Недооцінений суперфуд. У чому користь редьки і як її їсти

11 листопада 2021, 04:57

Смак редьки досить специфічний, і багато хто його не любить, але коренеплід має незаперечну користь, особливо в зимовий час.

Редька в дикому вигляді росте в Європі і в помірному поясі Азії. Рослину відносять до сімейства капустяних. У їжу вживають коренеплоди культурних і деяких дикорослих видів редьки. У супермаркетах усе частіше можна зустріти салатні суміші з паростками редьки, які багаті на ферменти, антиоксиданти і вітаміни.

Відео дня

Найбільш відомі види редьки, які можна зустріти на ринках і в магазинах: Редька чорна; Редька китайська, до якої відносять білу, червону, фіолетову і зелену редьку; Редька посівна або просто Редис, Редька дайкон — це японський різновид редиски. Колір м’якоті залежить від сорту редьки і може варіюватися від білого до червоного.

Unsplash
Фото: Unsplash

Редьку їдять у свіжому вигляді, у вигляді соків, а також використовують у різних салатах. Багато ресторанів використовують редьку як декоративний елемент до основної страви.

Редька: користь і шкода

У зимово-весняний період, коли багато овочів недоступні або не корисні, редька є одним із найкращих джерел вітамінів і мінералів. Крім того, редька з медом — відомий протизастудний народний засіб.

Салат або сік із редьки, буряка й моркви чудово допомагає при анемії.

Редька допомагає стимулювати травлення, виводити зайву воду з організму, щоб уникнути набряків, а також очищає жовчні протоки.

Але варто пам’ятати, що при проблемах зі шлунком і кишківником, а також захворюваннях підшлункової, нирок і серцево-судинної системи вживати редьку потрібно з великою обережністю, оскільки це може призвести до виникнення болю.

Рецепти з редькою: салати, карпаччо, тости

Смак редьки залежить від сорту овоча і може бути як солодким, так і досить гірким. Термічно оброблена редька втрачає гіркоту, і її смак стає приємнішим, але свіжий коренеплід, безумовно, зберігає більше користі.

Салат із чорної редьки

Простий вітамінний рецепт на осінній і зимовий стіл.

На 2 порції:

1 редька

50 г рослинної олії

1 ст.л. насіння кропу

2 ст.л. лимонного соку

Корінь петрушки

2 зубки часнику

Сіль

1 ч.л. цукру

Редьку порізати соломкою, посолити і відставити. Олію прогріти, додати насіння кропу, корінь петрушки, часник. Додати лимонний сік і цукор. Усе змішати й полити редьку заправкою. За бажанням можна додати посічений гострий перець. Перемішати. Салат готовий.

Показати ще новини
Радіо NV
X