З кленовим сиропом або шоколадом. Сьогодні світ відзначає Міжнародний день млинця, або Жирний вівторок

16 лютого 2021, 04:43

Сьогодні, 5 березня, світ відзначає Міжнародний день панкейків, він же День млинців, він же Жирний вівторок, він же Марді Гра.

А що ви їли сьогодні на сніданок? Млинці? Пропонуємо вам спробувати на вечерю — панкейки. Оскільки сьогодні, 16 февраля, світ відзначає Міжнародний день панкейків. Насправді панкейки — це товсті пишні млинці дуже популярні в Англії і особливо Північній Америці, куди їх завезли поселенці. У багатьох англійських, американських і канадських родинах панкейки є невід'ємною частиною сніданку. В останні роки це блюдо стало популярним в Україні, його подають у багатьох кафе і ресторанах.

Відео дня

Панкейкам притаманні риси кількох добре знайомих нам, українцям, страв: як і млинці, їх готують на сухій сковороді, вони пишні, високі і круглі, чим дуже нагадують оладки, а за смаком — це солодкий бісквіт.

Традиційно панкейк подають з кленовим сиропом. Саме таке поєднання вважається класичним. Насправді панкейки смачно їсти з чим завгодно: свіжими ягодами, джемом, варенням, медом, арахісовим маслом, мармеладом, шоколадом, карамеллю і навіть м’якими солоними сирами — маскарпоне або філадельфією.

Unsplash / Calum Lewis
Фото: Unsplash / Calum Lewis

Але чому ж звичайне блюдо, яке багато хто в світі готує на сніданок раптом отримало статус Міжнародного свята? А все почалося з маленького жіночого гріха, вчиненого більше 500 років тому. Принаймні, так оповідає старовинна англійська легенда. Сталося це в 1445 році в англійському містечку Олні. Після початку Великого посту одній з парафіянок місцевої церкви до того захотілося поласувати панкейками на сніданок, що вона потай взялася їх смажити, але раптово задзвонив церковний дзвін і цікава до всього любителька млинців так зі сковорідкою в руках і помчала подивитися, чому ж дзвонять. З тих пір невід'ємною частиною свята панкейків став забіг домогосподарок зі сковорідками, повними маленьких пухких млинців. Мета — першою донести смачний вантаж до фінішу, перевертаючи його в повітрі, не загубивши жодного панкейку. У Північній Америці Міжнародний день панкейків вперше провели в 1950 році.

Unsplash / Miguel Andrade
Фото: Unsplash / Miguel Andrade

Міжнародний день панкейків — свято плаваюче і завжди збігається з Жирним вівторком, Млинцевим вівторком або ж Марді Гра, як його називають французи.

Рецепт класичних панкейків (на 10 штук):
250 мл молока
40 г розтопленого вершкового масла (не гарячого)
1 яйце
4 ст. л. цукру
1 ч. л. розпушувача
¼ ч. л. солі
170 г борошна

Змішайте в мисці молоко, яйце, масло і цукор, збийте віночком або вилкою. Окремо змішайте борошно, сіль і розпушувач, і, просіявши їх, додайте до молочно-яєчної суміші. Перемішайте до однорідної маси без грудочок. Готуйте панкейки на сухій розігрітій сковороді. Один панкейк — це дві столові ложки тіста. Як тільки на поверхні млинчика почнуть з’являтися бульбашки — перевертайте його.

Панкейк стане чудово збагатить стіл на Масницю, а також протягом всього Масничного тижня. Смачного!

Редактор: Юлія Найденко
Показати ще новини
Радіо NV
X