Не плутати з грейпфрутом. Що таке помело і як його вибрати

17 листопада 2019, 19:08

Плоди помело найбільші з цитрусових, з товстою шкіркою, кисло-солодкі, трохи з гірчинкою.

У Китаї про помело було відомо ще в 100 році до н. е. Дерево росло в Малайзії, на Фіджі і Тонга, а в 14 столітті моряки привезли плоди в Європу. Помело також називають шеддоком в честь капітана Шеддока. Англійський мореплавець в 17 столітті привіз насіння помело з Малайського архіпелагу в Вест-Індію.

Відео дня

Вічнозелене дерево Помело (Помпельмус) відносять до роду цитрусових сімейства Рутові. Плоди помело досить великі, іноді фрукт може бути до 10 кг. М’якоть помело не така соковита, як у апельсина або грейпфрута, з більшими і пружними волокнами.

Залежно від сорту, колір зрілих плодів може бути як блідо-зеленим або темно-зеленим, так і жовтим. М’якоть помело може бути від світло-жовтого до рожевого.

Instagram - vkusleta_abakan
Фото: Instagram - vkusleta_abakan

До середини 19 століття вважали, що помело і грейпфрут (гібрид апельсина і помело) — це одне і теж. За смаком помело солодший, ніж грейпфрут.

Зараз помело вирощують в Таїланді, Індії, В'єтнамі, Ізраїлі, на півдні Китаю і Японії, на Тайвані, Таїті і в США (Каліфорнії).

Помело їдять у свіжому вигляді, а також використовують в різних стравах тайської і китайської кухні. Шкірку помело використовують для приготування цукатів, мармеладу. Помело також їдять в салатах, додають до основних страв, а також в алкогольні і безалкогольні напої. У Південно-Східній Азії м’якоть помело посипають сіллю або цукром і вживають на десерт.

Unsplash
Фото: Unsplash

Помело містить багато корисних вітамінів і мікроелементів — вітаміни групи В, вітамін С, калій, кальцій, фосфор, залізо, натрій та інші. Завдяки великому вмісту вітаміну С в помело, фрукт рекомендується до вживання в осінньо-зимовий період.

Помело вважається низькокалорійним продуктом — 25−38 кКал на 100 г, який здатний прискорювати обмінні процеси, тому його рекомендують при дотриманні дієти.

Помело, як і грейпфрут (гібрид помело і апельсина), може вступати у взаємодію з деякими ліками і підвищувати вміст діючих речовин, викликаючи ефект передозування.

Як вибрати помело?

Instagram - galya.sibeus
Фото: Instagram - galya.sibeus

  • Шкірка помела повинна бути без вм’ятин, гниття, гладенькою.

  • Стиглі плоди помело матимуть приємний цитрусовий аромат.

  • Колір помело повинен бути однорідним. Якщо весь фрукт жовтий, а одна сторона зелена, то, ймовірно, плід не дозрів.

Як чистити помело?

Щоб очистити помело, потрібно зробити невеликий надріз гострим ножем. Після чого очистити фрукт руками від шкірки. Очищене помело можна розділити на окремі шматочки, зняти напівпрозору плівку і вийняти кісточки. М’якоть фрукта повністю готова до вживання.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X