Запіканки, котлети та панна кота. 6 ідей, що приготувати з пшона

19 квітня, 06:13
Що можна приготувати з пшона окрім каші (Фото:denio109/depositphotos)

Що можна приготувати з пшона окрім каші (Фото:denio109/depositphotos)

Пшоно має багато переваг: довго зберігається, легко та швидко готується, містить багато вітамінів, мінералів, складних вуглеводів, білків. Його можна використовувати не тільки у якості гарніра, але і готувати з нього основні страви і навіть десерти.

Пшоно — це очищене насіння проса. 100 г пшону містить 69,3 г повільних вуглеводів, 3,3 г насичених, моно- та поліненасичених жирів і 11,5 г білків. У ньому містяться вітаміни групи В, зокрема В1, В6, РР і фолієва кислота, а також бета-каротин (чим більше його, тим насиченіший жовтий колір має крупа).

Відео дня

Що приготувати з пшона

Як варити пшоно? Варити крупу потрібно у воді у співвідношенні 1:2. Тобто на 1,5 склянки пшона потрібно 3 склянки рідини — води або молока.

Значну роль у тому, наскільки смачною буде каша, відіграє якість пшона. Перед приготуванням його варто перебрати від сміття та декілька разів промити, доки вода не стане прозорою. Щоб крупа смакувала ще краще, у неї варто додати вершкового масла.

Котлетки з пшоняної каші

Інгредієнти:

  • Пшоно — 1 склянка;
  • Яйце — 2 шт;
  • Бринза — 100 г;
  • Сир твердий — 100 г;
  • Сіль за смаком;
  • Олія для смаження;
  • Борошно для панірування;
  • Свіжа зелень;
  • Сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Зварити пшоняну кашу та охолодити до кімнатної температури.
  2. Зелень дрібно порізати, твердий сир натерти.
  3. Змішати пшоняну кашу, зелень, яйця, сири, сіль, перець, перемішати до однорідності.
  4. Сформувати невеликі котлетки однакового розміру, обваляти у паніруванні.
  5. Обсмажувати на розігрітій олії з двох сторін до золотистої шкоринки.

Запіканка з пшона та курки

Інгредієнти:

  • Курка — 250 г;
  • Яйця — 3 шт;
  • Молоко — 1 склянка;
  • Цибуля-порей — 1 шт;
  • Пшоно — 200 г;
  • Сир — 80 г.

Приготування:

  • У глибокій мисці змішати молоко з яйцями, додати сіль та спеції за смаком. У заливку натерти частину сиру та перемішати.
  • На пательні обсмажити шматочки курки, потім додати подрібнену цибулю і ще трохи просмажити.
  • Пшоно відварити (на 200 г крупи — 400 г води) протягом 20 хв, після чого викласти основу з пшона у форму для випікання, сформувати «бортики».
  • Викласти на кашу начинку, залити сумішшю молока та яєць, зверху притрусити іншою частиною натертого сиру.
  • Випікати у розігрітій духовці близько 25 хв при температурі 170−180 градусів.

Солодка пшоняна запіканка

Інгредієнти:

  • Яблуко — 200 г;
  • Сир кисломолочний 5% - 180 г;
  • Гарбуз сирий — 150 г;
  • Пшоно — 100 г;
  • Сметана 10% - 50 г;
  • Яйця — 2 шт;
  • Кокосова стружка — 15 г;
  • Підсолоджувач, кориця — за смаком.

Приготування:

  1. Пшоно промити, зварити та залишити охолонути до кімнатної температури.
  2. Гарбуз почистити, нарізати маленькими шматочками та разом з яблуком подрібнити у блендері. Можна також натерти.
  3. Змішайте всі інгредієнти та вимішайте до однорідності.
  4. Пересипте масу у форму для запікання та відправте в духовку на 30−40 хвилин за температури 180 градусів. Запіканка має набути золотистого кольору.

