Як приготувати кутю на Різдво 2022: найкращі рецепти

6 січня, 06:09
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Кутя — сім найкращих рецептів (Фото:LovelyMama/Depositphotos)

Кутя — сім найкращих рецептів (Фото:LovelyMama/Depositphotos)

6 січня на Святий вечір багато українців увечорі зберуться за святковим столом, на якому будуть стояти 12 пісних страв. А головною різдвяною стравою за традицією стане кутя.

Кутя — це ритуальна страва, з якої в Україні прийнято починати трапезу на Святвечір. Останній тиждень перед Різдвом вважається найбільш суворої тижнем Різдвяного посту, а 6 січня в переддень Різдва сідати за стіл не прийнято аж до появи на небі першої зірки. Коли ж родина сідає за святкову вечерю, необхідно прочитати молитву і запалити різдвяну свічку.

Відео дня

Коли господар будинку благословить трапезу, кожен член сім'ї повинен з'їсти по три ложки куті, а потім приступати до частування з інших страв.

Наші предки вірили, що чим смачніша буде кутя на Різдво, тим багатшим буде рік. Традиційна різдвяна кутя готується з пшениці, але цю крупу можна замінити будь-якою іншою: перловкою, рисом, вівсом і так далі.

Крім крупи, в кутю можна додавати мед, мак або макове молоко, горіхи, родзинки, цукати, варення та інші начинки на ваш смак.

Редакція НВ Лайф пропонує найкращі рецепти куті на Різдво 2022.

Традиційна кутя — рецепт з пшеницею

Інгредієнти:

  • стакан пшениці
  • 2−3 склянки води
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • дрібка солі
  • 100−150 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г волоських горіхів
  • 2−3 ст. л. меду

Приготування:

Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Якщо ви придбали шліфовану пшеничну крупу, то її замочувати не треба. Потім зваріть пшеницю в товстостінній каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку рослинної олії.

Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стікла вся зайва рідина. Потім перетріть мак в блендері, кавомолці або м’ясорубці до появи білого «молочка».

У крупу, що охолола, додайте перетертий мак, подрібнені і обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл.

Традиційним рецептом куті й узвару також поділилася Ліза Глінська.

Кутя з рису

Інгредієнти:

  • склянка рису Жасмін
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів (волоські, мигдаль, кеш’ю або будь-які інші)
  • 100 г маку
  • цукор, кориця, мед

Приготування:

Приготування цієї куті на Різдво виглядає так: промийте рис, залийте його водою і варіть до готовності. Коли рис буде готовий, відкиньте його на друшляк і промийте холодною кип’яченою водою. Попередньо замочені родзинки змішайте з подрібненими горіхами, цукром і корицею. Додайте цю суміш до рису і полийте медом або цукровим сиропом.

За бажанням, в цей рецепт можна додати ягоди, цукати, мармелад або варення. Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.

Кутя з халвою і шоколадом

Інгредієнти:

  • півсклянки пшениці
  • 100 г халви
  • 50 г шоколаду
  • 100 г горіхів
  • 100 г маку
  • цукор, мед

Приготування:

Якщо не знаєте, що приготувати на Різдво 2021, урізноманіть звичне різдвяне меню оригінальної кутею з халвою. Для цього зваріть пшеницю, як зазначено в першому рецепті. Запарте мак окропом, потім розітріть його до появи «молочка» і додайте цукор. Обсмажте подрібнені горіхи. Замочіть родзинки. Наріжте кубиками халву, а шоколад — невеликими шматочками.

Змішайте готову пшеницю з маком, горіхами, родзинками, халвою і шоколадом. Полийте медом. Якщо кутя з халвою вийде дуже густою, додайте трохи кип’яченої води і ще раз перемішайте.

Кутя з булгура

Інгредієнти:

  • склянка булгура
  • 2 ст. л. кунжуту
  • 2 ст. л. насіння соняшника
  • 100 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів
  • цукор, мед, щіпка солі

Приготування:

Приготування куті на Різдво — це щорічний святковий ритуал. З року в рік кожній господині хочеться оновити свій звичний рецепт або спробувати приготувати кутю по-новому. Пропонуємо нестандартний рецепт куті з булгуром замість традиційної пшениці.

Зваріть булгур в трохи підсоленій воді протягом 15−20 хвилин до м’якості. Поки крупа вариться і остигає, замочіть родзинки і мак, подрібніть горіхи. Розімніть мак до отримання «молочка» і змішайте його з медом. Змішайте булгур з медовим маком, родзинками, горіхами, насінням і кунжутом.

Кутя різдвяна з перловки

Інгредієнти:

  • склянка перлової крупи
  • 150 г маку
  • 100 г горіхів
  • 50 г родзинок
  • мед, цукор, півсклянки вершків

Приготування:

З перлової крупи виходить дуже смачна кутя на Різдво. Промийте перлову крупу, залийте водою у співвідношенні 1:3 і варіть до готовності. Поки крупа вариться і остигає, замочіть мак і родзинки. Потім розітріть мак до появи «молочка». Додайте до перловки мак, родзинки, подрібнені підсмажені горіхи, мед і цукор. Залийте вершками і перемішайте.

Кутя в мультиварці

Полба — старовинна пшениця, яку в наші дні можна знайти в напівдикому вигляді. Вона менш калорійна, багата поживними речовинами і саме їй надають перевагу шанувальники ЗСЖ. Приготування полби вимагає тривалого часу.

Інгредієнти на 4−6 порцій:

  • 400 г полби або пшениці
  • 50 г маку
  • 100 г родзинок
  • 3 ст.л. меду
  • 100 г волоського горіха
  • 4−6 склянок узвару

1. Полбу промити і залити холодною водою на 2 години.

2. У чашу мультиварки влити 2 склянки води, закип’ятити на режимі «варіння» (110°С), в киплячу воду всипати промитий мак і проварити 1 хвилину, після чого залишити мак в мультиварці під кришкою на ще 30 хвилин. Злити ⅔ води, охолодити, пересипати мак з водою в стакан блендера і перебити.

3. Злити воду з пшениці. У чашу мультиварки влити 1 л води і додати крупу. На програмі для рису або плову (105°С) довести крупу до кипіння при відкритій кришці. Закрити чашу мультиварки. Готувати в режимі «каша» (90°С) 1,5 години. За цей час крупа повинна набрякнути і увібрати майже всю воду.

4. Додати промиті родзинки, медом і мак, перемішати і готувати ще 30 хвилин в режимі «каша».

5. Розкладіть кутю в тарілки або горнятка, посипте горіхами або додайте узвар. Святкова різдвяна кутя готова.

Кутя на мигдальному молоці

Не всі люблять поєднання узвару і пшениці. В цьому випадку кутю можна залити чимось на власний смак, наприклад, мигдальним молоком, яке також відноситься до пісних продуктів. Рецепт для приготування святкової каші можна вибрати будь-який з наведених вище. добре смакуватиме така кутя зі шматочк\ками свіжих фруктів (ківі, апельсин).

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X