Більше спецій і жодної олії. Зіркова дієтологиня Мирослава Ульяніна розповіла, як правильно харчуватися взимку

5 грудня 2020, 11:30

Взимку не бійтеся використовувати більше спецій, коли готуєте улюблені страви, але обмежте вживання цукру та смажених продуктів, говорить в інтерв'ю Радіо НВ консультантка з харчування, телеведуча Мирослава Ульяніна.

Ми записали її головні поради щодо того, як правильно харчуватися у зимову пору року.

Мирослава Ульяніна

дієтологиня

Зимою потрібно зменшити кількість солі, яка є бичом нашого суспільства, її чомусь додають усюди. Зараз дуже важливо замінити її різноманітними травами. Ми можемо брати різні сухі трави: майоран, орегано, прованські, французькі, італійські. Крім цього, взимку дуже рекомендую додавати [до страв] такі прянощі, як імбир, куркума та різні види перцю (чорний, червоний, рожевий, білий). Ось ця трійця — імбир, куркума і перець — дає хороший симбіоз. Це круто для нашого кишківника, травлення й імунітету, і крім цього покращує засвоєння їжі, обмін речовин загалом.

Відео дня

Але однозначно потрібно бути обережним і свідомим щодо того, що якщо страва й інгредієнти нові, нашому шлунку і насамперед кишківнику, який все це засвоюватиме, буде незвично. Організму доведеться виділяти ферменти у більшій кількості, і можливо, він не буде до цього готовий.

Порада перша: ви можете експериментувати кожного дня, але з однією стравою на день. Не треба, щоби вся їжа була незвичною. Крім цього, нові страви краще їсти все ж таки в першій половині дня, а не пізно ввечері. Тобто приблизно з 12:00 до 16:00 (максимум — до 18:00) — це оптимальний час для того, щоби скуштувати справді щось нове. Тому що ввечері набагато зменшуються можливості нашого організму засвоювати щось швидко, тому краще їсти в обід.

Потрібно завжди дивитися на те, що є в нашому раціоні: якою б не була страва, я все ж таки рекомендую зменшувати кількість цукру в ній. Якщо за рецептом необхідно взяти склянку цукру на склянку борошна, то ми такі рецепти взагалі відкидаємо і заміняємо білий цукор на якісь корисні альтернативи, наприклад мед чи навіть банани.

По-друге, ми не смажимо продукти. Намагайтеся шукати, навіть якщо рецепт передбачає смаження, можливу альтернативу: можна запекти, взяти антипригарну пательню і на ній підігріти, підсмажити на грилі.

А якщо навіть ви смажите, то в жодному випадку не можна робити це на рослинній олії. Виключенням може бути кокосове або вершкове масло. Це два варіанти, за яких температура горіння висока, і це справді не перетворюватиме вашу страву із корисної на шкідливу.

Підписуйтесь на наші подкасти в Soundcloud, Apple Podcasts, Google Podcasts

Показати ще новини
Радіо NV
X