Вже сезон. У чому користь спаржі, чому її варто включити у свій раціон і де вирощують аспарагус в Україні

7 травня 2021, 21:23
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

В Україні настає сезон спаржі, яка також відома як аспарагус. Дивно, але спаржа є близькою родичкою лука, часнику, ріпи і гладіолуса. А ще її успішно вирощують в Україні.

В Європі сезон спаржі символізує прихід весни і збігається з сезоном аспарагуса в Україні, який триває з квітня до кінця червня.

Спаржу успішно вирощують в Україні. Зараз у продажу торгових мереж і онлайн-майданчиків можна знайти зелені, білі, фіолетові апетитні паростки, наприклад, Справжня спаржа з Херсонської області, Gourmet з Любимівки та інші. Паростки спаржі у 2021 році можна придбати за ціною від 239 грн / кг. Хочете виростити спаржу на своїй ділянці? У продажу є насіння зеленої спаржі, білої і паростки спаржі для розведення.

Відео дня

Крім того, українські аграрії повідомляють, що навчилися вирощувати екологічно чисту спаржу без використання хімії, що дозволяє українцям отримувати корисний локальний продукт за відносно невеликі гроші. У світі спаржу також відносять до топ-15 найбільш екологічно чистих продуктів.

Спаржа містить велику кількість мікроелементів і вітамінів, включаючи вітаміни A, C, Е, калій, кальцій, фосфор і цинк, а також величезну кількість клітковини. Вона нормалізує роботу кишечника, зміцнює серце, а також має антибіотичний і протигрибковий ефект.

У сезон спаржі НВ Лайф вирішив з’ясувати, якими корисними властивостями володіє спаржа і що про її лікувальну дію на організм говорять вчені.

Захищає печінку і полегшує похмілля

Спаржа допомагає схуднути і захищає печінку (Фото: © Unsplash)
Спаржа допомагає схуднути і захищає печінку / Фото: © Unsplash

Вчені Інституту медичних наук і Національного університету Чеджу в Кореї провели дослідження, результати якого показали, що спаржа полегшує симптоми похмілля і захищає клітини печінки від токсинів.

В ході експерименту дослідники вивчали компоненти молодих пагонів і листя спаржі і в результаті дійшли висновку, що амінокислоти і мінерали, що містяться в ній, захищають клітини печінки від токсинів і знижують окислювальний стрес в печінці, пов’язаний з вживанням алкоголю.

Уповільнює старіння мозку

Вчені рекомендують включити спаржу в свій раціон (Фото: © Unsplash)
Вчені рекомендують включити спаржу в свій раціон / Фото: © Unsplash

Вченими раніше було доведено, що омега-3 жирні кислоти підіймають рівень глутатіону, запобігаючи розвитку хвороби Альцгеймера і водночас захищаючи нервову тканину. Чемпіон за змістом глутатіону — спаржа.

Крім того, спаржа містить фолієву кислоту, яка знижує ризик розвитку депресії та зміцнює нервову систему, а також, згідно з результатами дослідження індійських учених, ефективно покращує пам’ять.

Спалює жир

Спаржа покращує пам'ять (Фото: © Unsplash)
Спаржа покращує пам'ять / Фото: © Unsplash

Дієтологи і вчені рекомендують вживати спаржу тим, хто хоче швидко і ефективно схуднути. Спаржа належить до живильних і низькокалорійних продуктів, здатних стимулювати травну систему виробляти енергію завдяки втраті калорій.

Крім того, що спаржа є природним жироспалювачем, вона також має сечогінну дію, що, своєю чергою, також сприяє швидкому схудненню.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X