Вже сезон. У чому користь спаржі, чому її варто включити у свій раціон і де вирощують аспарагус в Україні
В Україні настає сезон спаржі, яка також відома як аспарагус. Дивно, але спаржа є близькою родичкою лука, часнику, ріпи і гладіолуса. А ще її успішно вирощують в Україні.
В Європі сезон спаржі символізує прихід весни і збігається з сезоном аспарагуса в Україні, який триває з квітня до кінця червня.
Спаржу успішно вирощують в Україні. Зараз у продажу торгових мереж і онлайн-майданчиків можна знайти зелені, білі, фіолетові апетитні паростки, наприклад, Справжня спаржа з Херсонської області, Gourmet з Любимівки та інші. Паростки спаржі у 2021 році можна придбати за ціною від 239 грн / кг. Хочете виростити спаржу на своїй ділянці? У продажу є насіння зеленої спаржі, білої і паростки спаржі для розведення.
Крім того, українські аграрії повідомляють, що навчилися вирощувати екологічно чисту спаржу без використання хімії, що дозволяє українцям отримувати корисний локальний продукт за відносно невеликі гроші. У світі спаржу також відносять до топ-15 найбільш екологічно чистих продуктів.
Спаржа містить велику кількість мікроелементів і вітамінів, включаючи вітаміни A, C, Е, калій, кальцій, фосфор і цинк, а також величезну кількість клітковини. Вона нормалізує роботу кишечника, зміцнює серце, а також має антибіотичний і протигрибковий ефект.
У сезон спаржі НВ Лайф вирішив з’ясувати, якими корисними властивостями володіє спаржа і що про її лікувальну дію на організм говорять вчені.
Захищає печінку і полегшує похмілля

Вчені Інституту медичних наук і Національного університету Чеджу в Кореї провели дослідження, результати якого показали, що спаржа полегшує симптоми похмілля і захищає клітини печінки від токсинів.
В ході експерименту дослідники вивчали компоненти молодих пагонів і листя спаржі і в результаті дійшли висновку, що амінокислоти і мінерали, що містяться в ній, захищають клітини печінки від токсинів і знижують окислювальний стрес в печінці, пов’язаний з вживанням алкоголю.
Уповільнює старіння мозку

Вченими раніше було доведено, що омега-3 жирні кислоти підіймають рівень глутатіону, запобігаючи розвитку хвороби Альцгеймера і водночас захищаючи нервову тканину. Чемпіон за змістом глутатіону — спаржа.
Крім того, спаржа містить фолієву кислоту, яка знижує ризик розвитку депресії та зміцнює нервову систему, а також, згідно з результатами дослідження індійських учених, ефективно покращує пам’ять.
Спалює жир

Дієтологи і вчені рекомендують вживати спаржу тим, хто хоче швидко і ефективно схуднути. Спаржа належить до живильних і низькокалорійних продуктів, здатних стимулювати травну систему виробляти енергію завдяки втраті калорій.
Крім того, що спаржа є природним жироспалювачем, вона також має сечогінну дію, що, своєю чергою, також сприяє швидкому схудненню.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life