Перша літня ягода. У чому користь полуниці, й кому вона протипоказана

15 червня, 05:20
Полуниця містить багато клітковини (Фото:monika grabkowska / unsplash)

Полуниця містить багато клітковини (Фото:monika grabkowska / unsplash)

Свіжа літня полуниця — одна з найпопулярніших, освіжний і поживних ягід. Розповідаємо, кому буде корисна ця ягода, а кому не варто налягати на полуницю.

Полуниця — ягода роду Суниця (Fragaria), яка є потужним антиоксидантом, не підвищує рівень цукру в крові і може бути відмінною складовою практично будь-якої дієти, у тому числі діабетичної. Калорійність свіжої полуниці складає усього 33 ккал на 100 г.

Відео дня

Полуниця багата на вітамін С, калій, фолієву кислоту та клітковину. Усі ці важливі поживні речовини підтримують повсякденне функціонування організму.

Споживання полуниці знижує ризик багатьох хронічних захворювань.

inha pauliuchenka / unsplash
Фото: inha pauliuchenka / unsplash

Чим корисна полуниця

1

Профілактика хвороб серця

Вживання в їжу полуниці може допомогти запобігти серцевих захворювань.

Полуниця має профілактичний ефект від серцевих захворювань через високий вміст поліфенолів.

У дослідженні 2019 року повідомляється, що антоціани в полуниці зменшують ризик серцевого нападу, відомого як інфаркт міокарда.

Флавоноїди кверцетин, який також присутній в полуниці, є природним протизапальним джерелом, який знижує ризик атеросклерозу.

Клітковина та калій у полуниці також підтримують здоров’я серця.

2

Артеріальний тиск

Через високий вміст калію полуниця може принести користь людям з підвищеним ризиком високого кров’яного тиску, допомагаючи нейтралізувати вплив натрію на організм.

Тому полуниця — це смачний спосіб допомогти людям споживати більше калію в своєму раціоні.

snejina nikolova / unsplash
Фото: snejina nikolova / unsplash

3

Знижує ризик захворювання на рак

Згідно з дослідженням 2016 року, сильні антиоксиданти в полуниці можуть працювати проти вільних радикалів. Цей фактор може пригнічувати ріст пухлин і зменшувати запалення в організмі.

Хоча ніякі фрукти не діють як пряме лікування раку, полуниця і подібні фрукти можуть допомогти знизити ризик розвитку цього захворювання у деяких людей.

4

Контроль рівня цукру в крові

Полуниця — корисна ягода для людей з діабетом. Істотний вміст клітковини в ягодах допомагає регулювати рівень цукру в крові і підтримувати його стабільність, уникаючи екстремальних максимумів і мінімумів. Полуниця уповільнює розщеплення глюкози і знижує викиди глюкози і інсуліну після їжі, багатої вуглеводами.

Окрім того клітковина в полуниці покращує відчуття ситості, допомагаючи людям довше відчувати ситість після їжі. Це може зменшити бажання перекусити між прийомами їжі, що підтримує контроль рівня глюкози і знижує ризик стрибків цукру в крові.

5 Мінімізація запорів

Вживання в їжу таких продуктів, як полуниця, виноград, кавун і диня, з високим вмістом води і клітковини, може допомогти гідратації організму та підтримувати регулярну дефекацію.

Клітковина необхідна для мінімізації запорів і збільшення обсягу стільця.

louis hansel / unsplash
Фото: louis hansel / unsplash

Ризики і протипоказання

Полуниця є корисним доповненням до будь-якої дієти, але людям, що хочуть її споживати, слід робити це в помірних кількостях.

Полуниця, котра не сертифікована як органічна, може містити залишки пестицидів. Щороку Робоча група з навколишнього середовища (EWG) складає список фруктів і овочів з найвищим рівнем залишків пестицидів, відомий як Брудна дюжина.

Полуниця часто займає перше місце в цьому списку. Тому EWG пропонує людям купувати органічну полуницю, щоб знизити ризик впливу пестицидів.

Проте, харчова користь від вживання в їжу продуктів, вирощених традиційним способом, набагато перевищує ризик впливу пестицидів.

rich smith / unsplash
Фото: rich smith / unsplash

Бета-адреноблокатори — ліки, які лікарі найчастіше призначають при серцевих захворюваннях, можуть підвищувати рівень калію в крові. Саме тому, людям, що приймають ліки цього типу, краще споживати продукти з високим вмістом калію, такі як полуниця, в помірних кількостях.

Споживання занадто великої кількості калію може бути шкідливим для людей, у яких не повністю функціонують нирки. Якщо нирки не можуть видалити надлишок калію з крові, це може призвести до гіперкаліємії або високого рівня калію. Це може привести до блювоти, ускладненого дихання і прискореного серцебиття.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X