Як приготувати кутю на Різдво 2023: найкращі рецепти

Кутя — сім найкращих рецептів (Фото:LovelyMama/Depositphotos)
На Святий вечір багато українців зберуться за святковим столом, на якому стоятимуть 12 пісних страв. А головним серед них за традицією стане кутя — публікуємо найкращі рецепти.
Кутя — це ритуальна страва, з якої в Україні прийнято починати трапезу на Святвечір. Останній тиждень перед Різдвом вважається найбільш суворої тижнем Різдвяного посту, а 6 січня в переддень Різдва сідати за стіл не прийнято аж до появи на небі першої зірки. Коли ж родина сідає за святкову вечерю, необхідно прочитати молитву і запалити різдвяну свічку.
Коли господар будинку благословить трапезу, кожен член сім'ї повинен з'їсти по три ложки куті, а потім приступати до частування з інших страв.
Наші предки вірили, що чим смачніша буде кутя на Різдво, тим багатшим буде рік. Традиційна різдвяна кутя готується з пшениці, але цю крупу можна замінити будь-якою іншою: перловкою, рисом, вівсом і так далі.
Крім крупи, в кутю можна додавати мед, мак або макове молоко, горіхи, родзинки, цукати, варення та інші начинки на ваш смак.
Редакція NV Life пропонує найкращі рецепти куті на Різдво 2023.
Традиційна кутя — рецепт з пшеницею
Інгредієнти:
- стакан пшениці
- 2−3 склянки води
- 1 ст. л. рослинної олії
- дрібка солі
- 100−150 г маку
- 100 г родзинок
- 100 г волоських горіхів
- 2−3 ст. л. меду
Приготування:
Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Якщо ви придбали шліфовану пшеничну крупу, то її замочувати не треба. Потім зваріть пшеницю в товстостінній каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку рослинної олії.
Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стікла вся зайва рідина. Потім перетріть мак в блендері, кавомолці або м’ясорубці до появи білого «молочка».
У крупу, що охолола, додайте перетертий мак, подрібнені і обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл.
Традиційним рецептом куті й узвару також поділилася Ліза Глінська.
Кутя з рису
Інгредієнти:
- склянка рису Жасмін
- 100 г родзинок
- 100 г горіхів (волоські, мигдаль, кеш’ю або будь-які інші)
- 100 г маку
- цукор, кориця, мед
Приготування:
Приготування цієї куті на Різдво виглядає так: промийте рис, залийте його водою і варіть до готовності. Коли рис буде готовий, відкиньте його на друшляк і промийте холодною кип’яченою водою. Попередньо замочені родзинки змішайте з подрібненими горіхами, цукром і корицею. Додайте цю суміш до рису і полийте медом або цукровим сиропом.
За бажанням, в цей рецепт можна додати ягоди, цукати, мармелад або варення. Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.
Кутя з халвою і шоколадом

Інгредієнти:
- півсклянки пшениці
- 100 г халви
- 50 г шоколаду
- 100 г горіхів
- 100 г маку
- цукор, мед
Приготування:
Якщо не знаєте, що приготувати на Різдво 2021, урізноманіть звичне різдвяне меню оригінальної кутею з халвою. Для цього зваріть пшеницю, як зазначено в першому рецепті. Запарте мак окропом, потім розітріть його до появи «молочка» і додайте цукор. Обсмажте подрібнені горіхи. Замочіть родзинки. Наріжте кубиками халву, а шоколад — невеликими шматочками.

Змішайте готову пшеницю з маком, горіхами, родзинками, халвою і шоколадом. Полийте медом. Якщо кутя з халвою вийде дуже густою, додайте трохи кип’яченої води і ще раз перемішайте.
Кутя з булгура
Інгредієнти:
- склянка булгура
- 2 ст. л. кунжуту
- 2 ст. л. насіння соняшника
- 100 г маку
- 100 г родзинок
- 100 г горіхів
- цукор, мед, щіпка солі
Приготування:
Приготування куті на Різдво — це щорічний святковий ритуал. З року в рік кожній господині хочеться оновити свій звичний рецепт або спробувати приготувати кутю по-новому. Пропонуємо нестандартний рецепт куті з булгуром замість традиційної пшениці.
Зваріть булгур в трохи підсоленій воді протягом 15−20 хвилин до м’якості. Поки крупа вариться і остигає, замочіть родзинки і мак, подрібніть горіхи. Розімніть мак до отримання «молочка» і змішайте його з медом. Змішайте булгур з медовим маком, родзинками, горіхами, насінням і кунжутом.
Кутя різдвяна з перловки
Інгредієнти:
- склянка перлової крупи
- 150 г маку
- 100 г горіхів
- 50 г родзинок
- мед, цукор, півсклянки вершків
Приготування:
З перлової крупи виходить дуже смачна кутя на Різдво. Промийте перлову крупу, залийте водою у співвідношенні 1:3 і варіть до готовності. Поки крупа вариться і остигає, замочіть мак і родзинки. Потім розітріть мак до появи «молочка». Додайте до перловки мак, родзинки, подрібнені підсмажені горіхи, мед і цукор. Залийте вершками і перемішайте.
Кутя в мультиварці
Полба — старовинна пшениця, яку в наші дні можна знайти в напівдикому вигляді. Вона менш калорійна, багата поживними речовинами і саме їй надають перевагу шанувальники ЗСЖ. Приготування полби вимагає тривалого часу.
Інгредієнти на 4−6 порцій:
- 400 г полби або пшениці
- 50 г маку
- 100 г родзинок
- 3 ст.л. меду
- 100 г волоського горіха
- 4−6 склянок узвару
1. Полбу промити і залити холодною водою на 2 години.
2. У чашу мультиварки влити 2 склянки води, закип’ятити на режимі «варіння» (110°С), в киплячу воду всипати промитий мак і проварити 1 хвилину, після чого залишити мак в мультиварці під кришкою на ще 30 хвилин. Злити ⅔ води, охолодити, пересипати мак з водою в стакан блендера і перебити.
3. Злити воду з пшениці. У чашу мультиварки влити 1 л води і додати крупу. На програмі для рису або плову (105°С) довести крупу до кипіння при відкритій кришці. Закрити чашу мультиварки. Готувати в режимі «каша» (90°С) 1,5 години. За цей час крупа повинна набрякнути і увібрати майже всю воду.
4. Додати промиті родзинки, медом і мак, перемішати і готувати ще 30 хвилин в режимі «каша».
5. Розкладіть кутю в тарілки або горнятка, посипте горіхами або додайте узвар. Святкова різдвяна кутя готова.

Кутя на мигдальному молоці
Не всі люблять поєднання узвару і пшениці. В цьому випадку кутю можна залити чимось на власний смак, наприклад, мигдальним молоком, яке також відноситься до пісних продуктів. Рецепт для приготування святкової каші можна вибрати будь-який з наведених вище. добре смакуватиме така кутя зі шматочк\ками свіжих фруктів (ківі, апельсин).