Калита. Як приготувати традиційну випічку на Андріїв день

12 грудня 2022, 20:22
Калита: рецепт обрядового хліба на день Андрія (Фото:klopotenko.com)

Калита: рецепт обрядового хліба на день Андрія (Фото:klopotenko.com)

13 грудня в Україні відзначають Андріїв день. Напередодні ввечері традиційно влаштовують святкування — Андріївські вечорниці — де одним з головним атрибутів є калита.

Андріїв день, який у народі називають Калита, має не тільки християнські, але і язичницькі корені. Раніше це було свято на честь народження світила та було пов’язане з парубоцько-дівочими гуляннями. У цей день збиралися всі неодружені молоді хлопці та дівчата, щоб влаштувати вечорниці з іграми, танцями та традиційними забавами — ворожінням, кусанням калити, розповіли у організації Пласт.

Відео дня

Калита — спеціальний обрядовий хліб, який випікають в Андріїв день. Він має форму кола — символ сонця та нескінченності. Його змащують медом, посипають горіхами, маком, родзинками. Калиту обов’язково використовують під час Андріївських вечорниць і для цього її навмисне роблять такою, щоб було складно вкусити.

Кусання калити

Завчасно спечений калач прив’язували на стрічку до стелі або довгої палиці - її тримав хлопець, якому доручали посаду пана Калитовського. У іншій руці цей юнак міг мати квача (щітку), вимащену в сажі. Завданням Калитовського було заважати сміливцям вкусити калиту.

Той, хто був охочий випробувати свою вдачу, сідав на коцюбу (та звався паном Коцюбинським) або кочергу (паном Кочержинським) та імітуючи їзду верхи направлявся до Калитовського, приказуючи: «Їду, їду калиту кусати!». Між ними відбувався жартівливий діалог: щоб спробувати вкусити калиту потрібно було виконати поставлене завдання. Наприклад, відгадати загадку, розказати скоромовку, станцювати. Після цього потрібно було підстрибнути і спробувати вкусити калиту обов’язково без допомоги рук.

Свято Андрія, Харківщина. Поштова марка (Фото: Wikimedia)
Свято Андрія, Харківщина. Поштова марка / Фото: Wikimedia

Як приготувати калиту: рецепт

Ділимося древнім рецептом калити від дослідниці обрядових страв Ганни Бут. «Зверніть увагу, що майже усього по три, бо в обрядових стравах кількість продуктів має магічне значення», — зазначила етнографиня.

Інгредієнти:

  • 3 стакани борошна;
  • 12 ложок молока або сироватки;
  • 2 яйця;
  • 3 ложки маку;
  • неповний стакан цукру;
  • 3 ложки олії;
  • горіхи;
  • родзинки;
  • 1 чайну ложку соди (погасити оцтом);
  • 3 ложки меду
  • Кориця, ванілін.

Приготування:

  1. Мак та родзинки попередньо залити окропом та «запарити». Мед, якщо дуже густий, розвести в сироватці.
  2. У окремій мисці замісити тісто з усіх інгредієнтів, окрім одного яйця — воно потрібне для змащування виробу. Якщо тісто виходить рідким, варто додати ще борошна.
  3. Тісто розкатати в лист товщиною, приблизно, 1,5 см. Накрити лист великою кришкою від каструлі та вирізати коло. По центру за допомогою склянки зробити круглий отвір. З обрізаного тіста зробити вісім зірочок, якими потім потрібно прикрасити калиту. На цьому етапі її потрібно змастити збитим яйцем, зірочки посипати маком, а саму калиту подрібненими горіхами.
  4. Випікати до готовності - приблизно, 30 хв за температури 180 градусів. Готову калиту можна змастити медом.
Святкова калита (Фото: Монте Хліб Фейсбук)
Святкова калита / Фото: Монте Хліб Фейсбук

Також рецептом калити поділився Євген Клопотенко:

Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 250 мл теплої води;
  • 3 ст. л. соняшникової олії;
  • 200 г маку з цукром (2:1);
  • 2 ст. л. меду;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 1 дрібка солі;
  • 3 ст. л. волоського горіха;
  • 3 ст. л. сухої журавлини або родзинок.

Приготування:

У глибокій мисці перемішайте борошно, розпушувач, сіль, потім додайте теплу воду та знову перемішайте. Додайте олію — і знову перемішайте.

Мак з цукром змішайте у пропорції 2 до 1, щоб вийшла повна 200 г склянка. 2 столові ложки маку лишіть для прикраси, інше всипте у тісто разом із журавлиною (або родзинками).

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Добре вимісіть тісто, сформулюйте з нього кулю та залиште у мисці під рушником на 20 хв. У цей час почніть розігрівати духовку до 180 градусів.

Коли тісто відпочине, сформулюйте з тіста калиту — круглий калач з отвором усередині. Викладіть на деко, застелене пергаментом. Зверху прикрасьте маком, родзинками, горіхами. Випікайте 30 хв. Готову страву змасіть медом.

Калита за рецептом Євгена Клопотенка (Фото: klopotenko.com)
Калита за рецептом Євгена Клопотенка / Фото: klopotenko.com

Нагадаємо, раніше НВ розповів, як приготувати вареники на Андрія та поділився рецептами ідеального тіста та ідеями начинок.

Редактор: Лілія Вітюк
Показати ще новини
Радіо NV
X