Додати зелень у список покупок. Як правильно спланувати піст — поради зіркової дієтологині

16 березня 2021, 21:00

Яких правил підготовки до Великого посту потрібно дотримуватися, в інтерв'ю Радіо НВ розповіла дієтологиня, нутріціологиня Мирослава Ульяніна.

Мирослава Ульяніна

Дієтологиня

— Дотримуватися посту — це корисно?

— Піст — це все-таки не лише про їжу, і це далеко не про їжу. Їжа — це вже десятий пункт, все-таки спочатку ми говоримо про духовність. Проте якщо ми розглядаємо саме піст у харчовому сенсі — це обмеження у будь-якому випадку. Їх можна зробити як корисними, так і дуже шкідливими.

Відео дня

Треба зрозуміти, що саме їсти. Назвати це можна дієтою, постом, детоксом, обмеженням, будь-чим, можна будь-яким словом придумати. Можна це назвати неправильним харчуванням, але насправді суть одна: наш організм отримає те, що ми кладемо на тарілку.

Піст — це хороший варіант для тих людей, які, наприклад, хочуть посидіти на вегетаріанській чи веганській дієті, оскільки піст забирає 90% продуктів тваринного походження. На щастя, ресторани зараз пропонують круті страви, що їх хочеться їсти навіть тим, хто не сидить на посту. Це правда смачно, це цікаво, і для себе ми потім можемо розширювати горизонти. А класне харчування у будь-який період року — це різноманітне харчування.

— Як правильно дотримуватися посту? Що такого готувати, щоби було і смачно, і корисно, і цікаво, і настрій піднімало?

— Щоби піднімало настрій і додавало нам ще й здоров’я, треба, щоби це було ще і смачно. Тут священники можуть зі мною не погодитися, мовляв, їжа — це має бути прісно тощо. Ні, навіть прісна їжа — без м’яса, без риби, без олій — може бути смачною, і це в наших руках зробити її смачною.

Робимо акцент на овочі: свіжі, сезонні, заморожені. Не боїмося нітратів, перевищення нітратів там немає, бо якби вони були, ви би не змогли придбати цю зелень у супермаркеті, супермаркети це перевіряють.

— Що купити? Акцент на зелені, акцент на овочах, що кладемо до нашого кошика сьогодні?

— Усе, що ви бачите зеленого: п’ять різних видів зелені купіть собі на тиждень. Кріп, петрушка, рукола, базилік, лолло росса, лолло біонда, мангольд, шпинат, щавель.

— Тобто потрібні різні типи зелені, це важливо?

— Однозначно. І чим вона зеленіша, тим краще, чим зеленіший колір, чим насиченіший колір, тим більше там хлорофілу, який якраз для нас дуже корисний. Тому обираючи між ледь-ледь салатовеньким листям салату і, наприклад, руколою, ми обираємо руколу.

— Овочі теж будь-які?

— Дивимося і на ті, які ростуть під землею, плоди, і ті, які над землею. Тобто на тиждень для різноманіття ми беремо три коренеплоди. Давайте візьмемо вже чогось нового, а не картоплю, яку зараз точно не варто їсти, треба дочекатися молодої і тоді можна, зараз не варто. Ми беремо, наприклад, буряк, моркву і корінь селери. Корінь селери, якщо його відварити і зробити з нього пюре, то він за смаком буде дуже схожий на пюре з картоплі. Навіть дітям його роблять.

Також треба звернути увагу на корнеплоди, які ростуть над землею. Починаючи від всіх видів капусти, огірок, який можна зараз прекрасний взяти, ще цукіні, кабачок. І потрібно їх їсти не лише в тушкованому вигляді, а все ж таки з акцентом на сирий вигляд.

— А ви знаєте щось про топінамбур?

— Так, звісно, топінамбур теж можемо брати. Можемо брати гарбуз, можемо брати корінь петрушки і його смачно запікати. Ще такий неочевидний, але сезонний абсолютно — це дайкон, редька, біла довга редька.

— А вона взагалі корисна? Я так зрозуміла, що її основна користь, що вона майже безкалорійна. А користі як такої немає в неї.

— Ні, насправді є багато користі. Там є багато мікроелементів. Навіть за смаком дайкона ви відчуваєте, що він не прісний. Якщо продукт прісний за смаком, вода, наприклад, там ми фактично не отримуємо вітамінів, мінералів, мікроелементів. Будь-який продукт, у якого є смак, має щось корисне. У дайконі є залізо, калій, кальцій, магній, тож для серця, для серцево-судинної системи це дуже добре.

— Ми поговорили про зелень і овочі, що доволі очевидно, коли ми говоримо про ці вегетаріанські обмеження. А чи треба додавати насіння?

— Це дуже важливо, так. Проте другим пунктом давайте все ж таки назвемо білок. Тваринний білок, який є структурною частиною нашого організму, під час посту ми забираємо. Проте при цьому ми робимо акцент на рослинах: це нут, квасоля, горох.

Проте у багатьох людей зараз є проблеми із мікробіотою, тобто в нас кишківник недостатньо заселений правильними мікроорганізмами, які можуть це все перетравити. Це доволі важкуватий білок, він можуть давати здуття. Тому бобові треба максимально добре відварювати, щоб вони прямо розварилися, добре збивати в блендері, тобто згадуємо про таку текстуру, як пюре, хумус. І це ми можемо вживати.

Найбільш нейтральний варіант із бобових — це сочевиця. Помаранчева сочевиця, яка дуже швидко вариться і є доволі легким, хорошим білком. Насіння і горіхи, ще один білок, супер-важливо. Візьміть собі за звичку кожного дня до кожної своєї страви, яку ви їсте, додавати чайну ложечку насіння. Можна зробити мікс із різного насіння. Є дуже ще класний білковий продукт — очищене конопляне насіння. До речі, дуже український продукт.

Підписуйтесь на наші подкасти на платформі Подкасти НВ, Soundcloud, Apple Podcasts, Google Podcasts і MEGOGO

Показати ще новини
Радіо НВ
X