Фаршировані перці з пшоном

Інгредієнти:

  • Великі болгарські перці - декілька шт;
  • Пшоняна каша;
  • Цибуля — 1 шт;
  • Морква — 1 шт;
  • Часник — 2−3 зубці;
  • М’який сир (фета, моцарела тощо) — 1 упаковка;
  • Спеції за смаком.

Приготування:

  1. Розрізати навпіл великі перці, почистити, змастити їх олією. Викласти на деко, устелене пергаментом.
  2. Дрібно нарізані цибулю, часник, перець та моркву протушкувати. Потім перемішати з попередньо приготованою пшоняною кашею.
  3. Додати до каші з овочами м’який солоний сир, перемішати до однорідності.
  4. Зафарширувати перці.
  5. Випікати у розігрітій духовці 15−20 хвилин за температури 180 градусів.

Літній салат з пшоном

Інгредієнти:

  • Пшоно — 200 г;
  • Зелена цибуля — 3−4 пера;
  • Редис молодий — 10−12 шт;
  • Зелений горошок (морожений або свіжий) — 100 г;
  • Кріп — великий пучок;
  • Сир Фета — 60 г;
  • Сіль та перець за смаком;
  • Оливкова олія — 3 ст.л.;
  • Лимонний сік — 3 ст.л.;
  • Лимонна цедра — 1 ч. л.

Приготування:

  1. Пшоно промийте та відваріть крупу, щоб вона вийшла розсипчастою.
  2. Поки приготується каша, тонко наріжте редиску та зелену цибулю.
  3. Горошок залийте окропом, залиште на кілька хвилин та злийте воду.
  4. З оливкової олії, лимонного соку, цедри, солі та перцю зробити заправку для салату.
  5. У окремій ємності змішайте крупу, овочі та заправку, перемішайте. Зверху додайте подрібнений сир фета.

Окрім рецептів основних страв, пшоно підійде і для створення незвичайних десертів, наприклад, веганської панна коти. Якщо ви не дотримуєтесь веганства, вегетеріанства чи не маєте протипоказань до лактози, то інгредієнти за бажанням можна замінити відповідниками — наприклад, кокосове молоко звичайним. Також агар-агар можна замінити желатином, сироп топінамбура — будь-яким іншим і так далі.

Панна кота Пряний гарбуз-апельсин

Інгредієнти:

  • Жирне кокосове молоко — 100 г;
  • М’який гарбуз — 300 г;
  • Апельсиновий свіжовичавлений сік — 150 г;
  • Приготоване пшоно — 300 г;
  • Какао-масло — 100 г;
  • Сироп топінамбура — 70 г + 2 ст. л.;
  • Агар-агар сила 900 — приблизно 6 г;
  • Кориця, імбир, гвоздика — по 0,25 чайної ложки.

Усі інгредієнти мають бути максимально теплі.

Приготування:

  1. Гарбуз подрібнити на шматки, запекти або протушкувати з 2 ст. л. сиропу і 2 ст. л. води до м’якості.
  2. Пшоно відварити та дати трохи охолонути.
  3. З апельсину вичавити сік.
  4. У сотейнику з'єднати кокосове молоко, апельсиновий фреш, сироп топінамбура, агар-агар і довести до кипіння, після чого додати спеції і прокип’ятити 30 секунд.
  5. У чаші блендера з'єднати теплий гарбуз і пшоно, розтоплене какао-масло, суміш з агаром та збити до гладкої однорідної консистенції. Легенько постукати ємністю по столу, щоб уникнути утворення бульбашок всередині суміші.
  6. Масу потрібно розлити по формах після чого відставити у холодильник до застигання.
  7. Для декорування можна протушкувати порізаний гарбуз зі шкіркою апельсину з сиропом та водою. Після застигання вирізати з суміші кубики для подачі.
    Готовий десерт можна зберігати у холодильнику до 72 годин.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які небанальні страви можна приготувати з гречки, щоб нагодувати усю сім'ю.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X