Секретні інгредієнти новорічних свят. Гастрономічні історії Шефа

4 грудня 2019, 17:09
PR
Яку гастрономічну моду диктує нам час (Фото:Фігаро-Кейтерінг)

Яку гастрономічну моду диктує нам час (Фото:Фігаро-Кейтерінг)

Гастрономічна мода особливо загострюється напередодні свят. Ми хочемо здивувати гостей або співробітників новими кулінарними тенденціями. Побалувати близьких, продемонструвати свою обізнаність. Час нам диктує правила: не виконав — залишився позаду.

Мода на їжу має те ж коріння, що і мода на одяг, інтер'єри, кольори і дизайни. Соціальні тенденції, сильні PR-команди, думки мікро- і макро-інфлюенсерів. Кому, як не шефам, знати все про переваги і настрої їхніх гостей. А тим паче шефам кейтерінгу.

Відео дня

На відміну від ресторану, цим гуру кулінарії необхідно обслуговувати одночасно 100, 500 і навіть 3000 гостей. Вони знають, чому віддають перевагу перші особи країни, які тенденції частувань у міжнародних і національних компаній, і що вважають за краще подавати на закритих приватних вечірках.

Ми дізналися в Олександра Білошицького, шеф-кухаря провідної кейтерінг-компанії України «Фігаро-Кейтерінг», яку гастрономічну моду диктує нам час і як бути «на хвилі» у період свят.

Фігаро-Кейтерінг
Фото: Фігаро-Кейтерінг

Олександр Білошицький, Шеф-кухар Фігаро-Кейтерінг

— За багато років роботи в ресторанній сфері в Україні та Європі я «пережив» сотні модних тенденцій. Аналізуючи всі тренди, можу сказати, що їжа — це невичерпне джерело натхнення. Основні поєднання і продукти вже придумані і знайдені, зараз кожному шефу залишається робити з них нові шедеври.

Хочу, щоб усі розуміли, що мода на ті чи інші продукти — це найчастіше хороший, а іноді навіть агресивний маркетинг.

Моя улюблена історія — це мода на авокадо. Ще порівняно недавно знайомий нам зелений плід називався «алігаторовою грушею», ніхто не уявляв, як можна змусити людину у здоровому глузді його з'їсти. Що ми маємо зараз — можливо, саме в цю хвилину ви їсте сендвіч з авокадо. Якщо хтось думає, що так сталося само собою, глибоко помиляється.

Якщо говорити про тренди і моду, безумовним трендом є здорове харчування: еко, фермерство, відсутність або мінімальна обробка. В Україні посилюється популярність локальних продуктів. Мене дуже тішить відродження традицій української кухні.

Два роки поспіль ми пригощали гостей Ukraine House Davos на Всесвітньому економічному форумі національними стравами в міні-форматі. Я чув відгуки та подяку представників інших країн про наші закуски. Це свідчить про те, що наші предки щось знали про смак. Яскравість і насиченість поєднань основних інгредієнтів — основа української кухні.

Фігаро-Кейтерінг
Фото: Фігаро-Кейтерінг

Команда кухарів Figaro Family Group

Також беззастережною модною тенденцією є фудпейрінг. Кожний інгредієнт на основі свого аромату поєднується з безліччю інших. Пробувати всі ці поєднання і знаходити нові палітри — дійство, яке дуже захоплює і запам’ятовується.

Поза часом для гурманів залишається висока французька кухня. Одному з моїх улюблених ресторанів у Парижі понад 400 років! Найзнаменитіші страви — це, звісно ж, качка, цибульний суп, салат Фоль.

Спостерігаючи, як і що замовляють організатори подій, особливо приватних, я можу зазначити, що повертається абсолютна мода на ставлення до їжі як ритуалу. Це безмежно тішить мене як шефа.

Моє ідеальне свято, особливо сімейне — це красивий стіл як місце сили. Страви я вибираю під настрій і, звичайно ж, аналізуючи, хто прийде до мене в гості. Основне правило успішної вечері — трендова страва має бути одна, максимум дві, все інше — зрозуміла (обов'язково смачна) їжа.

Фігаро-Кейтерінг
Фото: Фігаро-Кейтерінг

Команда кухарів Figaro Family Group

Поділюся рецептом однієї з улюблених страв на новорічному столі — качки з яблуками.

Щоб зробити її ніжною і соковитою, є кілька секретів. По-перше, успіх приготування починається з вибору правильної качки. Вона має бути від 2 до 2,5 кілограмів і віком приблизно 2 місяці.

По-друге, для надання приємного аромату, качку необхідно замаринувати. Найкраще пасуватимуть солодкі маринади на основі меду, цитрусових або вина. Кислоти, що містяться в фруктах, розм’якшують м’ясо і скорочують час приготування.

І третій, але не менш важливий пункт, накрийте птицю фольгою і запікайте на максимальній температурі близько 1,5 години, час від часу поливаючи жиром, який виділився. Качка має бути смачною і м’якою. Bon Appétit і радісних свят!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X