Від французьких батьків. Рецепт фаршированих томатів від Ольги Мартиновської

23 листопада 2021, 03:47

Шеф-кухарка та гастро-експертка поділилася рецептом улюбленої страви з нової кулінарної книги.

Нещодавно в Ольги Мартиновської та Володимира Ярославського вийшла спільна кулінарна книга 100 рецептів на кожен день, в якій вони зібрали найкращі страви для всіх шанувальників кулінарії. Одна з найбільш знакових страв для Ольги Мартиновської - фаршировані томати.

Відео дня

Ольга Мартиновська

Переможниця та суддя проєктів МастерШеф, шеф-кухар

Під час одного зі стажувань у Франції, в регіоні Пуату Шарант, я жила в родині Жан Робера та Мішель. Пара, яка понад 40 років разом, досі тримається за руки під час прогулянки. Доля не подарувала їм дітей, і вони назвали мене своєю донькою. Ніколи не говорила про це, але вони навіть частину спадку залишили мені. Я називаю їх сім'єю, французькими батьками, рідними людьми.

Так от, Жан Робер, якого ми ласкаво називали Бебер, поклонявся томатам. Я не жартую: у нього росте більше ніж 15 сортів томатів і кожного року різні.

Щодня ми ласували найсмачнішими в житті томатами в різних їх станах. Але коронною стравою Мішель були фаршировані ростбіфом томати. Коли після недільного родинного обіду залишалася частина запеченої яловичини, Мішель наступного дня пекла томати. До того ж вона їх начиняла та клала в морозильну камеру, аби взимку не позбавляти себе цього задоволення.

Смак цих печених томатів щоразу повертає мене до їх оселі, яка стала другим домом.

Надано пресслужбою Ольги Мартиновської
Фото: Надано пресслужбою Ольги Мартиновської

Рецепт фаршированих томатів

Інгредієнти:

  • 5 однакових за розміром томатів, 200−250 г кожен
  • 500 г залишків смаженої яловичини (ростбіфу)
  • 1 велика біла цибуля
  • 1 пучок петрушки плосколистої
  • 2 зубчики часнику
  • 2 гілки чебрецю
  • оливкова олія
  • дрібна сіль
  • свіжомелений перець
Надано пресслужбою Ольги Мартиновської
Фото: Надано пресслужбою Ольги Мартиновської

Приготування:

Помийте і відріжте шапочки томатів на третину. Збережіть капелюшки.

Дістаньте м’якоть томатів столовою ложкою. Відкиньте на сито, аби отримати сік, але не виливайте його. Посоліть та поперчіть внутрішню сторону томатів.

Очистіть і наріжте білу цибулю. Помийте і подрібніть петрушку.

На сковороді припустіть цибулю та дайте їй охолонути.

Дрібно наріжте яловичину, покладіть м’ясо в салатник, додайте подрібнену петрушку, листя чебрецю та приготовану цибулю. Посоліть та поперчіть.

Додайте трохи томатного соку та перемішайте. Слідкуйте, щоб фарш не став занадто рідким.

Наповніть томати начинкою так, щоб вона виступала на 1−2 см. Накрийте кожен з томатів шапкою.

Розкладіть їх у керамічному посуді, натертому часником. Приправте сіллю, свіжомеленим перцем та оливковою олією. Випікайте близько 20 хвилин за температури 170 °C.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X