З нотами грейпфрута та білих квітів. Київський ресторан створив шампанське з віньєроном із Шампані зі 150-річною історією

26 лютого 2021, 18:26

Сімейна виноробня, яка знаходиться у самому серці регіону Шампань, створила ексклюзивне шампанське разом з київським рестораном французької кухні Citronelle. Про досвід створення вина розповідає ресторатор Марія Дідковська.

Pierre Morlet — це невеликий і незалежний шампанський Дім, що робить його особливо цікавим для поціновувачів цього благородного напою. Його виноградники межують з плантаціями таких відомих виробників, як Krug, Veuve Clicquot-Ponsardin, Bollinger і Mumm, а його керівник Ерік Морле є одним з останніх виноробів регіону, який особисто здійснює ассамбляж світлих вин тільки першого пресування. Саме тому зіркові й імениті сусіди не ухвалюють остаточного рішення з приводу смаку їхнього вина без поради пана Морле. Вони називають його своїм головним «носом».

Відео дня

Ерік Морле - творець шампанського cuvée spéciale pour Citronelle (Фото: Ресторан Citronelle)
Ерік Морле - творець шампанського cuvée spéciale pour Citronelle / Фото: Ресторан Citronelle

«Про шампанське Pierre Morlet я дізналася під час однієї вечері у своїх паризьких друзів. Там же я довідалася, що моя близька подруга добре знайома з сусідом сім'ї Морле. Я так була зачарована цим тонким, але водночас насиченим смаком шампанського, що попросила організувати нам зустріч і познайомити. Мушу визнати, це було не так легко зробити, як нам би хотілося, але все-таки зустріч відбулася. Я давно хотіла потішити гостей Citronelle чимось унікальним, тому у мене з’явилася думка запропонувати створити шампанське спеціально для нас. Сім'я Морле живе цією справою, цінує свою репутацію і дуже уважно ставиться до вибору партнерів. Мені дуже приємно, що ми все-таки змогли цього домогтися», — розповіла Марія Дідковська — власниця ресторану Citronelle.

Марія Дідковська про створення шампанського

В Україні ще ніхто такого не робив.

«Таємниця особливого смаку шампанського Pierre Morlet — органічне виробництво і особливі методики культивування. Тут усе роблять вручну, що дозволяє зберігати максимальну якість сировини, а, отже, і кінцевого продукту. Весь процес створення нашого шампанського — від старту переговорів до першої партії пляшок — становив приблизно три роки. Ми разом пройшли кілька етапів дегустації, поки дійшли до того самого смаку. Я зверталася і до наших українських сомельє, і до дистриб’юторів алкоголю — було важливо почути думку різних людей. Месьє Морле я також описала збірний портрет нашого клієнта — в результаті ми вирішили додати в букет трохи свіжості за допомогою нот грейпфрута, а легкості досягли завдяки білим квітам. Такий колективний і нешвидкий процес дав нам результат, яким я пишаюся. В Україні ще ніхто такого не робив».

Ресторатор Марія Дідковська з колекцією шампанського Pierre Morlet для Citronelle (Фото: ресторан Citronelle)
Ресторатор Марія Дідковська з колекцією шампанського Pierre Morlet для Citronelle / Фото: ресторан Citronelle

До колекції Pierre Morlet в Citronelle увійшло чотири різновиди шампанського. Перший: Pierre Morlet Cuvee Suivie 1er Cru Brut — це дуже легке шампанське, що складається з винограду сорту піно-нуар на 74% і на 26% з шардоне. Трохи насиченіша його інтерпретація — це Pierre Morlet Grand Reserve 1er Cru Brut. Окрема моя гордість — це мілезим Pierre Morlet Cuvee Millesime 1er Cru 2011 Brut, зроблений з особливого вінтажу 2011 року. Якщо з першими двома шампанськими краще споживати класичні легкі страви — рибу, морепродукти, овочі, то до мілезиму вже можна подавати і червоне м’ясо, і паштети, і рибу з вершковим соусом. Це буде ідеальний баланс смаку. А нашою літньою зіркою точно стане Pierre Morlet Grand Reserve 1er Cru Rose Brut — від тонких нот полуниці, суниці та ожини в його асамбляжі можна збожеволіти.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Шампанське Pierre Morlet для Citronelle (Фото: ресторан Citronelle)
Шампанське Pierre Morlet для Citronelle / Фото: ресторан Citronelle

Першу партію вина до Києва привезли ще до початку пандемії, а цього року ресторану Citronelle буде 10 років, і свято планують відзначити з особливим шампанським Blanc de Blancs від Pierre Morlet.

Показати ще новини
Радіо NV
X