Популярний французький пиріг. Ліза Глінська розповіла, як приготувати тарт татен з яблуками
Кулінарна експертка та кондитерка розповіла про історію французького десерту і розкрила секрети його приготування.
Тарт татен перекладається з французької як «перевернутий пиріг» і за ним стоїть цікава історія створення.
«Кажуть, що рецепт цього пирога придумали сестри Стефані та Кароліна в 1880-х роках. У спадок від батька сестрам дістався готель, в якому Стефані заправляла кухнею. [...] Одним зі знаменитих десертів Стефані вважався яблучний пиріг із хрусткою карамеллю - відвідувачі просили його кожен день. І все б нічого, але одного разу Стефані, заметушившись на кухні, забула зробити форму з тіста і виклала яблука в форму. Ну і, щоб не переробляти, потім покрила яблука тістом, а готовий пиріг просто перевернула на тарілку. [...] "Неправильний" пиріг викликав захват у відвідувачів і став візитною карткою закладу сестер Татен», - розповіла своїм підписникам Ліза Глінська.
Уже пізніше пиріг став одним із символів французької кухні, завдяки потраплянню в меню найбільш знаменитого ресторану в Парижі Максім. Зараз його готують з грушами, персиками, ананасом і навіть помідорами, баклажанами і цибулею.
Рецепт Тарт татена
Інгредієнти
Для тіста:
- 150 г борошна (6 ст. л. з гіркою)
- 130 г замороженого вершкового масла
- 40 г цукру (1,5 ст. л. з гіркою)
- 40 г жовтків (2 шт.)
- 2 г розпушувача (½ ч. л.)
- 1 г солі (щіпка)
Для начинки:
- 4-5 яблук
- 150 г цукру (6 ст. л. з гіркою)
- ½ стручка ванілі
Приготування
Приготуйте тісто: перемішайте борошно, розпушувач і сіль. Натріть на дрібній тертці масло, вмочуючи його в борошно. Перемішайте до стану крихти. Окремо перемішайте жовток із цукром, а потім з'єднайте з сухою частиною. Замісіть тісто.
Розкачайте тісто в коло діаметром 22 см, укладіть між двох листів пергаменту та відправте в холодильник на 30-40 хвилин.
Приготуйте начинку: розтопіть цукор в сотейнику з товстим дном на вогні трохи вище середнього, доведіть до стану темної карамелі. Перелийте карамель на пергамент.
Додайте ваніль до карамелі.
Очистіть яблука і наріжте на чотири частини. Поламайте карамель, подрібніть до стану крихти.
Увімкніть духовку на 180 С з обдувом.
Викладіть форму для випікання пергаментом, висипте на дно половину карамельної крихти та розрівняйте. Викладіть яблука красивим зрізом вниз, присипте другою частиною карамельної крихти. Накрийте яблука зверху підготовленим тістом.
Відправте в духовку на 30-35 хвилин. Переверніть пиріг на тарілку, поки він іще гарячий.
Смачного!
Більше рецептів ви можете знайти в кулінарних книгах Лізи Глінської.
Як приготувати тарт татен з яблуками - відео-рецепт
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.