Не плов. Рецепт йорданської святкової страви мансаф з баранини та рису

20 квітня 2021, 04:20

Побувавши в Йорданії на зйомках Орла і решки, співачка Надя Дорофєєва не упустила можливість спробувати місцевий делікатес — мансаф.

Мансаф - це традиційна йорданська страва з баранини в соусі з ферментованого сушеного йогурту «джаміда» з рисом або булгуром. По центру обов'язково повинна стирчати варена голова барана - для прикраси, але при бажанні її можна і з'їсти.

Відео дня

«Я обожнюю смачно поїсти, і місцева кухня мене приємно здивувала. Я вперше спробувала традиційну йорданську страву мансаф з баранини і рису. Мені відразу порекомендували їсти її рукою - мовляв, так ще смачніше. Головне - робити це правою рукою, тому що ліва у йорданців вважається брудною. Не можу сказати, що це було зручно, але сама страва виявилася дуже смачною - ніжне м'ясо, рис, соус», - розповіла Надя Дорофєєва Новому каналу.

У Йорданії ця страва вважається святковою - її готують в особливих випадках і на велику компанію. Спробувати приготувати мансаф можна і вдома.

Мансаф (Фото: прес-служба Нового каналу)
Мансаф / Фото: прес-служба Нового каналу

Мансаф з баранини і рису

Інгредієнти:

• баранина (плечова частина з кісткою) - 1,5 кг;

• рис (Басматі або жасмин) - 2 склянки;

• джамід (сушений йогурт) - близько 300 г;

• м'яке топлене масло - 2 ч. л.;

• цибуля ріпчаста - 2 шт .;

• спеції для мансафу (куркума, заатар, буркун, ромашка, м'ята, кардамон) - 1 ч. л.;

• кориця - ½ ч. л.;

• лавровий лист - 2-3 шт .;

• кардамон - 10 шт .;

• гвоздика - 5-6 шт .;

• чорний перець горошком - 10 шт .;

• лимонний сік - ½ ч. л.;

• цукор - ½ ч. л.;

• сіль за смаком;

• рослинна олія - 2-3 ст. л .;

• очищений мигдаль - для подачі;

• кедрові горіхи - для подачі;

• свіжа петрушка - для подачі;

• тонкий лаваш - для подачі.

Спосіб приготування:

1. Залийте джамід холодною водою і залиште на ніч.

2. Наріжте м'ясо на шматки, складіть у каструлю, залийте водою і поставте на середній вогонь. Як тільки вода закипить, злийте бульйон і промийте м'ясо. Потім покладіть його в чисту каструлю і знову залийте водою.

3. Додайте в каструлю очищену цибулю, лавровий лист, кардамон, гвоздику, чорний перець, корицю, трохи солі, цукор і лимонний сік. Накрийте всі інгредієнти кришкою, доведіть до кипіння і варіть ще півгодини.

4. Джамід подрібніть в блендері, щоб не було грудочок. Можна робити це разом з водою, в якій він замочувався. Потім доведіть джамід до кипіння, постійно помішуючи.

5. Як тільки йогурт закипить, додайте до нього м'ясо і стакан м'ясного бульйону, попередньо процідивши його, а також одну чайну ложку топленого масла і спеції для мансафу. Варіть ще 40 хвилин.

6. Ретельно промийте і просушіть рис.

7. В окрему каструлю покладіть чайну ложку топленого масла і 1-2 столових ложки рослинної олії. Поставте на вогонь, через кілька хвилин додавши в ємність рис. Посмажте його кілька хвилин, періодично помішуючи. Далі залийте рис окропом в пропорції один до двох, додайте сіль і варіть, поки рис не буде готовий.

8. Обсмажте мигдаль і кедрові горіхи на одній столовій ложці рослинного масла.

9. Підготуйте страву до подачі - для цього знадобиться великий плаский круглий піднос. Вилийте на нього трохи молочного соусу, в якому варилося м'ясо, застеліть лавашем і викладіть весь рис. Наверх викладіть м'ясо і ще раз полийте соусом. Обсипте підсмаженими горіхами і прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою. Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X