Святкові панянки. Рецепт українських різдвяних пряників

7 січня 2022, 11:24

Євген Клопотенко разом із Музеєм Івана Гончара розповів, як приготувати автентичний український десерт.

«Є такі українські пряники, панянки називаються, що стали для мене сильним враженням. Знаєте, я ніби відкрив якусь таємну скриньку з великими цінностями. Бо в тих пряниках стільки культурного сенсу зашифровано, що відчуваєш певну несправедливість від того, що вони не популяризувалися і стали забуватися. Маємо ще шанс це виправити, доки десь там у повітрі літають рідкі спогади і за них поки можна схопитися. Я дізнався про ці пряники завдяки Музею Івана Гончара. Музей, своєю чергою, про пряники дізнався завдяки дослідниці з Полтавщини, Оксані Дорошенко, яка знайшла щоденник бабці свого чоловіка. Плюс напрацювання етнолога Світлани Щербань посилили обізнаність у цій темі […] Отже, панянки. Це різдвяні пряники з пісного солодкого тіста (у складі лише борошно, вода та цукор). Тісто те фарбували буряковим соком і прикрашали глазур’ю (зазвичай, трьох кольорів). Зі знайдених згадок їх готували на 6 січня (або на 24.12, якщо за актуальним календарем)», — розповів Євген Клопотенко в своєму інстаграмі.

Відео дня

Рецепт пряників

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • 10 г розпушувача
  • 400 г цукру
  • 300 г води
  • Буряковий сік

Для глазурі:

  • 30 г борошна
  • 30 г крохмалю
  • 40 г води

Приготування:

Змішайте борошно з розпушувачем. Окремо змішайте цукор з водою та розчиніть його в ньому. Перелийте цукрову воду в борошно.

Змастіть руки олією, щоб до них нічого не прилипало, та замісіть тісто. Залиште його на 15 хвилин.

Розкатайте тісто у пласт товщиною 4−5 мм і виріжте за допомогою формочок печиво. Змажте буряковим соком і випікайте при температурі 180 °C 15−20 хвилин.

Змішайте інгредієнти для глазурі та розмалюйте охололі пряники.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X