«Вперше за одним столом». Українські шефи про підписання Маніфесту української кухні та її розвитку

12 лютого, 11:45
Шеф-кухарі на підписанні Маніфесту (Фото:ktoukraine/instagram.com)

Шеф-кухарі на підписанні Маніфесту (Фото:ktoukraine/instagram.com)

7 лютого українські шеф-кухарі разом із представниками влади підписали Маніфест про відродження та розвиток української кухні.

Маніфест підписали понад 25 шеф-кухарів, а на церемонії були присутні представники Міністерства економіки, Міністерства закордонних справ, Міністр культури та інформаційної політики, Генеральний директор Українського інституту, а також засновник міжнародної премії The best chef Крістіан Гадао.

Відео дня

Під час підписання, котре проходило в PM Hall, шефи озвучили деякі думки, як розвивати кулінарію і що для них означає цей Маніфест. Усі шефи висловили свою готовність співпрацювати та відзначили, наскільки важливим та історичним є цей документ.

Крістіан Гадао, засновник міжнародної премії The best chef:

«Насамперед, вітаю вас із підписанням Маніфесту. Ми вже три дні в Україні і ми справді вражені рівнем кулінарії та майстерності шефів, якістю продуктів. Ви можете пишатися тим, що живете в такій країні. Я відвідав багато ресторанів за ці дні і побачив високу якість, тому вам варто рухатися в тому ж напрямку. Не потрібно копіювати нордичний, французький чи італійський підхід, вам потрібно побудувати вашу власну національну кухню».

Ігор Брагін, шеф-кухар ресторану Персона Грата, засновник та викладач Кулінарної Академії (Київ):

«Ми представляємо Асоціацію шеф-кухарів України та вже понад 10 років намагаємось щось у нашій країні розвивати. І вперше за всі ці роки держава нарешті почала брати участь у цьому. Для нас дуже важливо, щоб це все продовжувалося та були конкретні дії. Ми всіляко сприятимемо, але хочемо, щоб ви звертали увагу на те, що вже є в нашій країні: наші професійні школи кулінарії та національні чемпіонати».

Міралі Ділбазі, шеф-кухар ресторану Mirali:

«Це класна ініціатива, і я хочу, щоб це не закінчилося одним підписом, а щоб кожен працював над розвитком української кухні. Кожен по-своєму, адже ми всі різні, бачимо по-різному: хтось більше про національні рецепти, хтось більше про продукти та інгредієнти, які є в Україні. Але хочеться, щоб було менше слів і більше дій».

Євген Клопотенко, шеф-кухар ресторану Сто років тому вперед:

«Ми всі разом сидимо за одним столом, здається, вперше. Хочу подякувати шефам за те, що ми всі прийшли. Я знаю, що за спиною ми можемо одне про одного будь-що говорити, але так відбувається, на мою думку, у всьому світі. Але в публічному просторі ми маємо бути разом і допомагати один одному.

Коли ми були на премії 50 best всі іспанці почали фотографуватися разом, тільки вони, не було такої іншої країни. І для мене це було прикладом того, куди нам треба йти. Якщо одного дня ми станемо разом і фотографуватимемося на світовому рівні, один одного підтримуватимемо — для мене це буде свідченням того, що ми всі як шефи стали сильнішими. Маніфест — це хороший початок!".

Юрій Ковриженко, шеф-кухар, гастродипломат, посол української кухні у світі:

«Хвилюючий момент, бо за останні 10 років українська кулінарія зробила величезний крок. І я радий, що за ці роки вона стала модною, і люди почали до неї приходити. Тому що ще 10 років тому на неї ніхто не звертав уваги, і були буквально одиниці шефів, які цим займалися не тому, що це хороший піар, а тому що це йшло від серця.

Коли 6 років тому я був на першому Best chefs awards у Варшаві, це здавалося якимось недосяжним космосом. І я дуже щасливий, що зараз цей космос стає можливим в Україні.

Особисто для мене дивно, що до підписання Маніфесту не залучили українських дослідників, я сподіваюся, що ця помилка буде виправлена. Адже неможливо зводити будинок без фундаменту".

Андрій Мацюта, шеф-кухар ресторану Moon Rabbits Local:

«Усе це нагадує історичний момент, як козаки підписували… важливий документ.

Я патріот нашої країни, де б я не був, я завжди згадую Україну. І одного разу я зрозумів, що мені потрібно щось зробити для нашої землі, тому я всіляко за український продукт. Я дивуюсь, коли влітку на прилавках магазинів у нас турецькі помідори, багато іноземних продуктів, а у Херсоні українські помідори викидають фурами. Тому я закликаю всіх по можливості використати у сезон наші продукти".

Володимир Ярославський, шеф-кухар ресторанів Chef’s Table, Lucky, суддя проєктів МастерШеф:

«Я за самоідентифікацію нації не лише через мову та кухню, а й через об'єднання. Так, ми всі різні, у чомусь ми конкуруємо, але лише разом можна зробити визначні речі».

Також НВ запитав деяких кухарів про те, яких результатів вони очікують від Маніфесту.

Євген Клопотенко

Кулінарний експерт і блогер, шеф-кухар, співвласник ресторану 100 років тому вперед, автор кулінарних книг і єдиний український кухар у списку 50 Next

Сьогодні Україна має величезний потенціал зайняти почесне місце на гастромапі світу! У нас є круті продукти, крута історія, а головне — круті шефи. І сьогодні, підписавши Маніфест, ми створили величезне українське гастроком’юніті, яке має спільну віру, мету та злагодженість дій. За історію кулінарії в Україні такого ще ні разу не було, щоб усі кухарі сіли разом і підписали Маніфест про те, що таке українська культура, які кроки робити для її популяризації. Це гіпер важлива річ. Кожен з нас має потужні напрацювання і тепер з цього ми створемо спільну картинку. Ту саму, яку ми потім покажемо світові.

Ігор Мезенцев

Шеф-кухар, автор проєкту Топот

Ми вже протягом року привозимо різних журналістів до України, зараз привезли Крістіана Гадао із The Best chef. Для нас було дуже важливо, щоб він був частиною всієї цієї великої події, бо тільки люди з боку, шановані в цій сфері, могли по-справжньому засвідчити наш Маніфест. Тому що об'єднати стільки шеф-кухарів просто так неможливо, кожен із них займає свою позицію стосовно всього. У нас там є десь п’ять коаліцій, і це вперше, коли ці коаліції зібралися докупи. Вийшов такий конгломерат загального спрямування гастрономії всієї України. Завдяки державній підтримці ми це все зібрали, у нас буде Gastromasa у Києві цього року — ми бачимо їхню підтримку наших ініціатив.

Володимир Ярославський

співзасновник ресторану Chef's table, шеф-кухар ресторау Lucky, суддя шоу МастерШеф

Я думаю, що в Маніфесті мають бути чітко прописані кроки, за якими треба йти. Щоб ми нічого не очікували, а мали конкретний план дій. Побачимо, що буде далі… Тому що ми і так рухаємо кулінарію, не тільки в Україні, але й у світі. У мене у самого є плани подорожувати, я їжджу багато на стажування і їздив раніше. Кожен по-своєму щось робить: хтось їздить разом із посольствами, а хтось сам їздить до видатних шефів і знайомить їх із нашою культурою. Мені подобається те, що робить наш клуб дипломатів разом із посольством, це їхня пряма задача — показувати нашу кухню в різних країнах разом із шефами. Очікую також запрошення не тільки відомих премій, щоб вони в нас працювали, але й заснування своїх.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X