Рогалик Урбанського. Рецепт традиційного рогалику з маком

У начинці крім маку — трояндове варення (Фото:Жанна Ніконова)
Platforma та Євген Клопотенко створили чималий фуд-гід України з традиційними, але дуже регіональними стравами.
«Історія цієї страви почалася з діяльності підприємця Леона Урбанського у місті Бібрка Львівської області. У 1912 році він встановив на річці Боберці вальцевий млин для зерна, і став виробляти борошно першого ґатунку. При цьому сам Урбанський був людиною широкої душі, тому випікав свої рогалики, які швидко стали легендарними, та розвозив їх просто на возику містянам. Вони користувалися шаленою популярністю до Першої світової. Врешті Леон став власником великої електричної станції, завдяки чому місто електрифікувалося, а понад 100 містян отримали роботу. На цьому активний підприємець зупинятися не збирався і хотів пустити свій трамвай, але радянська влада у 1939 році конфіскувала все майно Леона, а його самого з родиною заслали до Сибіру», — розповідає довідка фуд-гіду.
Місцеві жителі відзначають, що цей рецепт рогалика дуже поширений, але лиш серед їхньої громади. Його особливість у начинці: окрім маку там є трояндове варення.
Рецепт рогалика з маком
Інгредієнти:
- 650 г борошна + для підпилу
- 350 мл молока
- 10 г пресованих дріжджів
- 1 ч.л. цукру
- дрібка солі
- 300 г маку
- 200 г трояндового варення /меду, якщо варення немає
- 1 яйце для змащування
Приготування:
1. Приготуйте опару: змішайте дріжджі з 150 мл молока кімнатної температури, додайте цукор, дрібку солі та дайте настоятися 10 хвилин.
2. Додайте до опари решту молока та борошна, замішайте еластичне тісто. Готове тісто перекладіть у велику миску, накрийте рушником і лишіть на 1 годину в теплому місці без протягів. Тісто має збільшитись в обʼємі в 2−3 рази.
3. Поки тісто підходить, запарте мак окропом на 40 хвилин після чого злийте воду. Змішайте мак із варенням чи медом.
4. Тісто, що підійшло, розділіть на дві частини, кожну розкачайте в формі трикутника. Викладіть начинку вздовж одного краю, загорніть рулет та загніть у формі півмісяця.
5. Викладіть рогалики на деко, застелене пергаментом, змастіть збитим яйцем та дайте відстоятись 20 хвилин. У цей час розігрійте духовку до 180°С
6. Випікайте в розігрітій духовці 30−40 хвилин. Подавайте холодними.
Смачного!