Збалансоване харчування. Раціон у сховок від нутриціолога

25 березня, 00:10
2−3 пункти з кожного блоку нутрієнтів — ідеальний варіант (Фото:s well / unsplash)

2−3 пункти з кожного блоку нутрієнтів — ідеальний варіант (Фото:s well / unsplash)

Анастасія Голобородько розповіла, як має виглядати ідеальний продуктовий запас.

Національний консультант ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування та нутриціології склала список продуктів для збалансованого харчування навіть у бомбосховищах чи в дорозі.

Відео дня

Анастасія Голобородько

Сертифікований нутріціолог, консультантка з харчування, фуд-терапевтка та спікерка з освіти в їжі

Вода — розрахунок води на 2−3 л на особу, якщо це тільки вода питна та приготування (для гігієни — окремо).

2−3 пункти з кожного блоку — ідеальний варіант, але обов’язково хоча б по 1.

Консерви та сушені продукти — основний нормальний спосіб збереження. Повний набір можна розділити за основними життєвоважливими макронутрієнтами.⠀

Білок:⠀

  • консерва м’ясо (птиця, червоне м’ясо, субпродукти: печінка, сало)
  • консерва риба (солона, в олії, томатному соусі, в розсолі)
  • консерви бобові (відварена та в маслі/томатній пасті квасоля, нут, боби, сочевиця)
  • консерви бульйон (в концентрованому порошку, бульйонні кубики)
  • консерва горіхова паста (арахісова — недорого і довго насичує, горіхове борошно будь-яке)
  • сушене м’ясо та риба
  • батончики⠀

Молочне:

  • сухе молоко (сухе соєве та інше альтернативне)
  • згущене молоко
  • білкові суміші (спортивного харчування, суміші запаси БАД магазинів та аптек, ВСАА, сироватковий протеїн у формі порошку) коли є вода⠀

Овочі:

  • консервовані овочі (тушковані, у вигляді «ікри» та у вигляді домашніх заготовок)
  • томатна паста (концентрована)
  • консерви горох, кукурудза
  • буряк
  • морква
  • коренеплоди (за доступністю будь-які - корінь селери, петрушки — всі коренеплоди довго зберігаються і, крім картоплі, вживаються у сирому вигляді)
  • сухе картопляне пюре⠀

Зерна:⠀

  • крекери, хлібці (пласкі, тонкі, як пінопласт, тільки потім сухарі і локшина швидкого приготування)
  • сухі пластівці готові до вживання (мультизлак, кукурудзяні, рисові - будь-які готові сніданки)
  • ячмінь, перловка, нешліфований рис, гречка, пшоно — цільнозернові тривалого насичення — коли є вода і можливість кип’ятити
  • сочевиця та колотий горох, пропарений рис і каші швидкого приготування — 2-хвилинне приготування коли є вода і можливість кип’ятити⠀
margarita zueva / unsplash
Фото: margarita zueva / unsplash

Фрукти/солодке (глюкоза):

  • чорнослив
  • родзинки
  • курага
  • фінік
  • джеми та варення
  • желе в пакетах (желатин, цукор)
  • печиво
  • консервовані фрукти в сиропі
  • мед та цукор
  • цукерки-льодяники

Жири та інше:

  • олії (як доп. до будь-якого прийому їжі, олії = тривале насичення)
  • горіхи та насіння в будь-якому вигляді (сирому, смаженому)
  • арахіс
  • регідрон та будь-які електролітні суміші аптечні та спортивні (у простих умовах — сіль+цукор+вода)

Більше про Анастасію Голобородько, її підхід і діяльність — за посиланням.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X