Вершкова, сирна і краффін. Три рецепти великодніх пасок від Лізи Глінської

22 квітня, 09:08
Крафіни найкраще прикрашати цукровою пудрою (Фото:Ліза Глінська)

Крафіни найкраще прикрашати цукровою пудрою (Фото:Ліза Глінська)

Кулінарний експерт і кондитер поділилася рецептами класичної паски, крафіна з праліне та сирної бездріжджової паски.

В очікуванні світлого свята Великодня ми почали замислюватися про те, в який день пекти паски і за яким рецептом приготувати їх. Хтось віддає перевагу крафінам, хтось — італійським панетоне, деякі обирають бездріжджові сирні паски, а більшість продовжує готувати класичні здобні. Кондитер Ліза Глінська поділилася трьома перевіреними рецептами різних, але однаково смачних святкових пасок.

Відео дня

А більше кондитерських рецептів Лізи Глінської можна знайти в її кулінарних книгах.

Рецепт вершкової паски

Інгредієнти на 3 форми по 500 г

Опара:

  • 150 г борошна
  • 170 мл молока
  • 1 г свіжих дріжджів

Тісто:

  • 500 г борошна
  • 320 г опари
  • 80 г цукру
  • 10 г солі
  • 40 г меду
  • 24 г свіжих дріжджів (8 г сухих дріжджів)
  • 300 г яєць (холодних)
  • 250 г вершкового масла (жирність 82% і вище)
  • 150 г родзинок (цукати, журавлина, горіхи)

Сироп для просочення:

  • 100 мл води
  • 100 г цукру
  • 30 мл чорного рому (за бажанням)

Швейцарська меренга (для покриття пасок):

  • 150 г білка
  • 300 г цукру
Ліза Глінська
Фото: Ліза Глінська

Приготування

1. У сотейник відправте воду, цукор і чорний ром, доведіть до кипіння, зніміть з вогню, остудіть.

2. Замочіть родзинки або інші цукати в охолодженому сиропі, накрийте плівкою, приберіть у холодильник.

3. Приготуйте опару. З'єднайте трохи тепле молоко, дріжджі, перемішайте. Додайте борошно, перемішайте, накрийте плівкою і залиште на 3−4 години.

*Якщо ви використовуєте сухі дріжджі, з'єднайте їх із борошном.

4. Замісіть тісто: відправте в чашу комбайна опару, холодні яйця, цукор, мед. Перемішайте на слабких обертах.

5. З'єднайте в мисці борошно, дріжджі розімніть із борошном, додайте сіль, перемішайте. Відправте в чашу комбайна, перемішайте на слабких обертах. Додайте холодні кубики вершкового масла і вимісіть до однорідності.

6. Перекладіть тісто в миску, накрийте плівкою, приберіть в тепле місце на 1,5−2 години — для першого підходу тіста.

7. Обімніть тісто, що підійшло. Оберніть харчовою плівкою та відправте на 10−12 годин у холодильник — для другого підходу тіста.

8. Форми змастіть вершковим маслом і присипте борошном.

9. Злийте сироп із родзинок. Дістаньте тісто з холодильника, вмішайте родзинки в тісто.

10. Розкладіть тісто по формах — на 1/3 висоти форми. Залиште для третього підйому на 1,5−2 години.

11. Розігрійте духовку до 170 °C і випікайте паски 30−40 хвилин.

12. Приготуйте меренгу: в чашу комбайна відправте білок і цукор. Перемішайте, поставте на парову баню і при постійному помішуванні розчиніть цукор.

Температура меренги не повинна перевищувати 60 °C.

13. Збийте в комбайні білок із цукром — він повинен стати повітряним. Меренга повинна стати блискучою, гладкою і текучою.

Умочіть паски в меренгу та задекоруйте за бажанням і смаком.

Класична паска - відеорецепт

Бездріжджова сирна паска

Інгредієнти:

  • 200 г сиру (9%)
  • 100 г м’якого вершкового масла пачки)
  • 100 г цукру (4 ст.л. з гіркою)
  • 2 яйця
  • 150 г борошна (6 ст.л. з гіркою)
  • 8 г розпушувача (0,5 ст.л.)
  • 70 г в’яленої вишні

Ягідна глазур:

  • 60 г ягідного пюре (2 ст.л. з гіркою)
  • 120 г цукру (5 ст.л.)
  • 5 г желатину + 25 мл води (1 ч.л. + 5 ч.л.)

