Вершкова, сирна і краффін. Три рецепти смачних пасок, які виручать

Крафіни найкраще прикрашати цукровою пудрою (Фото:Ліза Глінська)
Кулінарний експерт і кондитер Ліза Глінська поділилася рецептами класичної паски, крафіна з праліне та сирної бездріжджової паски.
Де й коли дивитися церемонію сходження благодатного вогню
В очікуванні світлого свята Великодня ми почали замислюватися про те, в який день пекти паски і за яким рецептом приготувати їх. Хтось віддає перевагу крафінам, хтось — італійським панетоне, деякі обирають бездріжджові сирні паски, а більшість продовжує готувати класичні здобні. Кондитер Ліза Глінська поділилася трьома перевіреними рецептами різних, але однаково смачних святкових пасок.
А більше кондитерських рецептів Лізи Глінської можна знайти в її кулінарних книгах.
Рецепт вершкової паски
Інгредієнти на 3 форми по 500 г
Опара:
- 150 г борошна
- 170 мл молока
- 1 г свіжих дріжджів
Тісто:
- 500 г борошна
- 320 г опари
- 80 г цукру
- 10 г солі
- 40 г меду
- 24 г свіжих дріжджів (8 г сухих дріжджів)
- 300 г яєць (холодних)
- 250 г вершкового масла (жирність 82% і вище)
- 150 г родзинок (цукати, журавлина, горіхи)
Сироп для просочення:
- 100 мл води
- 100 г цукру
- 30 мл чорного рому (за бажанням)
Швейцарська меренга (для покриття пасок):
- 150 г білка
- 300 г цукру

Приготування
1. У сотейник відправте воду, цукор і чорний ром, доведіть до кипіння, зніміть з вогню, остудіть.
2. Замочіть родзинки або інші цукати в охолодженому сиропі, накрийте плівкою, приберіть у холодильник.
3. Приготуйте опару. З'єднайте трохи тепле молоко, дріжджі, перемішайте. Додайте борошно, перемішайте, накрийте плівкою і залиште на 3−4 години.
*Якщо ви використовуєте сухі дріжджі, з'єднайте їх із борошном.
4. Замісіть тісто: відправте в чашу комбайна опару, холодні яйця, цукор, мед. Перемішайте на слабких обертах.
5. З'єднайте в мисці борошно, дріжджі розімніть із борошном, додайте сіль, перемішайте. Відправте в чашу комбайна, перемішайте на слабких обертах. Додайте холодні кубики вершкового масла і вимісіть до однорідності.
6. Перекладіть тісто в миску, накрийте плівкою, приберіть в тепле місце на 1,5−2 години — для першого підходу тіста.
7. Обімніть тісто, що підійшло. Оберніть харчовою плівкою та відправте на 10−12 годин у холодильник — для другого підходу тіста.
8. Форми змастіть вершковим маслом і присипте борошном.
9. Злийте сироп із родзинок. Дістаньте тісто з холодильника, вмішайте родзинки в тісто.
10. Розкладіть тісто по формах — на 1/3 висоти форми. Залиште для третього підйому на 1,5−2 години.
11. Розігрійте духовку до 170 °C і випікайте паски 30−40 хвилин.
12. Приготуйте меренгу: в чашу комбайна відправте білок і цукор. Перемішайте, поставте на парову баню і при постійному помішуванні розчиніть цукор.
Температура меренги не повинна перевищувати 60 °C.
13. Збийте в комбайні білок із цукром — він повинен стати повітряним. Меренга повинна стати блискучою, гладкою і текучою.
Умочіть паски в меренгу та задекоруйте за бажанням і смаком.
Бездріжджова сирна паска

Інгредієнти:
- 200 г сиру (9%)
- 100 г м’якого вершкового масла (½ пачки)
- 100 г цукру (4 ст.л. з гіркою)
- 2 яйця
- 150 г борошна (6 ст.л. з гіркою)
- 8 г розпушувача (0,5 ст.л.)
- 70 г в’яленої вишні
Ягідна глазур:
- 60 г ягідного пюре (2 ст.л. з гіркою)
- 120 г цукру (5 ст.л.)
- 5 г желатину + 25 мл води (1 ч.л. + 5 ч.л.)
Класична білкова глазур:
- 120 г цукрової пудри (5 ст.л.)
- 30 г білка (1 шт.)
- лимонна кислота (дрібка)

