По-українськи смачно та просто. Рецепт яворівського пирога з картоплею та гречкою

4 грудня, 07:07
У начинку пирога часто додають гриби та капусту (Фото:instagram.com/my_happyfood)

У начинку пирога часто додають гриби та капусту (Фото:instagram.com/my_happyfood)

Публікуємо автентичний рецепт, яким поділився фуд-блогер Едуард Насиров.

«Продовжуємо вивчати страви української кухні, і сьогодні я пропоную спекти особливий пиріг. Яворівський пиріг — відноситься до нематеріальної спадщини України, цей пиріг люблять на Галичині та готують на всі головні свята українців. При всій своїй простоті пиріг справді неймовірно смачний! Подається він у гарячому або холодному вигляді, часто з грибною підливою або сметаною, також його підсмажують на топленому вершковому маслі. Іноді в начинку додають гриби або квашену капусту», — розповів Едуард Насиров у своєму Instagram.

Відео дня

Рецепт пирога з картоплею

Інгредієнти для тіста:

  • 130 мл теплої води
  • 1 ст.л. цукру
  • 0,5 ч.л. солі
  • 3 ст.л. олії
  • 25 г дріжджів або 5 г сухих дріжджів
  • 1 невелике яйце
  • 250−270 г борошна

Для начинки:

  • 1 кг картоплі, відварити до готовності
  • 1 цибулина, подрібнити
  • 2 ст.л. олії
  • 50 г розм’якшеного вершкового масла
  • 100 г гречки, замочити у гарячій воді на 30 хвилин
  • сіль, перець за смаком

Приготування:

1. Підготуйте інгредієнти: відваріть картоплю до готовності, замочіть гречку на півгодини у гарячій воді, дістаньте з холодильника масло.

2. Приготуйте тісто: змішайте всі інгредієнти та замісіть еластичне тісто. Накрийте рушником і відставте.

3. Для начинки обсмажте подрібнену цибулю до золистості на розігрітій олії. Картоплю розімніть, додайте до неї решту інгредієнтів і перемішайте. Повністю остудіть начинку та скатайте з неї щільну кулю.

4. З тіста руками сформуйте коржик трохи більше діаметра кулі з картоплі. Покладіть начинку на тісто та защипніть краї.

5. Викладіть кулю з тіста в застелену пергаментом форму і акуратно розподіліть тісто по формі. Змастіть пиріг сумішшю жовтка з водою, зробіть в пирозі проколи, щоб виходила пара і відправте в попередньо розігріту до 180С духовку на 50−60 хвилин — верх повинен стати золотистим.

6. Вийміть пиріг із форми, дайте йому трохи охолонути (хвилин 5), потім встановіть зверху дошку з невеликим вантажем — 1 кг.

7. Повністю остудіть пиріг, наріжте на порційні шматочки і подавайте на стіл, заздалегідь підсмаживши і поливши грибною підливою чи сметаною за бажанням.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X