З динею, мандаринами чи гранатом. П’ять небанальних салатів до новорічного столу

29 грудня 2022, 10:44
Салат на Новий рік — ідеї (Фото:themediterraneandish.com)

Салат на Новий рік — ідеї (Фото:themediterraneandish.com)

Меню на Новий рік має бути водночас і традиційним, і різноманітним. Пропонуємо декілька нових ідей, які можуть стати у пригоді при підготовці до свята.

НВ зібрав п’ять рецептів свіжих салатів із зеленню та фруктами, які розбавлять традиційне новорічне меню, а також є набагато легшими для травлення, аніж олів'є, мімоза, шуба або будь-які інші салати з майонезом.

Відео дня

Салат з динею і прошуто

Інгредієнти:

  • диня;
  • моцарела;
  • прошуто;
  • свіжий базилік;
  • сіль і перець;
  • лимонний сік;
  • мед;
  • оливкова олія.

Приготування:

  1. Диню очистити від шкіри та насіння, розрізати на дольки.
  2. Загорнути кожну дольку у слайс прошуто. Викласти на блюдо.
  3. Моцарелу розірвати руками на дрібні шматки та розкласти поміж дольками дині. Притрусити сіллю і перцем.
  4. У ємності змішати оливкову олію, лимонний сік, мед, подрібнений свіжий базилік, трохи солі та перемішати. Полити ним салат.
  5. Зверху прикрасити листочками свіжого базиліку.

Салат із мандарином і хамоном

Інгредієнти:

  • 2 мандарини (бажано без кісточок, щоб потім не діставати);
  • упаковка руколи;
  • 100 г хамону;
  • горгонзола;
  • горішки

Для соусу:

  • 1 чайна ложка бальзамічного оцту;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ч. л меду.

Приготування:

  1. Підготувати велику тарілку, на якій будете подавати салат. В центр поставити невелику піалу — там буде соус, який кожен додаватиме собі порційно. Завдяки цьому салат буде зберігати привабливий вигляд і свіжість більш тривалий час.
  2. Руколу помити, висушити та викласти на тарілку. Зі слайсів хамону сформувати «трояндочки» та розкласти їх на руколу.
  3. Мандарини почистити від шкірки та нарізати, щоб слайси були у формі «квітки» (поперек дольок). Викласти зверху на салат.
  4. Горгонзолу розподілити по салату невеликими шматками. Зверху посипати салат подрібненими горіхами.
  5. У окремій ємності змішати соус, потім перелити його у піалу в центрі салату. Можна подавати страву. Поливати соусом салат варто тільки після накладання порції собі у тарілку.

Салат з апельсином і гранатом

Інгредієнти:

  • апельсин;
  • гранат;
  • шалот або червона цибуля;
  • свіжа м’ята;
  • паприка і кориця;
  • лимонний сік;
  • мед;
  • оливкова олія першого віджиму.

Приготування:

  1. Щоб отримати красиві слайси апельсина, які впливають не тільки на зовнішній вигляд, але і текстуру та, відповідно, смак страви, цитрус необхідно обережно почистити. Краще використовувати невеликий ніж, адже руками можна пошкодити ніжну м’якоть. Також, за можливості, краще видалити білі плівки між дольками.
  2. Наріжте цибулю і дайте їй відпочити в мисці з крижаною водою приблизно 5−10 хвилин.
  3. Розріжте гранат навпіл горизонтально. Тримайте зрізану сторону в долоні над мискою. Дерев’яною ложкою постукайте по шкірці фрукта — насіння почне випадати.
  4. У невеликій мисці або баночці змішайте сік лайма, оливкову олію, мед, перемішайте.
  5. Час збирати салат. На тарілці для подачі покладіть свіжу м’яту, зверху обережно викладіть кружальця апельсина, цибулю, гранат. Присипте дрібкою солі, паприки і кориці. Прикрасьте тонкими смужками нарізаної свіжої м’яти. Збризніть соусом та подавайте на стіл.
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Смарагдовий салат з ківі

Інгредієнти:

  • 1 невеличкий пучок щавлю;
  • 3 зелених яблука (краще брати солодкі сорти, наприклад Голден);
  • жменя родзинок;
  • 2 ківі (м’які стиглі плоди, солодкі, а не кислі);
  • 50 г насіння соняшника (підсушити на пательні);
  • кріп, петрушка;
  • зубчик часнику;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. гірчиці французької в зернах;
  • 1 ч. л. меду;
  • сіль;
  • суміш перців мелена.

Приготування:

  1. Яблука помити, видалити серцевинку, нарізати на шматочки.
  2. Ківі почистити від шкірки і також нарізати на шматки.
  3. Петрушку та кріп подрібнити. Щавель помити та нарізати.
  4. Підготовлені інгредієнти з'єднати, додати соняшникове насіння, перемішати.
  5. Для заправки з'єднати часник, олію, гірчицю, мед, сіль, перець та перемішати. Полити нею салат, ще раз все ретельно перемішати, дати постояти 2−3 хвилини, після чого можна подавати на стіл.

Салат з апельсином і буряком

Інгредієнти:

  • 4−5 середніх буряків;
  • суміш зелені;
  • 2 апельсина;
  • ¼ склянки фісташок;
  • 3 столові ложки козячого сиру;

Для бальзамічної заправки:

  • ¼ склянки оливкової олії;
  • 2 столові ложки бальзамічного оцту;
  • 3 столові ложки кленового сиропу;
  • 1 чайна ложка діжонської гірчиці;
  • ½ лимона (вичавлений сік);
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Буряк почистьте від шкірки, наріжте на шматки та покладіть у каструлю. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння, після чого варіть, поки буряк не стане м’яким (30−40 хв). Коля овоч буде готовий, дістаньте його з води і дайте охолонути.
  2. У скляну банку додайте усі інгредієнти для заправки та перемішайте до однорідності.
  3. Візьміть тарілку для салата, викладіть туди зелень, буряк, нарізаний апельсин без шкірки, подрібнені фісташки і козячий сир. Перед подачею полийте салат соусом.

Нагадаємо, раніше НВ поділився рецептом найкращого вінегрету від Едуарда Насирова.

Редактор: Лілія Вітюк
Показати ще новини
Радіо NV
X