З волоськими горіхами. Рецепт аджики «по-одеськи» від Сави Лібкіна

27 серпня 2020, 10:40

Одеський ресторатор поділився своїм рецептом гострої грузинської приправи, яку можна використовувати і як маринад, і як соус.

Сава Лібкін — ресторатор, власник мережі кафе Компот, ресторанів Стейкаус. М’ясо і Вино, Дача, Тавернетта, Тавернетта. Піца і Просекко, Пан-Піца в Одесі. З нагоди наступаючого Горіхового Спаса, пропонуємо приготувати густу пастоподібну аджику з волоськими горіхами, рецептом якої поділився Сава.

Відео дня

«На овочевих рядах на Привозі колоритні грузинки продають аджику, закупорену в баночки від дитячого харчування. А в окремих випадках — стаканчиками, як насіння, якщо йдеться про сипучу „суху“ аджику, — каже ресторатор. — Ми будемо готувати „мокру“ аджику — густу, пастоподібну, яку в Одесі використовують для того, щоб натирати м’ясо та птицю перед приготуванням».

Рецепт аджики

Інгредієнти:

  • 500 г гострого червоного перцю
  • 150 г часнику
  • 100 г волоських горіхів
  • 10 г насіння коріандру
  • 10 г хмелі-сунелі
  • 50 г солі
Таку аджику в Одесі і в Грузії використовують як маринад для м'яса і риби (Фото: Прес-служба Сави Лібкіна)
Таку аджику в Одесі і в Грузії використовують як маринад для м'яса і риби / Фото: Прес-служба Сави Лібкіна

Приготування

Гострий перець очищаємо від насіння, а часник від плівки. Волоські горіхи подрібнюємо. Усе це разом пропускаємо через м’ясорубку з дрібною решіткою, після чого додаємо хмелі-сунелі та мелене насіння коріандру. Перемішуємо отримане пюре з сіллю — і аджика готова.

Отриману приправу можемо перекласти в банку та використовувати по мірі необхідності. Термін зберігання такої приправи в закритій банці практично не обмежений, тому вона може стати прекрасною заготівлею на зиму.

Соус до столу

Якщо хочете подати аджику до столу як соус, то до вже отриманої суміші додаємо ще кілька компонентів.

Інгредієнти на 75 г аджики:

  • 20 мл оливкової олії
  • 30 г крупно нарубаної кінзи
  • 70 г помідорів
  • 50 г солодкого перцю
Крім того аджику можна використовувати як соус до будь-яких страв (Фото: Прес-служба Сави Лібкіна)
Крім того аджику можна використовувати як соус до будь-яких страв / Фото: Прес-служба Сави Лібкіна

Приготування

Солодкий перець і помідори пропускаємо через м’ясорубку та змішуємо з усіма продуктами. Готово!

«У Грузії, незалежно від кольору, аджику використовують не тільки як соус для готової страви, але і як маринад, для чого можуть змішати її зі сметаною, або як заправку для бульйону. Виходить такий ядрений суп», — каже Сава Лібкін.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X