Приготування:
1. Збийте масло, додайте цукор і перемішайте. Потім додайте яйця та знову перемішайте.
2. Перетріть сир через дрібне сито, додайте сир до основної маси та перемішайте.
3. Перемішайте борошно і розпушувач, додайте до сирної маси, знову перемішайте.
4. Розріжте в’ялену вишню навпіл, додайте в тісто і перемішайте.
5. Розкладіть тісто у форми — до половини і відправте випікатися в розігріту до 170С на 35−40 хвилин.
6. Приготуйте глазур: замочіть желатин водою, залиште набухати на 10−15 хвилин.
Змішайте ягідне пюре з цукром, поставте на маленький вогонь і прогрійте, щоб цукор розтанув.
7. Або приготуйте звичайну білкову глазур: змішайте всі інгредієнти та добре збийте міксером або комбайном.
Додайте желатин, перемішайте. Збийте масу на високих обертах до повного охолодження.
8. Зніміть форми з пасок і покрийте тонким шаром глазурі. Задекоруйте в’яленою вишнею та сухоцвітами.
9. Якщо ви використовуєте звичайну глазур, залиште паски на 20−30 хвилин при кімнатній температурі, щоб вона підсохла. Якщо ви робите ягідну глазур, залиште її підсихати на 8−9 годин.
Бездріжджова сирна паска - відеорецепт
Крафіни з пастою праліне
Інгредієнти
Опара:
- 300 мл молока (1,2 склянки)
- 20 г цукру (1 ст.л.)
- 15 г свіжих пресованих дріжджів (2 ч.л.)
- 150 г борошна (6 ст.л. з гіркою)
Тісто:
- опара
- 100 г яйця (2 шт.)
- 100 г цукру (4 ст.л. з гіркою)
- 5 г солі (0,5 ч.л.)
- 500 г борошна (3 склянки + 1 ст.л.)
- 100 г м’якого вершкового масла (½ пачки, 82%)
Начинка:
- 200 г пасти праліне
- 100 г вершкового масла (½ пачки, 82%)

Приготування:
1. Приготуйте опару: змішайте тепле молоко та дріжджі. Додайте цукор і борошно через сито. Перемішайте, потім накрийте і залиште підходити в теплому місці без протягів на 1 годину.
2. Приготуйте тісто: перемішайте опару, змішайте її з яйцями, цукром і борошном, просіяним через сито. Додайте сіль і замісіть тісто.
3. Додайте вершкове масло та перемішайте.
4. Накрийте і залиште підходити в теплому місці без протягів на 1,5 години.
5. Приготуйте начинку: змішайте пасту праліне і масло, збийте до пишної маси.
6. Сформуйте крафіни: змастіть руки і стіл олією. Розділіть тісто на 6 частин.
7. Розкачайте по черзі кожен шматочок в прямокутник товщиною 3 мм. Змастіть тонким шаром начинки (по 50 г на кожен шматочок).
8. Загорніть тісто з начинкою в рулет. Розріжте рулет уздовж по центру, не дорізаючи до краю кілька сантиметрів.
9. Загорніть назовні половинку розрізаного рулету у вигляді «равликів». Потім загорніть другу половинку таким же чином і помістіть зверху на першу.
10. Сформуйте так само ще 5 крафінів і перекладіть їх у форми для випікання.
11. Залиште крафіни при кімнатній температурі підходити на 1 годину. Накрийте рушником або харчовою плівкою
12. Поставте випікатися в розігріту до 180С на 30−35 хвилин.
13. Задекоруйте цукровою пудрою.
Приємного апетиту та щасливих свят!
Крафін з праліне - відеорецепт
- Якщо паска не вдалася. Шість помилок під час випікання та як їх виправити
- Ягідна, білкова та на желатині. Рецепт трьох видів глазурі для пасок від Тетяни Литвинової
- Панетоне, веганські та Павлова. 11 київських кафе та кондитерських, у яких можна купити паски
- Паска а-ля панетоне, поркета та коктейль з червоного вина. Оригінальні рецепти до Великодня