Повзуча революція. Ресторани України вливаються в рух Slow Food

12 березня 2019, 16:02

У ресторанах Києва з’явився знаменитий біло-червоний равлик. НВ Style дізнався подробиці

Всесвітній еногастрономічний рух Slow Food, заснований італійським фуд-райтером Карло Петріні, сьогодні охоплює 150 країн планети, і Україна входить в їх число не перший рік. Адепти гастрономічної культури приєднуються до руху, оскільки поділяють ідеали Slow Food: протистояння масовому поширенню швидкого харчування і глобалізації, збереження продовольчого біорізноманіття, підтримка дрібних виробників, локальних продуктів і гастрономічних традицій з ними пов’язаних.

Відео дня

Топінамбур - ще один доступний, здоровий місцевий продукт (Фото: Фото з архіву Даші Малахової)
Топінамбур - ще один доступний, здоровий місцевий продукт / Фото: Фото з архіву Даші Малахової

У той самий час причина, з якої рух набув популярності в світі, набагато прозаїчніша: цінителі смачної їжі помітили, що червоно-білий равлик (логотип Slow Food) на ресторані, що символізує відповідність цінностям руху: Смачно, чисто, чесно, є свого роду знаком якості.

Фотоархів Даші Малахової
Фото: Фотоархів Даші Малахової
Slow Food Україна
Фото: Slow Food Україна

В Україні рух вже більше десяти років підтримує фермерів, вивчає і просуває локальні продукти і традиційні рецепти, завдяки чому, наприклад, в 2014 році бессарабські бринза й кефаль були внесені до всесвітнього Ковчегу смаку. Це аналог Червоної книги для традиційних продуктів, страв, рецептів і ремесел, у якому такі зірки світової гастрономії як Парміждано Реджано сусідять із менш прославленими, але важливими для традиційного укладу різних народів продуктами, наприклад, австралійської сливою Давидсон, рідкісним дикою кавою рацемоза з Південної Африки або медом провінції Тапоя (Буркіна Фасо).

Тепер же повільна революція дісталася і до ресторанів України: Slow Food оголосив про включення українських шефів в Міжнародний Альянс кухарів. Першими вступили Даша Малахова, Картата потата, Київ), Вікторія Пархоменко (Клюква і Брюква, Київ), Юрій Ковриженко (Київ), Віктор Титов (Одеса), Богдан Михайлов (Локаліст, відкриття очікується в квітні, Київ), Ігор Мезенцев, Лариса Титикало (бринзарня і еко-готель Куба далеко, Вилкове, Pug Life Café, Бровари). Одночасно на входах в ресторани стали з’являтися ті самі заповітні равлики.

«Це перемога!», — поділилася Даша Малахова на своїй сторінці. — «Я дуже довго чекала цього дня і щаслива, що щодня нас стає більше. Обов’язково приєднуйтесь. Сьогодні запуск в Клюкві і брукві, яка вже п’ять років сповідує філософію використання локальних продуктів». Бренд-шеф Клюкви і брукви Вікторія Пархоменко відома в гастрономічному співтоваристві України як відкривачка і популяризатор ряду місцевих продуктів, наприклад, спаржі з Любимівки. «Равлик — це наш пам’ятник за те, що ми не кинули і не пішли купили лосося», — лаконічно пожартувала Вікторія на тему складності роботи з невеликими фермерськими господарствами. Тепер знамените лого Slow Food прикрашає вхід в ресторан.

Всі шефи — учасники Міжнародного шеф-альянсу представили власні рецепти з місцевих сезонних продуктів. Наприклад, Даша Малахова — запечений топінамбур з пряними травами, Вікторія Пархоменко — фірмові млинці Клюкви з щучої ікрою, Лариса Титикало — болгарську міліну з бринзою і брускети з вилківської кефаллю, Юрій Ковриженко — запечену селеру з оригінальною інтерпретацією вінегрету, Богдан Михайлов — крекери з білого хліба з грильяжем з насіння конопель і кульками з козячої рікотти і витриманого козячого сиру.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X