Солодкі традиції. 17 рецептів українських десертів

19 травня, 03:00
Вишня у варениках і рогаликах — традиційно українська начинка (Фото:eskstock@gmail.com / depositphotos.com)

Вишня у варениках і рогаликах — традиційно українська начинка (Фото:eskstock@gmail.com / depositphotos.com)

Приготування традиційних українських страв — чудова нагода пригадати улюблені смаки чи відсвяткувати повернення додому.

Хоча королівськими і класичними десертами зазвичай називають італійські та французькі страви, українська кухня теж може похвалитися багатьма смачними десертами.

Відео дня

Звичайно, перше, що спадає на думку, зі словосполученням «українські десерти» — вареники з ягодами: чорницею чи вишнею. Хоча самі вареники — не український винахід, а, скоріше, турецький або близькосхідний, конкретно з ягодами подібні страви не готують ніде. Тому вареники з такою начинкою можна по праву вважати виключно українськими.

Також вафельний торт Андрути з вишневою начинкою можна вважати саме українською варіацією традиційного десерту зі згущенкою.

Ще один класичний український десерт — млинці з сирною начинкою, які називають також налисниками. Але, щоб зробити млинці святковішими, можна приготувати млинцевий торт з ягодами за рецептом Лізи Глінської.

У сезон яблук гріх не використовувати цей фрукт у випічці:

Якщо звернутися до західно-української кулінарної традиції, неодмінно знайдемо два десертні фаворити: львівський сирник і галицький пляцок. Десерти багатопроцесні, однак результат того дійсно вартий.

Класичні сирники, до речі, теж можна приготувати за українським, а точніше київським, рецептом. У цьому варіанті сирників всередині є начинка з ягід або варення.

Ще одне страва, яка асоціюється не тільки з українською кухнею, а й з набором улюблених страв від бабусі — рогалики. Готувати їх можна за старовинним рецептом на смальці або за рецептом Євгена Клопотенка, який називає рогалики українським словом кіфлики.

Також із «дитячих» десертів можна приготувати українські бублики з маком.

Ще є два сезонних святкових десерти, які втім можна готувати в будь-який час.

Показати ще новини
Радіо НВ
X