Схід — справа тонка. Шеф-кухар Азер Гусейнов поділився правилами приготування справжнього плову

27 червня 2020, 05:55

Плов — традиційна страва Сходу, рецептура якої відрізняється в різних країнах. Перші згадки про нього датуються ще 10 століттям.

Тоді плов описували в казках Тисяча і одна ніч і навіть як лікувальний засіб у працях перських лікарів. Про те, які існують секрети приготування цієї страви, а також про особливості кулінарних традицій Азербайджану, розповів бренд-шеф мережі SOCAR Азер Гусейнов.

Відео дня

«Так, дорогі мої, рецептів плову по всьому світу існує безліч. Навіть італійське різотто можна зарахувати до плову. Але в країнах Сходу ця страва по-особливому цінується і шанується. Тільки в Азербайджані можна нарахувати майже 200 рецептів, в різних регіонах його готують по-різному», — розповідає Гусейнов.

Серед найпопулярніших рецептів: каурма плов з тушкованою бараниною і сабза каурма з тушкованою бараниною і зеленню. Десь плов запікають в гарбузі або цибулині, а десь замість м’яса додають рибу. Є рецепти приготування страви в молоці. Але головна особливість залишається незмінною: рис і м’ясо готують окремо. Змішують ці інгредієнти тільки під час їжі.

«Пам'ятаєте слова, яке допоможуть вам в приготуванні справжнього плову?! „Басматі, зіра, зірвак!“. Їх потрібно вимовляти не над палаючим казаном, а над полицею в магазині. Тому що головний секрет страви — рис. І не аби який. Найкраще підійде сорт басматі - тоненький, довгий, дуже твердий, з невеликим вмістом крохмалю. Його тонкі зерна стають розсипчастими, набувають солодкуватого смаку», — радить шеф-кухар.

Азер Гусейнов - бренд-шеф SOCAR (Фото: socar.ua)
Азер Гусейнов - бренд-шеф SOCAR / Фото: socar.ua

Насамперед необхідно промити 250 г рису і на 30 хвилин замочити в теплій воді. Пам’ятайте, що, чим твердіший рис, тим довше його слід замочувати. Він може «випити» стільки води, скільки важить сам.

«Правильні спеції надають плову особливого смаку. Це гвоздика, чорний перець, зіра, кардамон, кориця - їх ми і будемо додавати в плов. Нагріваємо в казані столову ложку соняшникової та анісової олії. До масла додаємо спеції, тонко нарізану цибулю, стиглу моркву соломкою молодій дуже багато соку), обсмажуємо, перемішуючи», — пояснює Гусейнов.

Коли цибуля стане м’якою, додайте до неї рис, перемішайте і смажте, поки рис не стане прозорим і кожне зернятко не покриється ароматним маслом. Після цього додайте 200 мл води, чайну ложку солі, перемішайте, накрийте щільною кришкою і варіть 40 хвилин.

Азербайджанський плов з Buta Café на АЗК SOCAR (Фото: socar.ua)
Азербайджанський плов з Buta Café на АЗК SOCAR / Фото: socar.ua

Коли рис буде майже готовий, перемішайте і викладайте зверху 100 г вершкового масла, полийте розчином куркуми (1 ч.л. на 30 мл води) і знову закрийте кришку, доводячи смак до досконалості.

«Готування в казані позитивно вплине на смак страви. Але якщо ви готуєте страву в домашніх умовах, вам знадобиться велика сковорода або глиняний чавунець. Як варіант, можна приготувати плов в гарбузі або цибулі, так до вишуканого смаку додасться ще й незвичайна подача. Коли страва готова, беремо тарілки і викладаємо рис, а на нього — м’ясо», — каже шеф-кухар.

Бідна людина їсть плов, а багата людина тільки плов, кажуть на Сході. Чи варто до нього щось подавати? Найкраще підійдуть зелень і свіжі овочі. Чудово підійде освіжаючий айран, а на десерт можна обрати пахлаву і гранатове вино. «Але найкраще до плову підійде неспішна бесіда з тими людьми, яких ви цінуєте, як найдорожчу прикрасу свого життя», — підсумував Азер Гусейнов.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X