Зберігається два тижні. Рецепт ромової баби в банці від Лізи Глінської
Кондитер і кулінарний експерт поділилася італійським рецептом ромової баби, яку можна зберігати до двох тижнів.
Ми звикли консервувати овочі, зрідка фрукти, але майже ніколи не замислювалися про консервацію десертів. А в Італії саме цим і займаються, готуючи ромову бабу в банках.
«Баночки з такими ромовими бабами можна зберігати до двох тижнів. Але я думаю, що ви з'їсте їх раніше», — пише Ліза Глінська
Рецепт ромової баби в банці
Інгредієнти на 10 банок по 350 мл
Тісто:
- 10 яєць (500 г)
- 60 г цукру
- 500 г борошна
- 5 г сухих дріжджів (або 25 г пресованих дріжджів)
- 5 г солі
- 270 г вершкового масла (82%)
Сироп:
- 800 г цукру
- 500 мл апельсинового фрешу
- 100 мл грейпфрутового фрешу
- 200 мл соку маракуї (або цитрусового фрешу)
- 500 мл води
- 300 мл чорного або білого рому
- цедра одного апельсина
- цедра ½ грейпфрута
- кориця
- бадьян (аніс)
Приготування:
- Спочатку приготуйте тісто. Змішайте яйця, цукор, борошно, дріжджі та сіль. Якщо ви використовуєте сухі дріжджі, просто перемішайте їх з борошном, якщо пресовані - розітріть з борошном кінчиками пальців.
- Вимішайте тісто до однорідності, бажано в комбайні з насадкою «гак» (4−5 хвилин).
- Поступово вмішайте кубики холодного вершкового масла до його повного розчинення. Це займе ще 10−15 хвилин.
- Накрийте тісто харчовою плівкою та приберіть його для підйому в тепле місце на 1,5−2 години.
- У цей час приготуйте сироп для просочення. З'єднайте всі інгредієнти та прокип’ятіть їх 3−5 хвилин. У класичному варіанті французи кип’ятять сироп, а потім додають ром, але тоді він дуже сильно відчувається в десерті. Ліза Глінська рекомендує трохи випарити спирт. Залиште сироп на кілька годин настоятися. (Маракуйя надає десерту кислинку і аромат, але її можна замінити на цитрусовий фреш)
- Коли тісто підніметься, обімніть його, помістіть у кондитерський мішок і відщипуйте в форми. Заповнювати їх потрібно на ½ висоти. Залиште форми з тістом у теплому місці на 30 хвилин. Залишок тіста краще прибрати в холодильник, щоб воно не перебродило.
- Випікати тісто потрібно при температурі 180° C 10−12 хвилин, з обдувом.
- Знову доведіть сироп до кипіння і процідіть його.
- Складіть готові «баби» в попередньо стерилізовані банки і залийте гарячим сиропом.
- Остиглі баночки з «бабами» краще зберігати в холодильнику, тоді вони будуть стояти від 10 до 14 днів.
Смачного!
Книги Лізи Глинської з кондитерського мистецтва можна знайти на сайті glinskaya.com.ua .