжу. Сьогодні шефи і фуді цінують листя селери за аромат, стебла — за хрустку текстуру і соковитість, а коренеплоди — за багатий солодкуватий смак. Завдяки своїй духмяності, селера може використовуватися як приправа, а корисні властивості з часів античності звели її в ранг лікарських рослин.

Селера: калорії

Зелена селера — продукт для схуднення більш ніж відповідний, він буде чудовим здоровим снеком між основними прийомами їжі. У 100 г зелених паростків всього 13 ккал — менше, ніж в огірках. Чим ще корисна селера, це те, що ті ж 100 г містять 1,8 г рослинної клітковини, яка потребує від організму додаткової енергії для засвоєння — тому калорійність селери називають «від'ємною». А ось калорійність білих коренів вища — 42 ккал на 100 г, але все ж це істотно менше за 77 ккал у картоплі, тому в багатьох дієтах для схуднення рекомендують провести заміну одних бульб іншими.

Селера: користь

Цікаво, що селера допомагає організмові засвоювати білок, а це в свою чергу покращує обмін речовин в організмі. І стебло селери, і її коріння багаті корисними властивостями і мінералами, такими як калій (430 мг в 100 г), кальцій (72 мг), магній (50 мг), натрій (200 мг). Це робить селеру корисною у разі:

  • серцево-судинних захворювань (зміцнюються стінки судин) і гіпертонії
  • варикозного розширення вен і набряках
  • проблем зі шлунково-кишковим трактом, гастритів
  • запальних процесів в організмі
  • гіпертензії
kitchenoyyouth / Instagram
Фото: kitchenoyyouth / Instagram

Цей овоч корисний для підвищення гемоглобіну, зміцнення нервової системи та імунітету. Він має протиалергенні й антисептичні властивості. У пошуку способів зберегти молодість шкіри фахівці також радять звернути увагу на селеру. Виведення токсинів і розщеплення підшкірного жиру — ще два аргументи на користь селери для схуднення. Не забувайте про неї і під час інтервального голодування, аби досягнути бажаного ефекту.

Селеровий сік

Починати ранок зі склянки селерового фрешу — останнє віяння моди серед американських селебріті. Його пропагує відомий фуд-консультант, автор кількох бестселерів New York Times про харчування Ентоні Вілліам, відомий як Medical Medium, який консультує таких зірок як Кім Кардашьян, Гвінет Пелтроу, Роберт де Ніро, Сильвестр Сталлоне, Наомі Кемпбелл, Фаррелл Вільямс, Міранда Керр, Лів Тайлер. Прихильники селерового фреша впевнені, що він виводить токсини, змінює середовище в організмі на лужне, надає шкірі сяйво, бореться зі старінням, втомою і депресією. Слідом за селебріті трендові слідують шанувальники здорового харчування в мережі Інстаграм.

Селеровий фреш - Останній фуд-тренд Голлівуду (Фото: drinkwelljuice / Instagram)
Селеровий фреш - Останній фуд-тренд Голлівуду / Фото: drinkwelljuice / Instagram

У той самий час дієтологи звертають увагу, що у фуд-гуру Ентоні Вільямса немає медичної освіти і що наш організм більш чутливий до цілісних продуктів (овоч, а не свіжовіджатий сік), адже в значній мірі користь овочів обумовлена вмістом в них клітковини. Немає нічого поганого в тому, щоб випивати час від часу склянку соку, проте зводити раціон до одноманітних прийомів їжі небезпечно, адже одне з головних правил здорового харчування —цее різноманітність.

  • Селера: з чим їсти

Найвірніше правило для здорового харчування, якого потрібно дотримуватися незалежно від того, чи прагнете ви зниження ваги чи ні, — це правило різнобарвної тарілки. Чим більше кольорів, тим краще. Додавайте стебла і корінь селери в будь-які страви — завдяки глутаміновій кислоті у складі, селера надає стравам «п'ятий смак» — умамі. Більше того, шляхом висушування з багатого на солі овочу виробляють запашну селерову сіль, яку обожнюють шефи й схвалюють дієтологи.

Готуйте салати з селерою, болгарським перцем та іншими різнокольоровими овочами, заправляйте їх лимонним соком з оливковою олією екстра-вирджин. З коренем селери приготуйте салат «селера-яблуко», який ще називають салатом краси. У невеликій ємності з щільною кришкою збовтайте 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, трохи меду або кленового сиропу, 1 ч.л. діжонської гірчиці, трохи чорного перцю. Натріть одне велике кисло-солодке яблуко і рівну йому кількість селери на тертці, перемішайте і заправте соусом. За смаком можна додавати в рецепт будь-яку запашну зелень, свіжі або в’ялені ягоди, насіння льону, кунжуту або соняшника. І не забувайте, що для підтримки форми дієти недостатньо — для схуднення потрібні регулярні вправи.

Купити селеру можна тут.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X