Класична білкова глазур:

  • 120 г цукрової пудри (5 ст.л.)
  • 30 г білка (1 шт.)
  • лимонна кислота (дрібка)
Ліза Глінська
Фото: Ліза Глінська

Приготування:

1. Збийте масло, додайте цукор і перемішайте. Потім додайте яйця та знову перемішайте.

2. Перетріть сир через дрібне сито, додайте сир до основної маси та перемішайте.

3. Перемішайте борошно і розпушувач, додайте до сирної маси, знову перемішайте.

4. Розріжте в’ялену вишню навпіл, додайте в тісто і перемішайте.

5. Розкладіть тісто у форми — до половини і відправте випікатися в розігріту до 170С на 35−40 хвилин.

6. Приготуйте глазур: замочіть желатин водою, залиште набухати на 10−15 хвилин.

Змішайте ягідне пюре з цукром, поставте на маленький вогонь і прогрійте, щоб цукор розтанув.

7. Або приготуйте звичайну білкову глазур: змішайте всі інгредієнти та добре збийте міксером або комбайном.

Додайте желатин, перемішайте. Збийте масу на високих обертах до повного охолодження.

8. Зніміть форми з пасок і покрийте тонким шаром глазурі. Задекоруйте в’яленою вишнею та сухоцвітами.

9. Якщо ви використовуєте звичайну глазур, залиште паски на 20−30 хвилин при кімнатній температурі, щоб вона підсохла. Якщо ви робите ягідну глазур, залиште її підсихати на 8−9 годин.

Бездріжджова сирна паска - відеорецепт

Крафіни з пастою праліне

Інгредієнти

Опара:

  • 300 мл молока (1,2 склянки)
  • 20 г цукру (1 ст.л.)
  • 15 г свіжих пресованих дріжджів (2 ч.л.)
  • 150 г борошна (6 ст.л. з гіркою)

Тісто:

  • опара
  • 100 г яйця (2 шт.)
  • 100 г цукру (4 ст.л. з гіркою)
  • 5 г солі (0,5 ч.л.)
  • 500 г борошна (3 склянки + 1 ст.л.)
  • 100 г м’якого вершкового масла пачки, 82%)

Начинка:

  • 200 г пасти праліне
  • 100 г вершкового масла пачки, 82%)
Ліза Глінська
Фото: Ліза Глінська

Приготування:

1. Приготуйте опару: змішайте тепле молоко та дріжджі. Додайте цукор і борошно через сито. Перемішайте, потім накрийте і залиште підходити в теплому місці без протягів на 1 годину.

2. Приготуйте тісто: перемішайте опару, змішайте її з яйцями, цукром і борошном, просіяним через сито. Додайте сіль і замісіть тісто.

3. Додайте вершкове масло та перемішайте.

4. Накрийте і залиште підходити в теплому місці без протягів на 1,5 години.

5. Приготуйте начинку: змішайте пасту праліне і масло, збийте до пишної маси.

6. Сформуйте крафіни: змастіть руки і стіл олією. Розділіть тісто на 6 частин.

7. Розкачайте по черзі кожен шматочок в прямокутник товщиною 3 мм. Змастіть тонким шаром начинки (по 50 г на кожен шматочок).

8. Загорніть тісто з начинкою в рулет. Розріжте рулет уздовж по центру, не дорізаючи до краю кілька сантиметрів.

9. Загорніть назовні половинку розрізаного рулету у вигляді «равликів». Потім загорніть другу половинку таким же чином і помістіть зверху на першу.

10. Сформуйте так само ще 5 крафінів і перекладіть їх у форми для випікання.

11. Залиште крафіни при кімнатній температурі підходити на 1 годину. Накрийте рушником або харчовою плівкою

12. Поставте випікатися в розігріту до 180С на 30−35 хвилин.

13. Задекоруйте цукровою пудрою.

Приємного апетиту та щасливих свят!

Крафін з праліне - відеорецепт

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X